avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza cota parte indiviza?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza cota parte indiviza?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.

Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:29, 13 Octombrie 2010
adriantot a scris:

Asa e mai simplu. Dar ma dau batut in fata dv si faceti cum vreti cu coteparti si procente cu rugamintea sa le aplicati dumneavoastra si sa nu cereti administratorului sa faca asemanea calcule, cand sunt atat de multe probleme nerezolvate in asociatie.

Adevarat ati grait ! Calcule peste calcule si supracalcule, legi peste legi si statute peste statute, citate peste citate....si treburile merg atat de prost ! As vrea sa vad un intransigent si-un scrupulos de pe-aici sau de oriunde ca isi asuma sarcina administrarii sau conducerii adevarate a unei asociatii si cum rezolva el problemele obiective care apar, hachitele fiecarui proprietar care se simte indreptatit sa te bage la puscarie pentru ca nu aplici legea asa cum crede el de cuviinta, ca l-ai pus cu o persoana in plus, ca l-ai scos pe vecinu' de la plata intretinerii pentru catel mare si l-ai bagat la plata pentru catel mic, ca n-a adus indecsii si de ce l-ai pus la pausal ...ca a uitat si ce? trebuie el sa plateasca ce n-a consumat?...ca de ce arde lumina pe hol?...ca de ce miroase din subsol, ca ce atatea reparatii?....ca de ce s-a oprit apa de o ora?...ce se intampla?...ca de ce trebuie sa stam o ora pana vine apa calda pe teava si noi platim apa calda ca apa rece, ca de ce femeia de serviciu nu spala si sambata pe holuri, ca de ce vecinu' care da cu bormasina zi de zi a lasat si mizerie pe hol si nu si-o matura de ne-o bagam noi in casa?...ca de ce nu merge liftul de 2 ore?...ca cine a aprobat sa se repare terasa ca el nu a fost la adunare?....ca de ce se platesc pierderi de apa?...ca de ce ne-am pus repartitoare?...sa platim mai mult decat cand nu le aveam, ca se incarca cu unitati de la caldura aragazului si de la soare vara....ca de ce ala de la 4 a pus laba pe uscatorie si plateste 2 lei?....ca de ce i-ai pus chirie pe baconasul sufocat de ciorcioboate de la ghena, ca daca nu-l scoti de la plata cu banii astia te taie la beregata.....ca sa chemi politia ca ala de la parter pune toata ziua manele si eu vreau s-ascult simfonia a 9-a si nu pot de raul lui.....ca femeia de servicu nu mai sta pentru salariul ala daca nu mai pui 100 de lei si de unde sa iei alta?...daca vrei sa faci contract cu firma de salubritate pentru femeie de serviciu nici nu vor s-auda de atatia bani....ca de ce nu i-ai pus bec pe hol ca n-are lumina de o saptamana (dar becul s-a ars ieri)....ca ia, sa-i arati cum i-ai calculat penalizarile si el n-a platit de 6 luni, durandu-l la basca ca tu ai probleme cu plata la furnizori...si ca te reclama la politie ca faci abuz cu penalizarile...ca unde se duc banii astia de penalizari, in buzunarul tau?....ca esti hot, ca esti nesimtit, ca esti ultimul om, ca daca nu erai o zdreanta de om nu stateai la mila locatarilor sa te plateasca....ca se arunca tigari pe geam si gunoaie....ca le e scarba sa traiasca acolo....ca intretinerea e prea mare,,,,ca salariul tau e prea mare pentru ceea ce faci, ca nu-ti meriti banii....si cate si mai cate....iti bat in usa la orice ora din zi, fara sa se gandeasca ca e 6 dimineata (ca el atunci pleaca de-acasa si vrea sa-ti comunice oarece) sau seara la 10-11 ca i s-a spart o teava si unde gaseste el un instalator....ca sa faci ceva cu ala de la 5 care ii tropaie toata ziua si toata noaptea in cap si el nu mai suporta si o sa se arunce peste balcon si tu o sa-l ai pe constiinta.....ca de ce i-ai pus 3 m3 la apa?....si stai si lamureste-l in prag ca el nu a dat indescii, el ca da, tu ca nu....si de-aici gata scandalul, deranjezi si vecinii ca el incepe sa tipe si sa te ameninte ca-ti sparge usa si ca-ti taie cauciucurile la masina....ca cine esti tu in blocul ala sa dictezi la ce ora trebuie sa dea el muzica mai incet?.....furnizorii te preseaza cu somatii, firma cu care ai facut contract nu se tine de promisiune si dai telefoane peste telefoane...aia de la interfon de bine ce au reparat amortizorul s-a stricat broasca si iar telefoane...ca aia de la cablu si-au lasat niste mate atarnate pe hol si iar telefoane, ca s-anfundat canalizarea si iar telefoane, ca radetul nu da caldura ziua si ei au copii mici in casa si platesc caldura de pomana si iar telefoane, ca s-a spart o teava de apa rece pe strada si nu poti iesi din bloc decat in cizme de cauciuc si iar telefoane etc. Te duci la incasari, mai primesti si acasa, ca deh! oamenii lucreaza pana seara tarziu...si constati la sfarsit de luna ca din 50.000 din care 30.000 restante n-ai incasat decat 15.000 si te intrebi cum vei reusi sa platesti facturile, astfel incat apa calda sa fie, apa rece sa fie, gaz sa fie, curentul sa fie, liftul sa mearga, gunoiul sa ti se ridice, femeia de serviciu sa fie impacata si sa-si mature ce are de maturat, sa repari tevile in avarie, ca de lucrari de inlocuire nici nu poate fi vorba, in cat timp vei reusi sa strangi banii pentru reparatia terasei, stand cu sabia lui Damocles deasupra capului ca ala de la 8 te da in judecata ca nu vrei sa-i repari acoperisul si-i ploua in casa, ca adunarea a hotarat sa mansardeze terasa....mai pe scurt spus cum sa administrezi o comunitate care seamana cu capra raioasa (din care si tu faci parte adeseori), Si daca nu te implici poti fi unul din locatarii spectatori care arunca, am mai spus asta, cu tiribombele. Una e sa stai cu cartea in mana ca filosoful si sa arati cu degetul si alta e sa administrezi (tot cu cartea in mana), dar mai tragi cu ochiul si la locatarul furios sau indolent sau certaret sau invidios pe salariul tau sau barfitor sau mistocar sau nesimtit, mai tragi cu ochiul si la amenintarile furnizorilor si la ce mai zice guvernul sau parlamentul despre asociatii si printre picaturi te mai ocupi si de calcule sa le faci in asa fel incat in orice moment ti-ar pica pe cap vreo comisie de control sa le poti arata ....opera vietii tale de administrator, adica un biet dosar in care se vorbeste cum ai impartit facturile, cum ai evidentiat situatia financiara si daca calculul pe orizontala corespunde cu ala de pe verticala, adica o balanta zero...... ZERO ajungi sa crezi ca ai facut intr-o activitate de ani de zile intr-un bloc administrat de tine daca nu te tii bine pe picioare si nu ai constiinta impacata ca ai respectat legile, ca ai respectat statutul, ca ai respectat pe fiecare din locatari, cu bune si rele, ca nu ti-ai insusit din buzunarul lor mai mult decat ai convenit si ca cineva la etajul n-spelea te apreciaza si te respecta, adresandu-ti un "buna-ziua" cu surasul pe buze.
adriantot a scris:

mari68 a scris:

100 lei impartit la 22.75 (total cote)=4.40 lei
4.4o lei inmultit cu 1.2=5.28 lei
4.40 * 1.8=7.92 lei
si tot asa
la final sumele va dau 100 lei.

Scara mea are 1200 metri patrati utili conform actelor de proprietate. Eu fac calculul astfel:
100 le impartit la 1200 m.p. = 0.08333 lei / metru patrat
30 m.p. apart 1 x 0.08333 lei/mp = 2.50 lei
50 m.p. ap 2 x 0.08333 lei/mp = 4.17 lei
...................... .............................................
Total 2o ap 1200 mp 100 lei

Daca am inchiriat uscatorul de 20 metri patrati cu 90 lei/luna si am convenitprin contract ca si chiriasul sa contribuie la cheltuielile comune conform suprafetei, inclusiv reparatiile, etc atunci cei 100 lei se impart la 1220 m.p. si calculez 0.082 lei/mp pentru toate apartamentele . In alta luna poate nu mai am chirias la uscator sau poate inchiriez si boxa de la subsol.... Nu umblam cu cote si procente. Asa e mai simplu. Dar ma dau batut in fata dv si faceti cum vreti cu coteparti si procente cu rugamintea sa le aplicati dumneavoastra si sa nu cereti administratorului sa faca asemanea calcule, cand sunt atat de multe probleme nerezolvate in asociatie.

Imi pare ca nu ati inteles, nu eu doresc sa umblu cu cote si procente eu pur si simplu m-am pliat, ca sa zic asa, la modul in care se lucreaza in asociatia nostra.In ceea ce priveste inchirierea sau vinderea uscatoriei in aceasta asociatie nici nu se pune problema , pentru simplul motiv ca la orice solicitare de acest gen toata lumea spune nu!!!!!!!!
La parterul blocului,avem :2 banci,,o farmacie ,o firma de termopane si una care e in amenajare.Intrebarea este: aceste
firme participa si ele la cota indiviza?Am intrebat aseara administratora si a spus ca banca (una din ele) are contoar separat.Stiam ca si firmele de la parter participa la cota indiviza.
M-am tot chiorat la aceste cote timp de 2 luni si mereu apar cu cea mai mare suma de pe scara de 10 etaje.Nu stiu la celelalte scari.La toate apartamentele,in functie de mp ,au sume egale.La mine ,comparativ cu ceilalti cu 4 camere,am avut luna trecuta cu 13 lei mai mult ,iar luna asta apar cu 6 lei mai mult.Nu e trecut nici procentul aferent fiecarui apartament,cum am vazut inalte parti.Cum pot calcula ,sa-mi dau si eu seama daca e vreo eroare,sau nu.
Nu participa nimeni la cote indivize ci fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie are o cota indiviza ce se determina ca raport procentual intre suprafata utila si suma suprafetelor utile.
Tot ce este contorizat se plateste conform consumului dat de contorul respectiv fara nici o legatura cu cota indiviza.
Cheltuielile afisate pe lista de plata sunt determinate de consumul individual masurat de apometrele dv, de repartitoarele de caldura, etc, apoi sunt cheltuieli legate de suprafata utila a apartamentului (cota indiviza) cu salariile, reparatiile, curatenia, etc, cheltuieli legate de nr de persoane cum ar fi energia electrica consumata cu liftul si altele.
Analizati lista si vedeti in afara de suprafat ce elemente diferite s-au luat in calcul la apartamentul dv ?
Intrebati administratorul si poate va lamureste. Daca nu sunteti multumit cereti in scris presedintelui sa va dea explicatii asupra cotelor contestandu-le in termen de 10 zile de la afisare, conform legii.
am inteles perfect toate acestea,dar pe lista blocului meu apar la cheltuieli pe persoana, printre altele si salariu personal si apa canal.iar la cheltuieli comune,se regaseste din nou apa canal si salariul personalului.probabil ca ne baga la cheltuieli,diferenta dintre suma contoarelor individuale si contoarul general.si daca easa,e normal sa plateasca si firmele de la parter.administratora a spus ca banca are contoar separat,dar nu tot din conducta generala se alimenteaza?
la alte blocuri,cota indiviza este in jur de 14-16 lei de apart.la noi se invarte in jurul a 60-70 lei.de aici e suspiciunea mea,deoarece odata cu noua administratora,au crescutsi cotele la intretinere.iar in josul listei,la mp,nu scrie nimic de suprafata utila totala a blocului,sa pot face si eu un calcul aproximativ

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza doina_dana doina_dana Este corect ca valoarea cotei indiviza sa aiba o suma fixa intr-o luna si sa fie inmultita cu numarul de camere? (vezi toată discuția)
Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)