avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza cota parte indiviza?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza cota parte indiviza?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.

Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:29, 13 Octombrie 2010
Excelent!!!! Asa se si procedeaza. Si toata lumea e multumita si nu ne mai complicam cu cadastru pentru cine stie ce nenorociri de calcule ar rezulta si din aceasta operatiune.
Scuze pentru faptul ca sunt insistenta in privinta acestui subiect. Dar revin la aceasta problema deorece consider ca este importanta:am fost la o firma de cadastru pentru a cere lamuriri.
Iata raspunsul pe care l-am primit: cota indiviza se calculeaza in functie de suprafata utila a tuturor apartamentelor inclusiv spatiile comerciale (in cazul meu) de la parterul blocului mai putin subsol, uscatorie , spalatorie.Aceasta cota indiviza inscrisa in actul de proprietate nu poate fi modificata, adica este batuta in cuie.Intradevar pot aparea mici diferente intre cota inscrisa in actul de proprietate si cota luata ca baza de calcul la calculul cheltuielilor lunare, diferenta rezultata in urma modului de calcul la care se face referire mai sus. Diferente minore, nu o diferenta de 2.6, asa cum este in cazul meu, si nu numai al meu, de fapt al tuturor proprietarilor de pe scara. Pe tabelul lunar de cheltuieli afisat la avizier sunt cuprine doar cele 29 de apartamente de pe scara noastra, adunate aceste cote dau intradevar 100. Dar in mod logic aceste cote adunate nu puteau sa dea 100 , dat fiind faptul ca spatiile comerciale de la parterul blocului nu sunt pe aceesi lista de cheltuieli cu apartamentele de pe scara noastra.Suma tuturor cotelor de pe tabelul nostru trebuia sa fie mai mica cu cota aferenta spatiilor comerciale.
In cazul acesta eu vad doua probleme:
1. S-a facut o recalculare a cote-parti, ignorandu-se magazinul de la parter si in acest caz trebuie sa vedeti lista de cheltuieli facuta special pentru acesta....am o banuiala urata.
2. Daca intre apartamentele scarii Dv. sunt diferente la cota-parte (ma refer la apartamentele de acelasi tip). Nu m-am lamurit din textul Dv. asupra acestui lucru.
Blocul nostru este in forma de L, adica doua scari au o parte din fatada spre bulevardul principal si doua scari sunt cu fatada spre o straduta perpendiculara care da spre bulevard.Toate patru scarile au fatada si spre curtea interioara.Accesul in bloc(respectiv cele patru scari) se face din curtea interioara.Casa scarilor de la fiecare scara are ferestrele spre curtea interioara. Intrarea in fiecare scara este prin curtea interioara deoarece la parterul tuturor scarilor sunt spatii comerciale. Spatiile comerciale au cite doua intrari: accesul in magazin pentru clienti se face de pe bulevard, respectiv cealalta strada si accesul prin curtea interioara pe unde isi fac aprovizionarea.
Scara mea este situata cu o parte din apartamente chiar la intersectia intre cele doua strazi(pe colt) , mai bine spus la cotitura:
-la parter avem spatii comerciale
-avem pe fiecare nivel pina la etajul 6 ,inclusiv, 4 apartamente: un tronson cu 3 camere(1 camera + bucataria spre curte, 2 camere spre strada), un alt tronson tot cu 3 camere(toate camerele plus bucataria cu fata spre bulevardul principal), un alt tronson de garsoniere (camera plus bucataria spre straduta) si un alt tronson cu 2 camere (1 camera si bucataria spre straduta si o camera spre curte).
- la etajul 7 avem numai 3 apartamente- unul cu 3 camere(fatada si spre curte si spre bulevard), unul cu 2 camere( numai spre bulevard) si unul cu 2 camere(cu fatada si spre bulvard si spre straduta)
- la etajul 8 avem doar 2 apartamente - unul cu trei apartamente (si spre curte si spre bulevard) si unul cu 3 camere numai spre bulevard.
Mai avem si un subsol, la acest subsol proprietarul spatiilor comerciale si-a amenajat depozite si a lasat doar un spatiu infim pentru accesul nostru la tevile aflate acolo.
Apartamentul(3 camere) este situat pe tronsonul cu fatada spre bulevard si spre curte si am cota indiviza in acte de 1.13 , am cerut unui vecin de la etajul 6 care are tot 3 camere si este situat pe tronsonul cu fata spre bulevard si in acte are cota indiviza 1.21.Vecinul cu garsoniera are in acte cota de 0.93.
Pe tabelul de cheltuieli eu apar cu 3.73, vecinul cu fata spre spre bulevard, tot cu 3 camere pe lista de cheltuieli are trecuta cota de 4.41, vecinul din garsoniera are in tabel trecuta cota de 1.12.
In concluzie(concluzie trasa de mine) spatiile comerciale nu sunt incluse in acest calcul al cotelor indivize pentru ca totalul acestor cote indivize calculat numai pentru apartamente da 100%.
Si nici asa nu mi se pare un calcul corect, pentru ca daca vecinul tot cu 3 camere ( conform calcului din tabele are 4.41) ar trebui sa aiba cota indiviza la aceeasi valoare cu a mea adica 3.73, eu avind tot 3 camere.
Va rog sa ma credeti ca am facut tot felul de calcule, deja in capul meu este un amalgam de cote si de procente, si tot nu pot sa imi dau seama ce se intimpla.Nu stiu ce sa mai cred,ori ne fura ca niste hoti la drumul mare ori nu stiu ce sa mai zic.
Faptul ca adunate cotele apartamentelor dau 100 este bine. Daca de exemplu faceti o reparatie capitala la lift costurile se impatr pe proprietari 100%. Agentii economici de la parter nu trebuie luati in calcul la lift, de exemplu.
Dar ar fi interesant sa comparati dv suprafata celor 2 apartamente de 3 camere, sa vedeti nu cumva au suprafete diferite si atunci e logic sa aiba si cote parti diferite?!
La noi e afisat pe o coloana suprafata utila, pe una nr de persoane si calculele se fac in functie de acestea.
Asa-i trebuie administratorului care se complica pe liste cu cote parti!

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza doina_dana doina_dana Este corect ca valoarea cotei indiviza sa aiba o suma fixa intr-o luna si sa fie inmultita cu numarul de camere? (vezi toată discuția)
Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)