Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.
Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
eu la asociatia mea am 1scara - 12 ap. cu 2camere (pe cadastru are 1.2%cota parte indiviza) si 8ap. cu 3camere (1.6% cota parte indiviza)...daca adun sumele cote-parte de la ap. imi rezulta 27.2% ... cu restu pana la 100% ce fac ?
daca adun suprafatele utile ale ap.(fara balcoane/elogii - ap.2camere=42mp si ap.3camere=cam 60mp) imi iese cam 770mp in total...pe scara...si acum daca imparte 42mp ap.la 770mp total imi iese cam5%cota parte si total 60%.. /iar 60mp ap. la 770mp total imi iese cam 7-8%cota parte si total 60% ... si daca adun cotele imi reise 120%.
unde gresesc sau cum e corect sa calculez ?ca tot nu am inteles din explicatiile de mai sus (tot felu de variante)
va multumesc anticipat pt lamuriri.
Eu risc acum sa-mi mai capat un utilizator nemultumit, trimitandu-va la primul topic al acestei sectiuni unde aveti la un moment dat "cum se calculeaza cota-parte indiviza".
Avem documentatie pentru diverse intrebari si o vom completa permanent, pe masura ce vor aparea binevoitori care sa ne-o impartaseasca.
Folositi-va de acel topic, va va fi de folos.
............................
In cazul in care nu intelegeti ceva mai reveniti si lamurim.
Un sfat: evitati sa lucrati in liste cu cota-parte calculata in procent. Risc de erori!
Aceasta cota-parte poate fi calculata si consemnata in acordul de asociere, dar cam atat. In liste se merge mai bine pe calcul facut la metru patrat.
dece intreb:
1/pt ca la noi caldura se plateste la suprafata camerelor (acolo unde sunt montate calorifere, adica 36mp - dintr-un ap.2camere de 45mp total = 3mp e balcon+ 36mp camerele incalzite si exista calorifere+6mp hol/camari sau debarale). Insa sunt ap.2camere care nu mai au pereti intre bucatarie si hol / dormitor si balcon / hol si sufrageri, etc ... si conf.HG 933/2004 - privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu enegie termica- la art.13, alin1 -repartizarea se face in functie de suprafata utia cum e in contractul cadastru sau vanzare cumparare.
CUM ESTE CORECT sa trecem pe liste la plata caldurii pt apartamente?ramanem pe suprafata utila a camerelor unde sunt calorifere / sau / suprafata utila a apartamentului?
2/conf.933/2004 art.13 alin.2 - in cazul in care proprietarul modifica suprafata echivalenta termic a ap.conform actului initial(adica cum trebuia sa aibe standar si intre timp omul in casa si-a facut modificari - si a scos pereti sau usi din ap. pt marirea camerelor) eventual si-a marit si nr.de elementi sau nr calorifere, modalitatea de calcul se face conf.HG933/2004 art.17 alin.1 pct.a si b. (adica la a. zice ca daca maresc suprafata incalzibila se pune suprafata anexata cat si caloriferul, iar la b.zice de diminuare).
CUM FAC VOM REPARTIZA caldura in aceste cazuri particulare? hotaram in AG sa se faca doar la suprafata utila a casei anu acesta si in timp sa refacem calculul la suprafata utila a ap +coeficientul caloriferului de incalzire? cum zice in HG mai sus.
3/ in cazul meu personal; eu miam montat si in balcon un calorifer, caci iarna e prea frig in dormitor fata de restu ap. si am de gand sa schimb geamurile balconului si sa scot usa/geamu care desparte dormitoru de balcon, sa maresc camera intr-un cuvant, cum au facut si alti proprietari si sa fim in legalitate cu plata calduri si eventual sa nu iscam certuri pe tema repartizarii caldurii, ca unii au mai multi mp.incalzibili.
HG933/2004 ma ajuta sa anexez balconu doar ca suprafata (mp) sau trebuie suprafata + calculul tipului caloriferului?
Cota-parte indiviza de proprietate reprezinta raportul procentual dintre suprafata utila a apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu. Din pacate in contractele de vanzare cumparare ale proprietarilor nu se gaseste scrisa suprafata utila doar un procent de 2.24 % , la 4 apartamente , 2.94% la 4 apt, si 2.44% la 12 apt. cea ce adunate fac doar 50%.
Avand in vedere ca aceste cote nu reprezinta defapt realitatea deoarece 13 apt. sunt egale ca suprafata , 3 sunt un pic mai mari iar 3 sunt cu doua camere unde ma sfatutiti sa merg ptr a afla suprafetele tuturor apartamentelor.