Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.
Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
Va rog sa ma credeti ca nu scrie suprafata , am contractul meu in fata , l-am citit cap-coada si nu scrie decat cota parte indiviza de 2,44% si ceva teren 11/440.
Din pacate revin cu problema mea referitoare la calculul cotei parti indivize . De ce legea zice ca suparfata balcoanelor nu este luata in considerare la calculul cotei parti indivize , ca in extrasu CF al blocului meu se evidetiaza clar acest lucru , respectiv apatamentele fara balcon care sunt la parter au cpi de 2,24% si cele de la etajele superioare "similare" care au balcon au cpi de 2,44 %. Vreau sa precizez faptul intabularea apartamentelor s-a facut in 1993. Sa fi fost alte legi pe atunci ??
De ce spune legea asa, pot sa va dau un raspuns superficial: pentru ca balcoanele nu fac parte din suprafata utila.
Actele pentru apartamente s-au facut de diferiti oameni si nu s-au facut unitar si in acelasi timp pentru tot blocul, astfel incat veti putea constata asemenea diferente mici de cota-parte indiviza si intre apartamente similare de la etaje diferite. Dar asta este in acte.
Pentru calculele la intretinere se reface calculul cotei-indiviza, unitar, pe toate apartamentele, astfel incat un apartament de la parter (fara balcon) sa aiba aceeasi cota-parte indiviza cu a unui apartament de la etaj care are balcon.
Cert este un lucru si anume: in impartirea cheltuielilor in functie de cota-parte indiviza (suprafata) NU se iau in calcul balcoanele.
Un lucru si mai cert este ca pe criza asta trebuie sa-i explic babei de la ap 2 ca are de platit mai mult la intretinere cu vreo 5 lei lei pe luna fata de calculul care se face acum si ma gandesc ca nici nu o sa termin fraza si o sa ma trezes cu vreo tigaie in cap , acompaniata de povestea medicamentelor care s-au scumpit . Problema ar mai fi si la cei cu 2 camere care si asa sunt scandalizati de fapul ca platesc mai mult si ca nu inteleg de ce ei trebuie sa platesca mai mult ptr curatenie fiinca femeia de servici nu matura la ei in casa si ca in fata usi toata lumea are 1 metru patrat .
Din suprafata pe care am gasit-o intr-un contact de v-c dupa ce aplic formula din lege si cei cu 2 camere ar trebui sa plateasca mai mult . Astept o propunere de iesire din aceasta situatie.
Cotele parti indivize din CF blocului le-am scris intr-un post anterior . Din 20 de apt doar la 6 am gasit inscrisa suprafata utila respectiv:
apt 1 (o camera fara balcon) - 31,5mp;
apt 11 (doua camere cu balcon)- 42, 67mp;
apt 12 (o camera cu balcon) - 30, 5mp;
apt 15 (similar cu 11) - 42,88mp ;
apt 16 (similar cu 12)- 30,49 mp.
Asta e tot ce am legal scris negru pe alb . Apt sunt cate 4 pe etaj.
Este situatia asa cum v-am si spus mai sus. Una-i actul de proprietate si alta calculul intretinerii. Unificati cotele-parti indivize, astfel incat si baba de la ap.2 sa inteleaga ca plateste la fel cu vecinii care au acelasi tip de apartament. Dar pana acum cum era si de ce acum e diferit?
Proprietarilor de la 2 camere trebuie sa le explicati ca suprafata lor din proprietatea comuna este mai mare decat a celor cu garsoniera, proportional cu suprafata apartamentului (fara balcon). Subliniez, fara balcon.
Pentru garsoniere de acelasi tip faceti media suprafetelor gasite in acte si asa considerati in calcule. La fel si pentru apartamentele de 2 camere. In calcule nu mai folositi cota-parte indiviza, adica procentul, ci suprafata apartamentului (aceeasi la toate apartamentele de acelasi tip) si nu veti mai avea necazuri. Este acelasi lucru!
Celor care nu inteleg nici macar explicatia pe care v-am scris-o aici pentru cota lor indiviza mai mare, spuneti-le clar "ca asa scrie in lege" si indicati-le legea 230/2007 si HG. 1588/2007. Si terminati discutiile!