avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am un proces de succesiune care nu se mai termina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am un proces de succesiune care nu se mai termina

Motto - cine deschide acest topic, trebuie sa-l citeasca integral pentru a se lumina.

Am un proces de succesiune si iesire din indiviziune care dureaza de un an si ceva si am mare nevoie de ajutor.
Nici nu stiu cu ce sa incep pentru ca am mai multe probleme.
La succesiune vin eu ca reclamant pe o parte si mama si sora mea ca parate pe de alta parte.
Ca bunuri sunt un apartament de 3 camere din Bucuresti si mai multe terenuri in jud. Vrancea.
Ele au cerut sa le ramana apartamentul si mie sa mi se stabileasca o sulta, iar eu am fost de acord intrucat cota mea este de 18,75%.
In jud VN sunt mai multe terenuri printre care o casa cu curte si gradina mai multe ha de padure, niste vie si arabil.
Au fost efectuate expertize, ap a fost evaluat la 102.000 euro iar terenurile la 700.000 ron.
Deci partea mea ar fi de 19.171 euro de la apartament si circa 262.500 ron la terenuri.
Din motive financiare nu am putut depune initial taxa ptr. expertize, dar in final am reusit si au fost efectuate, d-na judecator spunandu-mi ca nu poate da o hotarare pana nu se efectueaza toate expertizele.
Deci s-au efectuat toate expertizele si la termenul din 14 octombrie, fiind depuse la dosar, asteptam sa se dea o hotarare. D-na judecator nu a dat insa nicio hotarare, afirmand ca nu este la dosar si ultima expertiza, insa grefiera i-a atras atentia ca se afla la dosar. Dansa a spus ca nu a vazut-o si ca o sa dea hotararea la termenul din 11 noiembrie ( mentionez ca avocata paratelor nici nu era de fata, m-am intalnit cu ea pe scari dupa ce am iesit din sala de sedinte si m-a intrebat daca s-a dat hotararea ).
La termenul din 11 noiembrie iar nu a dat nicio hotarare, iar avocata paratelor a cerut in schimb sa fie evaluata si casa din paianta de la tara, iar judecatoarea a accepatat, asta in conditiile in care casa se afla in atare avansata de degradare, iar eu am mentionat in scris ca doresc sulta in euro de la apartament, iar din VN doar casa cu curtea si gradina casei, care sunt evaluate doar la 100.000 ron. Deci practic am renuntat la terenuri in valoare de 160.000 ron.
Si cu toate aceste d-na judecator a acceptat cererea paratelor de a se evalua si casa, fiind clar pentru oricine ca nu poate fi evaluata la mai mult de 3000 de euro ( si asa este enorm ), in conditiile in care eu am renuntat la 160.000 ron.
D-na judecatot s-a purtat abuziv fata de mine pe tot parcursul procesului, nu numai acum, nu ma lasa sa vorbesc, era vadit partinitoare fata de parate ( nu dezvolt pentru ca inseamna sa plictisesc ), paratele nu s-au prezentat la 3 interogatorii iar eu am depus intrebari si am cerut sa se aplice art. 225, cerere care nu mi-a fost luata in seama.
Am mentionat de asemenea ca am situatia financiara dificila, sunt pensionat pe caz de boala, cheltuielile cu procesul m-au impiedicat sa-mi achit ratele si acum am ramas restant, am primit si amenintari de la firma de avocatura pe care le-am depus la dosar tocmai pentru a-i arata doamnei judecator situatia mea, cerandu-i sa dea o hotarare partiala prin care sa le oblige pe parate sa-mi dea macar sulta de la apartament, insa a refuzat motivand ca nu este intelegere, refuzand in continuare si dupa ce nu s-au prezentat de 3 ori la interogatoriu. Si asta in conditiile in care paratele au schimbat yala de la usa de acces in ap in litigiu, au inchiriat o camera cu 400 ron, mama mea sta foarte mult timp la sora mea care lucreaza in Rusia, iar eu sunt amenintat cu judecata de catre banca si va trebui sa platesc dobanzi la creditele restante.
Am mentionat toate astea pentru ca faptul ca nu a dat o hotarare cand totul permitea acest lucru, ca a acceptat solicitarea paratelor de a fi evaluata si acea casa care este clar ca nu are cum sa fie evaluata la mai mult de 10.000 euro nici daca este in perfecta stare, pentru ca este din paianta si se evalueaza strict ea, nu si pamantul de sub ea, toate acestea ma afecteaza. Si asta pentru ca paratele nu urmaresc decat sa tergiverseze procesul, sa o lungeasca cateva luni cu expertiza, dupa care sa ceara o noua expertiza la ap in litigiu pentru ca chipurile au scazut preturile si asa mai departe. Eu nu cred ca d-na judecator nu avea reprezentarea clara in minte a urmarilor deciziei sale de a acepta evaluarea casei si anume felur in care vor actiona paratele si tergiversarea ce va urma. Totodata ma intreb de ce atunci cand a dispus expertizele nu a dispus sa fie evaluata si casa de la tara, pentru ca eu am mentionat despre ea?
Nu stiu de ce d-na judecator s-a situat de partea paratelor, pentru ca acestea au mintit incontinuu, de la intampinare continuand cu fiecare termen, minciuni pe care in buna parte le-am dovedit, am dovedit si ca avocata minte, d-na judecator a sesizat acest fapt, insa tot cu ea era indulgenta.
Pur si simplu nu mai stiu ce sa fac, pentru ca vreau sa-mi platesc datoriile care sunt de circa 5000 euro, insa nu vreau ca banca sa ma dea in judecata pentru ca nu mai am nevoie de un proces si acum chiar sunt in colaps total.
Nici nu mai putem sa facem foamea eu si sotia mea, iar in perioadele critice si copiii mei.
Cum pot sa-mi obtin drepturile pentru ca se prefigureaza o tergiversare de cateva luni si nu vreau sa mai platesc dobanzi restante sau mai rau, sa fiu dat in judecata, in timp ce paratele stau in Rusia si inchiriaza apartamentul.
Nu mi se pare corect.
Ma gandesc sa fac niste poze la casa si sa le depun la dosar pentru a dovedi ca nu mai este nevoie de expertiza, casa e distrusa, credeti-ma.
Daca e cineva care nu s-a plictisit si poate sa-mi dea un sfat il rog sa o faca.
Multumesc.


Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
eder, utilizator
Cel mai recent răspuns: f.nica , utilizator 22:45, 22 Septembrie 2009
Am dovedit multe dintre minciunile paratelor.
Au mintit in intampinare ca am o locuinta in proprietate, iar eu am dovedit cu acte ca nu este asa.
Au mintit ca locuiesc in permanenta in apartamentul in litigiu, iar eu am dovedit si ulterior si sora mea a depus acte la dosar din care reiese ca lucreaza in Rusia ( de 5 ani ), iar mama mea se duce la ea cateva luni pe an.
Sa stiti ca avocatul paratelor nu a facut mare branza ( nici nu avea ce face ), ce ma deranjeaza ca nu a cerut expertiza pe casa la inceput. Pai asa i se mai scoala ca mai vrea nu stiu eu ce expertiza si nu se mai termina niciodata. De aceea ma deranjeaza ca d-na judecator a acceptat expertiza, mai ales ca nu este necesara daca tinem cont de suma la care am renuntat eu in favoarea paratelor. Sper cu aceasta ocazie sa le observe reaua credinta cu care au cerut aceasta expertiza, in sensul ca nu au cerut-o ca sa-si apere drepturile lor ci ca sa le incalce din nou pe ale mele. Aici v-as ruga daca puteti sa-mi raspundeti la o intrebare. Este normal ca doamna judecator sa le permita paratelor sa tergiverseze efectuarea expertizei ( avand in vedere ca ele au cerut-o ) pe motiv ca nu au bani, timp ... ?
In cazul in care paratele tergiverseaza efectuarea expertizei, poate doamna judecator renunta la ea ?
Cand ma refer la abuzuri nu ma refer la faptul ca m-a oprit din vorbit pentru a lasa si cealalta parte se se faca auzita, ma refer la alte aspecte. De ex. mi-a spus ca nu am depus un act la dosar ( de aceea nu putea sa-si faca ea meseria ), iar eu i-am spus ca l-am depus. Atunci mi-a spus sa ma apropii si mi-a pus dosarul in fata sa-i arat eu actul. Bineinteles ca stiam dosarul, am mai dat niste file si am gasit actul pe care ea nu-l vedea. Tot asa a facut si la termenul din octombrie ( parca ) cu expertiza la terenuri, a spus ca ea nu a vazut-o la dosar, insa doamna grefier i-a atras atentia ca exista. Si asa a mai trecut o luna fara sa se rezolve nimic.
Vedeti, asta consider eu abuz, pentru ca pe mine ma afecteaza, creste dobanda restantala banca.
Eu vreau sa-mi achit datoriile, insa trebuie sa ma potolesc cu capul, pentru ca sunt prea stresat si pana la urma ma imbolnavesc si mor. Apropo, m-am dus prin septembrie la maica-mea sa discutam despre proces, iar ea a insistat sa ne luam tensiunea. Ea a avut 12/8, iar eu 15/12 ( sunt pensionat pe caz de boala ). Sa vedeti ce s-a luminat la fata, ce se mai bucura ea. Nu stiu ce o fi crezand, ca daca mor eu nu mai trebuie sa-mi dea nimic si raman ele cu tot, nu isi da seama ca am copii si ca mostenesc ei. Nu stiu ce e in capul ei. In fine ...
O alta minciuna pe care doamna judecator nu m-a lasat sa o dovedesc este cea cu spitalul, cand trebuia sa se prezinta la interogatoriu si ea era, chipurile, in spital. De fapt era la tara, iar eu, la acel termen tocmai adusesem un martor care s-a deplasat din jud. Vrancea pentru proces, insa doamna judecator nu a vrut sa-l audieze pe motiv ca am renuntat de la inceput la proba cu martori. Ei bine, acest martor a vorbit cu mama mea in jud. Vrancea si putea confirma ca este acolo si nu in spital cum a afirmat avocata paratelor. Dar sa vedeti ce dramatic, cu chestii de genul ,, daca este nevoie o scot din spital ,,. Daca imi audia martorul le dovedeam imediat pe mincinoase. Abuz ( zic eu ). Dumneavoastra trageti concluziile.
In legatura cu banca m-am linistit pentru ca nu vreu sa-mi fac rau singur. Sa ma dea in judecata, sa scoata ceva la vanzare, sa-si opreasca datoria si cheltuielile aferente si eu sa raman cu restul.
Daca puteti sa-mi raspundeti.
Multumesc.
Dna judecator nu le permite sa tergiverseze... Pur si simplu, uneori, finalizarea unei expertize poate dura: cauta expertul, el le programeaza, face evaluarea pe teren, apoi scrie raportul – si finalizarea acestui raport ar putea dura. Puterea judecatorului este limitata de lege - chiar daca intelege ce se petrece, nu are dovezi (si scuzele motivate aduse de parti pot fi reale, sau pot fi minciuni si, din nou, judecatorul nu poate dovedi). Dv sunteti acela care trebuie sa dovediti ca paratele tergiverseaza si nu sunt de buna credinta. Repet: numai dv trebuie sa dovediti aceste fapte – doar afirmatia dv nu e valabila in instanta, nu e o dovada daca nu e sustinuta cu martori, de ex... Dovediti ca cele doua au bani... A dovedi e diferit de a afirma pur si simplu.
A amant judecatorul cauza de mai mult de doua ori pt ca paratele au spus ca nu au bani si timp? Chiar daca au cerut expertiza e posibil sa nu aiba banii necesari (si nu e interzis) – au cerut aceasta expertiza pt ca au vrut sa fie sigure ca nu va vor da dv mai multi bani (sau mai putini!) decat valoreaza bunurile respective. Judecatorului nu i se permite (prin lege) sa renunte la expertiza ceruta de parate decat in cazul ca partile se inteleg asupra bunurilor si sumelor pe care sunt dispuse sa le imparta ( = intelegere intre parti cu privire la bunurile respective).
Judecatorul nu poate prelungi prea mult procesul pt aceasta expertiza...
Renuntarea la suma despre care scrieti e facuta in scris si actul se afla la dosar? Desi, acest aspect nu schimba prea mult datele problemei (evaluarea ramane necesara pt ca paratele vor sa fie sigure cu nu au primit prea putin...). Procesele de acest gen pot dura (din mai multe motive).
Faptul ca nu a observt actul aflat la dosar nu inseamna neaparat abuz – ar putea fi oboseala, nu neaparat rea vointa. Ce interes ar putea avea un judecator in cauza dv?
Dar, daca tot scrieti despre dosar... Faceti copii dupa toate actele din acel dosar (vedeti ca paginile sunt numerotate, pornind cu cererea de chemare in judecata) si cand / daca depuneti acte la registratura le duceti in triplu exemplar: o copie pt instanta, una pt parate si a treia sa ramana la dv, cu nr de inregistrare, exemplar pe care il prindeti in dosarul dv. Apoi, cand judecatorul zice ca nu ati depus nu stiu care act necesar, deschideti dosarul dv si spuneti: "ar trebui sa fie la pagina cutare” – se va pierde mai putin timp. Cate o copie dupa actele din dosar obtineti daca faceti o cerere in acest sens la arhiva – platiti numai copierea – fara timbru – daca nu le doriti autentificate.
Daca paratele sunt reprezentate de avocat nu e obligatoriu sa se prezinte..., avocatul e acela care vorbeste in numele lor (de aceea nu a considerat necesar ca ar trebui sa dovediti). Tocmai de aceea avocata lor a spus "daca e nevoie o scot...”
Aveti dreptul sa vi se comunice toate actele care sunt depuse de parate si, din nou, procesul se poate lungi daca cealalta parte care ia cunostinta despre inscris are nevoie de timp pt a contracara eventualul efect al actului...
Sanatate va doresc si, nu disperati – mai ales ca in legatura cu banca pareti resemnat. Nu merita sa-i lasati pe copii fara tata numai pt bani... chiar daca acesti bani va sunt f necesari. Procesul va avea o finalitate, la un moment dat si cred ca veti obtine ceea ce vi se cuvine.
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2008
trope_doi, utilizator
Stiu cam cat dureaza, pentru ca la celelalte m-am deplasat eu cu expertul in Vrancea, am fost pe la cateva primarii, insa am terminat intr-o zi. Expertul mi-a spus ca intr-o zi o redacteaza. Si acolo era vorba de mai mute terenuri, situate in zone diferite. Asa mi-a spus omul, nu cred ca ma mintea, pentru ca nu avea de ce.
Aici ma gandesc ca fiind o casa de 100 ani, din paianta, in stare jalnica, nu cred ca evaluarea ( strict ea ) sa dureze prea mult. Am inteles de la celalalt expert ca nu trebuie decat sa consulte niste registre cu indicatori de valoare, sau ceva in genul acesta. Iar la redactare este mai putin de scris decat la cealalta expertiza. Acum daca scrie un cuvant pe zi ...
De bani nu se pune problema, ele n-au catel, n-au purcel si au mai inchiriat si o camera cu 400 lei pe luna.
Insa ca sa va da-ti seama ce poate sa faca dintr-un om lacomia va spun alt aspect. Sora mea, cand nu a mai avut ce face si pentru ca eu am mentionat in scris la dosar ca are cel putin 2000 lei pe luna venit, a depus la dosar un act din Rusia ( dar si tradus in limba romana ) din care reiesea faptul ca ea are doar 7700 salariu, ceea ce am inteles ca vine in jur de 770 lei. Insa ,, a uitat ,, sa spuna ca mai primeste circa 800 de dolari pe luna de la statul roman, bani pe care ii primeste o data la 3 luni, deci circa 2400 dolari odata la 3 luni. Va dati seama la ce faze de rahat se preteaza, nici nu inteleg aceasta minciuna pentru ca procentele noastre sunt fixe, eu nu doresc decat partea mea, am fost de acord sa le revina lor apartamentul in litigiu ( nici nu ar fi fost posibil altfel ) si mie sa mi se stabileasca o sulta.
Eu am mentionat in scris ca nu doresc decat casa, curtea si gradina casei, am mentionat tarlaua si parcelele si am spus ca celelalte terenuri nu ma intereseaza, insa am exemplificat doar de cateva, dar de valoare mare, unul de 350.000 lei, altul de 100.000 lei. O sa mai depun un act la dosar in care o sa mentionez din nou ce doresc si o sa scriu ca renunt la celelalte ( nu ca nu ma intereseaza ), pentru a nu se putea interpreta.
Inteleg ca nici dumneavoastra nu cunoasteti situatia si banuiti ca eu as fi subiectiv. Stiu, corect ar fi sa audiati ambele parti pentru a va forma o impresie reala, insa credeti-ma ca nu va mint, pentru ca am nevoie de un sfat raportat la situatia reala, care sa-mi fie util.
Credeti-ma ca nu au cerut expertiza de frica sa nu iasa in paguba, ele stiu foarte bine in ce stadiu se afla casa, stiu ca nu valoreaza mai nimic fara terenul de sub ea.O sa ma duc sa fac niste poze si daca pot o sa le atasez si aici pe site ca sa ramaneti stupefiati. In actele pe care le depun la dosar o sa depun si poze, exterior si interior. Daca depun aceste poze nici nu ar mai fi nevoie de cuvinte.
Nu cred ca doamna judecator nu a vazut actele de la dosar, poate doar daca nu l-a deschis. Nu stiu ce sa zic, mie mi se pare o meserie cu raspundere foarte mare, de aceea sa nu stie ca un act este la dosar mi se pare ciudat. Si tot ciudat mi se pere sa-mi zica ,, nu este la dosar, arata-mi dumneata unde este ,, si sa-mi puna dosarul in fata. Pai atunci sa ma lase sa si judec si s-a terminat cu justitia.
Nici cu oboseala nu prea cred, eu am lucrat o perioada si 24/48 ( luni in sir ), eram obosit, dar tot stiam ce acte am primire.
In fine, acum nu mai conteaza.
Va mai spun odata ca nu avea din ce spital sa o scoata, pentru ca maica-mea zburda pe miriste, la tara, sanatoasa tun. Daca doamna judecator mi-ar fi audiat martorul, acesta ii spunea in fata ca avocata minte, ca parata se afla in judetul Vrancea si sa o fi vazut pe avocata ce mai spunea atunci. Cred ca din aceasta cauza nici nu a vrut sa audieze martorul, pentru ca trebuia sa constate minciuna si sa ia masuri. Spun cred, dumneavoastra va pricepeti si puteti sa analizati mult mai bine felul in care a procedat doamna judecator.
Ce sa mai zic, va multumesc frumos pentru ajutor si daca o sa reusesc, o sa atasez si pozele cu casa.

Cineva mi-a spus ca in cazul in care se mai tergiverseaza sa sesizez in scris Comisia de Disciplina a CSM.
Este o solutie ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Noiembrie 2008
eder, utilizator
Mai am o intrebare daca poate cineva sa-mi raspunda, va rog.
Pot cere sa se aplice art. 673 ind. 10, alin. 1, in sensul sa le atribuie paratelor provizoriu apartamentul in litigiu si sa le oblige ( sa stabileasca un termen maxim ) sa-mi dea banii ce reprezinta sulta conform procentului succesoral ?
Multumesc.
Puteti cere, dar nu vad avantajul pentru dv.
Luati-va un avocat din asistenta juridica gratuita, ca nu cred ca intelegeti corect mare lucru din ceea ce se intampla... Puteati contracara expertiza aia usor, le intrebati: cat credeti ca face casa? Ele spuneau o suma, dv. spuneati ca sunteti de acord. NU se mai facea expertiza, caci nu se contesta valoarea bunurilor de impartit.
Cu martorul, sunteti suparat ca, desi ati renuntat la martori, nu v-a fost audiat? :O NU prea inteleg...
Si chiar daca ati renuntat el putea fi audiat, insa trebuia sa stiti sa motivati, ca e alt temei juridic decat martorii pe fond, asa cum a spus trope.
Ma indoiesc de faptul ca nu vor face apel... Macar ca sa mai amane plata sultei... In plus, ele stiu ca nu risca niste cheltuieli mari de judecata, asa incat, ce pierde? Nimic, doar castiga ceva timp sa adune banutii... sau doar ii mai lasa la banca...

Iar faptul ca aveti datorii la banca nu e vina lor, nu a influientat cu mare lucru situatia dv. financiara acest proces... NU cu 5000 de euro, oricum...

Alte discuții în legătură

Succesiune eder eder Am un proces de succesiune 9a murit tatal meu si am ramas mostenitori eu sor-mea si maica-mea) si iesire din indiviziune la judecatorie care se prelungeste. ... (vezi toată discuția)
Ajutor impotriva unei hotarari imorale eder eder Am avut un proces de succesiune si iesire din indiviziune la Judecatoria Sectorului 3, dosar 10433/301/2007, partile fiind eu pe de o parte si maica-mea si ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu ? eder eder Am un proces de succesiune si iesire din indiviziune (in urma decesului tatalui meu) in care ma judec cu maica-mea si cu sor-mea si im i trebuie un act pentru ... (vezi toată discuția)