avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum se calculeaza cota parte indiviza?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum se calculeaza cota parte indiviza?

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire, recunosc ca nu stiu, si va rog pe Dvs. sa ma lamuriti:
pe tabelul de plata afisat la avizierul asociatiei in dreptul coloanei - cota indiv-apar cu 3.73.
In extrasul CF apare urmatoarea inscriere:
Apartamentul nr. 27 situat la et. VII compus din 3 camere si dependinte, cu 1.13 % din partile comune indivize si din teren cu drept de folosinta 25/2182 mp cu 1.81% p.c. sc.A si B si 4.10 % p.c. sc.B.

Cum s-a ajuns la cifra de 3.73 afisata pe tabelul de plata?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 01:29, 13 Octombrie 2010
Suprafata apartamentelor este cea inscrisa in contract. Nu puteti merge in alta parte sa aflati alte cifre.
Dar pentru ce va intereseaza suprafata altor apartamente?
elga50 a scris:

Suprafata apartamentelor este cea inscrisa in contract. Nu puteti merge in alta parte sa aflati alte cifre.
Dar pentru ce va intereseaza suprafata altor apartamente?


Tocmai ca am verificat la mai multi proprietarii contractele de vanzare cumparare si nu scrie suprafata apartamentului in mp .
Sunt presedintele unei asociatii de locatari si am facut contract cu o firma care se ocupa de administratia blocului si imi cer aceste date initiale, suprafata utila , cota parte indiviza , numar de persoane.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
mihaisorin3, utilizator
@cavallis,
Ati spus ca aveti:
- 12 ap. cu 2 cam. si sup. utila 42 mp./ap.;
- 8 ap. cu 3 cam. si sup. utila 60 mp./ap.;
Rezulta - 12 x 42 = 504 mp;
- 8 x 60 = 480 mp;
Total SU imobil = 984 mp
Calcul cota-parte indiviza de proprietate:
- ap cu 2 camere: 42 / 984 * 100 = 4,27%;
- ap cu 3 camere: 60 / 984 * 100 = 6,10%;

Verificare: 12 * 4,27% + 8 * 6,10% = 100,04%
Unde gresesc eu sau dvs?
................................................
@mihaisorin3,
Daca in contractele de v/c nu gasiti sup. utile sau gasiti date gresite, ce va impiedica sa faceti dvs. masuratori la toate ap. Nu stiu cate ap. gestionati, insa firma de administrare ar trebui sa se implice mai mult in aceasta chestiune. Daca gasiti sup. diferite la apartamente de acelasi tip (dar nu cu mult), legea permite com. executiv sa faca medii aproximative de sup. utile a celor doua tipuri de ap., aduse la cunostinta fiecarui proprietar (tabel cu semnaturi) in asa fel incat activitatea as. prop. sa nu se cramponeze de acest lucru... Atentie, de obicei calculul de mai sus se face pe fiecare scara in parte. Este posibil sa aveti blocuri cu mai multe scari, insa apartamentele sunt de acelasi tip - cu atat mai bine.
Asa cum spunea cineva mai sus, in loc sa se lucreze cu cota-parte indiviza, se poate lucra cu sup. utila, mai ales la cheltuielile comune pe intreaga asociatie (salarii, indemnizatii, alte. chelt.).
................................................
In cazul in care unii prop. si-au schimbat caloriferele originale cu altele noi cu SET diferit (in general mai mare), proprietarul anunta asociatia care la randul ei anunta furnizorul de energie termica schimband datele anexei 5a din contractul de furnizare, apoi cu ajutorul specialistilor furnizorului se poate face o modificare privind modul corect de repartizare a costurilor cu incalzirea.
Daca repartizarea costurilor cu incalzirea locuintei se face prin repartitoare de costuri si proprietarul isi schimba caloriferele, acesta anunta asociatia care cheama firma de repartitoare pentru a pune repartitoarele pe noile corpuri de incalzit, dar aceasta va umbla si la setarile aparatelor in asa fel incat acestea sa faca un calcul corect privind costurile.
@mihaisorin3
Mai uitati-va o data cu atentie in contracte. Este imposibil sa nu fie trecuta suprafata utila si cota-parte indiviza. Nu se poate sa existe un contract fara aceste elemente.

Ca ele sunt diferite de la un apartament la altul, apartamente similare asezate unul sub altul, asta este alta chestiune si poate fi reglata, in vederea folosirii elementelor de suprafata in calculele cheltuielilor, de comitetul executiv, prin calcularea mediei acestor suprafete si recalcularea cotei-parti indiviza, astfel incat suma acestor cote-parti sa dea 100 pe fiecare scara de bloc.
In principiu, cota-parte indiviza este trecuta pe prima pagina a contractului.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
Armenteros, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza cota parte indiviza? Nico4u Nico4u Buna seara,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de cota parte indiviza pentru urmatoarea situatie: In scara noastra de bloc (constructie ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza doina_dana doina_dana Este corect ca valoarea cotei indiviza sa aiba o suma fixa intr-o luna si sa fie inmultita cu numarul de camere? (vezi toată discuția)
Calculare cota-parte indiviza timpuriu timpuriu locuiesc intr-un bloc cu suprafete mici si o parte din vecini si-au facut extensii ,va rog ma puteti ajuta in calculare cotei/parte/indiviza rezultata din ... (vezi toată discuția)