avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am un proces de succesiune care nu se mai termina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am un proces de succesiune care nu se mai termina

Motto - cine deschide acest topic, trebuie sa-l citeasca integral pentru a se lumina.

Am un proces de succesiune si iesire din indiviziune care dureaza de un an si ceva si am mare nevoie de ajutor.
Nici nu stiu cu ce sa incep pentru ca am mai multe probleme.
La succesiune vin eu ca reclamant pe o parte si mama si sora mea ca parate pe de alta parte.
Ca bunuri sunt un apartament de 3 camere din Bucuresti si mai multe terenuri in jud. Vrancea.
Ele au cerut sa le ramana apartamentul si mie sa mi se stabileasca o sulta, iar eu am fost de acord intrucat cota mea este de 18,75%.
In jud VN sunt mai multe terenuri printre care o casa cu curte si gradina mai multe ha de padure, niste vie si arabil.
Au fost efectuate expertize, ap a fost evaluat la 102.000 euro iar terenurile la 700.000 ron.
Deci partea mea ar fi de 19.171 euro de la apartament si circa 262.500 ron la terenuri.
Din motive financiare nu am putut depune initial taxa ptr. expertize, dar in final am reusit si au fost efectuate, d-na judecator spunandu-mi ca nu poate da o hotarare pana nu se efectueaza toate expertizele.
Deci s-au efectuat toate expertizele si la termenul din 14 octombrie, fiind depuse la dosar, asteptam sa se dea o hotarare. D-na judecator nu a dat insa nicio hotarare, afirmand ca nu este la dosar si ultima expertiza, insa grefiera i-a atras atentia ca se afla la dosar. Dansa a spus ca nu a vazut-o si ca o sa dea hotararea la termenul din 11 noiembrie ( mentionez ca avocata paratelor nici nu era de fata, m-am intalnit cu ea pe scari dupa ce am iesit din sala de sedinte si m-a intrebat daca s-a dat hotararea ).
La termenul din 11 noiembrie iar nu a dat nicio hotarare, iar avocata paratelor a cerut in schimb sa fie evaluata si casa din paianta de la tara, iar judecatoarea a accepatat, asta in conditiile in care casa se afla in atare avansata de degradare, iar eu am mentionat in scris ca doresc sulta in euro de la apartament, iar din VN doar casa cu curtea si gradina casei, care sunt evaluate doar la 100.000 ron. Deci practic am renuntat la terenuri in valoare de 160.000 ron.
Si cu toate aceste d-na judecator a acceptat cererea paratelor de a se evalua si casa, fiind clar pentru oricine ca nu poate fi evaluata la mai mult de 3000 de euro ( si asa este enorm ), in conditiile in care eu am renuntat la 160.000 ron.
D-na judecatot s-a purtat abuziv fata de mine pe tot parcursul procesului, nu numai acum, nu ma lasa sa vorbesc, era vadit partinitoare fata de parate ( nu dezvolt pentru ca inseamna sa plictisesc ), paratele nu s-au prezentat la 3 interogatorii iar eu am depus intrebari si am cerut sa se aplice art. 225, cerere care nu mi-a fost luata in seama.
Am mentionat de asemenea ca am situatia financiara dificila, sunt pensionat pe caz de boala, cheltuielile cu procesul m-au impiedicat sa-mi achit ratele si acum am ramas restant, am primit si amenintari de la firma de avocatura pe care le-am depus la dosar tocmai pentru a-i arata doamnei judecator situatia mea, cerandu-i sa dea o hotarare partiala prin care sa le oblige pe parate sa-mi dea macar sulta de la apartament, insa a refuzat motivand ca nu este intelegere, refuzand in continuare si dupa ce nu s-au prezentat de 3 ori la interogatoriu. Si asta in conditiile in care paratele au schimbat yala de la usa de acces in ap in litigiu, au inchiriat o camera cu 400 ron, mama mea sta foarte mult timp la sora mea care lucreaza in Rusia, iar eu sunt amenintat cu judecata de catre banca si va trebui sa platesc dobanzi la creditele restante.
Am mentionat toate astea pentru ca faptul ca nu a dat o hotarare cand totul permitea acest lucru, ca a acceptat solicitarea paratelor de a fi evaluata si acea casa care este clar ca nu are cum sa fie evaluata la mai mult de 10.000 euro nici daca este in perfecta stare, pentru ca este din paianta si se evalueaza strict ea, nu si pamantul de sub ea, toate acestea ma afecteaza. Si asta pentru ca paratele nu urmaresc decat sa tergiverseze procesul, sa o lungeasca cateva luni cu expertiza, dupa care sa ceara o noua expertiza la ap in litigiu pentru ca chipurile au scazut preturile si asa mai departe. Eu nu cred ca d-na judecator nu avea reprezentarea clara in minte a urmarilor deciziei sale de a acepta evaluarea casei si anume felur in care vor actiona paratele si tergiversarea ce va urma. Totodata ma intreb de ce atunci cand a dispus expertizele nu a dispus sa fie evaluata si casa de la tara, pentru ca eu am mentionat despre ea?
Nu stiu de ce d-na judecator s-a situat de partea paratelor, pentru ca acestea au mintit incontinuu, de la intampinare continuand cu fiecare termen, minciuni pe care in buna parte le-am dovedit, am dovedit si ca avocata minte, d-na judecator a sesizat acest fapt, insa tot cu ea era indulgenta.
Pur si simplu nu mai stiu ce sa fac, pentru ca vreau sa-mi platesc datoriile care sunt de circa 5000 euro, insa nu vreau ca banca sa ma dea in judecata pentru ca nu mai am nevoie de un proces si acum chiar sunt in colaps total.
Nici nu mai putem sa facem foamea eu si sotia mea, iar in perioadele critice si copiii mei.
Cum pot sa-mi obtin drepturile pentru ca se prefigureaza o tergiversare de cateva luni si nu vreau sa mai platesc dobanzi restante sau mai rau, sa fiu dat in judecata, in timp ce paratele stau in Rusia si inchiriaza apartamentul.
Nu mi se pare corect.
Ma gandesc sa fac niste poze la casa si sa le depun la dosar pentru a dovedi ca nu mai este nevoie de expertiza, casa e distrusa, credeti-ma.
Daca e cineva care nu s-a plictisit si poate sa-mi dea un sfat il rog sa o faca.
Multumesc.


Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
eder, utilizator
Cel mai recent răspuns: f.nica , utilizator 22:45, 22 Septembrie 2009
Din pacate nu se poate si nici nu mai doresc eu acum.
Am renuntat la terenuri in valoare de 162.800 lei in favoarea lor, la bani nu renunt sub nicio forma.
Nici nu se poate pune vorba de intelegere pentru ca ele vor tot.
Pe mine ma streseaza banca, in rest sunt convins ca o sa-mi obtin drepturile. Banuiesc ca un judecator nu aplica mecanic legea, ci tine seama de faptul ca trebuie sa faca dreptate, cred ca asta este finalitatea. De aceea nu cred ca nu o sa analizeze buna sau reaua credinta a partilor atunci cand solicita un lucru, in sensul ca daca au solicitat aceasta expertiza la un imobil in paragina ( 100 de ani ) care a fost nelocuit in perioada 1960-1990 si care cu siguranta nu va fi evaluat la mai mult de 10.000 lei, in conditiile in care eu am renuntat in favoarea lor la 160.000 lei, o sa realizeze ca scopul lor este doar tergiversarea ( adica intarzierea momentului in care eu sa-mi primesc drepturile ) si nu o sa le permita acest lucru.
Apel nu cred ca vor face pentru ca asta inseamna sa vina la un eventual interogatoriu si vor fi prinse imediat cu minciuna. Nu cred ca isi permit acest lucru.
Daca puteti sa-mi raspundeti la intrebarea cu banca.
Multumesc.

Da, banca daca nu isi va primi banii va ajunge sa execute silit in locul dvs.
Veti obtine o sulta iar banca va avea drept la o parte din acei bani.
Am inteles.
Cand spuneti ca banca va avea drept la o parte din bani va referiti la datoria initiala cu tot cu dobanzile acumulate si cheltuielile de judecata, sau poate cere mai mult de atat ?
Cam cat ar putea costa aceste cheltuieli, cu aproximatie. Va dati seama ca eu nu as contesta nimic in ceea ce priveste datoria.
Multumesc.
Sincer am asteptat un raspuns referitor la abuzurile savarsite de catre instanta impotriva mea, punand niste intrebari auxiliare.
Daca va este frica sa-mi raspundeti, inteleg ca va temeti de repercusiuni si o sa ma opresc aici..
Adevarul este ca democratia nu se impamanteneste in 20 ani, ci in 200.
Voi incerca sa va explic ce (credeti ca) vi se intampla.
In primul rand, am inteles ca nu sunteti asistat de un avocat si acesta e primul dezavantaj: vedeti lucrurile cu ochii omului care nu cunoste legea, mai ales procedurile... Dv va pierdeti in amanunte si faptele trebuie expuse clar, scurt, concis. Trebuie sa stiti exact ce sa cereti, cand si cum sa cereti ceva in fata instantei.
Pt ca afirmati „colapsul” financiar (dar nu doar din acest motiv) aveti dreptul sa cereti instantei un avocat care sa va asiste sau sa va reprezinte – in baza OUG nr.51/2008 privind ajutorul public judiciar – gasiti textul pe net, pt informatii amanuntite privind acest drept. Puteti face aceasta cerere si in acest moment al procesului.

Dna judecator nu tine partea paratelor, dar dansele sunt reprezentate de un avocat care stie ce sa faca si judecatorul e obligat sa accepte cererile pertinente ale partilor: evaluarea casei de la tara, de ex. Afirmati ca e veche etc – nu conteaza ce afirmati daca nu aveti dovezi (evaluarea facuta de un expert). Nu judecatorul, de la sine putere, a dispus expertizele, ci pt ca paratele le-au solicitat – si, cf legii, au dreptul. Nimic nu e "clar” in instanta daca se bazeaza numai pe vorbe. Nici banca nu v-ar fi acordat imprumutul buclucas numai pt ca afirmati dv ca aveti un apartament in valoare de... (e un exemplu).
Dna judecatoare nu va lasa sa vorbiti? Depinde cand incercati sa o faceti. Trebuie sa asteptati sa va vina randul – in niciun caz sa intrerupeti pe cei care vorbesc in acel moment – si cereti permisiunea sa vorbiti. Va notati ce ati vrea sa contraziceti / completati etc in ceea ce s-a vorbit pana atunci si numai dupa ce obtineti permisiunea vorbiti – e o... practica legala, care impiedica cinci oameni sa vorbeasca deodata si nimeni sa nu asculte.
Daca evaluarile despre care scrieti au fost cerute de parate e aproape sigur ca judecatorul nu va mai accepta o noua cerere de acest gen (daca nu trece, sa zicem, un an... de la prima evaluare).
Orice ar intui (intelege) judecatorul e obligat (prin lege!) sa dea curs oricarei cereri pertinente venita din partea oricareia dintre parti si sa creada ce i se spune – pana la proba contrara.
Dna judecator accepta "minciuni” pt ca dv nu aduceti dovezi contrare (clare) pt a dovedi aceste minciuni. Simpla afirmatie "E o minciuna!” nu va ajuta. Aduceti martori care sa sustina ca paratele mint – vi se poate acorda dreptul sa ii aduceti acum deoarece nu aveati de unde sti, la momentul cererii de chemare in judecata ca mama si sora vor minti cu nerusinare.
Nu e treaba judecatorului sa analizeze buna credinta sau reaua credinta a unei persoane, ci e datoria partii interesate sa dovedeasca una sau alta...

Acestea fiind scrise cred ca intelegeti ca nu e vorba de nicio „teama” pt a critica un judecator (cand nu e cazul) – chiar sunt criticati, pe alte topicuri.

O parte din banii obtinuti de mama si de sora dv din chiria apartam (18,75% cat ziceti ca e cota dv) vi se cuvin si aveti dreptul sa ii cereti (dar in alt proces si numai daca dovediti ca cele doua obtin venituri din chirie – pot spune ca persoana aceea locuieste acolo gratis, ca tot e liber apartamentul si astfel are grija de imobil, plateste intretinerea...). Dar... si dv cam aveti dreptul sa locuiti acolo si, fiind copropietar ar fi trebuit ca mama si sora sa ceara si sa obtina permisiunea dv de a ceda folosinta apartam, chiar si gratis.

Banca are dreptul sa isi recupereze banii si nu prea e interesata de ce un debitor nu isi mai poate onora contractul. Oricat de dur ar suna, "afacerile sunt afaceri”. Umanitar, se pot face multe, dar un contract de creditare ramane un contract de creditare – si banca nu e asociatie de caritate.
Daca banca va cheama in judecata pt a-si recupera banii puteti cere "despagubiri” de la mama si sora dv daca dovediti f clar legatura dintre imposibilitatea dv de plata si faptele celor doua. Nu aveti motiv sa cereti aceste „despagubiri” daca numele celor doua nu e legat in vreun fel de contract. Cand ati contractat imprumutul nu ati garantat cu mostenirea... Sau, da?
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2008
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune eder eder Am un proces de succesiune 9a murit tatal meu si am ramas mostenitori eu sor-mea si maica-mea) si iesire din indiviziune la judecatorie care se prelungeste. ... (vezi toată discuția)
Ajutor impotriva unei hotarari imorale eder eder Am avut un proces de succesiune si iesire din indiviziune la Judecatoria Sectorului 3, dosar 10433/301/2007, partile fiind eu pe de o parte si maica-mea si ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu ? eder eder Am un proces de succesiune si iesire din indiviziune (in urma decesului tatalui meu) in care ma judec cu maica-mea si cu sor-mea si im i trebuie un act pentru ... (vezi toată discuția)