avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza cota parte indiviza?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza cota parte indiviza?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.

Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:29, 13 Octombrie 2010
folder a scris:

...la alte blocuri,cota indiviza este in jur de 14-16 lei de apart.la noi se invarte in jurul a 60-70 lei.de aici e suspiciunea mea...

Nu ati inteles ce inseamna cota indiviza . Nu se masoara cota indiviza in lei . Cota indiviza este o valoare procentuala determinata de raportul dintre suprafata utila a apartamentului dv si suma suprafatelor utile ale tuturor apartamentelor.
Aceasta cota indiviza poate fi 0.57%, 2,58%, 5,23% , etc , nu o suma asa cum spuneti dv.

In general cheltuielile cu personalul se repartizeaza pe cota indiviza ( functie de suprafata utila, asa cum v-am explicat), dar adunarea generala poate hotara si repartizarea anumitor cheltuieli salariale pe nr de persoane, iar legislatia specifica si repartizarea cheltuielilor cu salariul pentru serviciul de salubrizare pe nr de peresoane.
Apoi diferenta dintre suma contoarelor individuale si contorul general se poate repartiza pe suprafata, pe nr de persoane, proportional cu consumul , etc. , in functie de hotararea adunarii generale sau decizia comitetului.
am si eu o intrebare.daca aceasta cota p arte indiviza consta in acel procent din suprafata din cat am inteles eu.la asociatia noastra la un apartament cu o suprafata de 78,99 mp eu am trecut c.p.i. 22.01 si suma de 20,01 lei.ce se plateste la aceasta cota parte indiviza ca admin. noastra chiar nu a reusit sa imi explice ceva clar.
multumesc
vreau sa va intreb si eu ceva...la un ap de 78,99 mp eu am stabilit o cota p.ind.de 21,11%.si suma de 20,09 lei de plata.ce sa plateste la aceasta cota p.indiv.?multumesc.
edith133 a scris:

vreau sa va intreb si eu ceva...la un ap de 78,99 mp eu am stabilit o cota p.ind.de 21,11%.si suma de 20,09 lei de plata.ce sa plateste la aceasta cota p.indiv.?multumesc.
Daca in asociatie aveti
- 4 ap. de 1 camera cu suprafata de 25 mp = 100 mp
- 4 ap de 2 camere cu suprafata de 40 mp = 160 mp si
- 4 ap de 3 camere cu suprafata de 60 mp = 240 mp
Adica in asociatie sunt un total de 500 mp
Sa zicem ca apartamentul Dv e de 2 camere cu o suprafata de 40 mp. Cota-parte indiviza a Dv este de 40 / 500, adica 0.08, adica 8%.
Apartamentele de 1 camera au fiecare 5%, cele de 2 camere au fiecare 8%, cele de 3 camere au 12% fiecare.
Daca adunati procentele de la fiecare apartament veti obtine 100%.
.............................
Acum:
pentru o cheltuiala care se imparte pe cota indiviza in suma de 200 lei, sa zicem, Dv. aveti de platit 8% din 200 lei, adica 16 lei. Cei cu 1 camera au de plata 10 lei, cei cu 3 camere au de plata 24. Daca adunati sumele de la toate apartamentele va va da 200 lei.
Asta este un exemplu si luati-l ca atare. il puteti aplica la blocul Dv, cu conditia sa stiti, in mare, suprafata apartamentelor de diferite tipuri si numarul lor. Stiind suprafata propriului apartament veti putea afla in sfarsit care este cota-parte indiviza a Dv. si care se va folosi vesnic in toate calculele care se bazeaza pe cota-parte indiviza.
......................
Daca administratora Dv. nu stie sa va explice, mergeti cu acest exemplu si explicati-i Dv. ca sa inteleaga ce trebuie sa stie.
.......................
Cheltuielile lunare se impart, in principiu:
- pe numar de persoane: .......electrica, gunoiul, gazele si (poate) salariile ingrijitorilor
- pe cota indiviza:...................salariile personalului administrativ (administrator, gospodar, sef de scara, cenzor, presedinte etc), cheltuielile administrative (detergenti, maturi, cuie, vopsea, creioane, tus, pixuri etc.), lucrari de intretinere si reparatii in condominiu (reparatii tevi, instalatie electrica, zugraveli, dezinsectii, desfundari de canale etc), service ascensor, caldura necontorizata
- pe consum individual:.........apa si caldura (daca e contorizata)
- pe apartament, daca contractul este astfel intocmit:............interfonul, service supraveghere video.
Asta e in esenta, mai pot fi mici modificari pe ici, pe colo, in functie de hotararile care s-au luat in asociatia Dv. Ce v-am scris mai sus este conform cu legea 230 /2007 despre care administratora Dv. trebuie sa stie, ca altfel nu are ce cauta acolo.....
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2009
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza doina_dana doina_dana Este corect ca valoarea cotei indiviza sa aiba o suma fixa intr-o luna si sa fie inmultita cu numarul de camere? (vezi toată discuția)
Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)