avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am un proces de succesiune care nu se mai termina
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am un proces de succesiune care nu se mai termina

Motto - cine deschide acest topic, trebuie sa-l citeasca integral pentru a se lumina.

Am un proces de succesiune si iesire din indiviziune care dureaza de un an si ceva si am mare nevoie de ajutor.
Nici nu stiu cu ce sa incep pentru ca am mai multe probleme.
La succesiune vin eu ca reclamant pe o parte si mama si sora mea ca parate pe de alta parte.
Ca bunuri sunt un apartament de 3 camere din Bucuresti si mai multe terenuri in jud. Vrancea.
Ele au cerut sa le ramana apartamentul si mie sa mi se stabileasca o sulta, iar eu am fost de acord intrucat cota mea este de 18,75%.
In jud VN sunt mai multe terenuri printre care o casa cu curte si gradina mai multe ha de padure, niste vie si arabil.
Au fost efectuate expertize, ap a fost evaluat la 102.000 euro iar terenurile la 700.000 ron.
Deci partea mea ar fi de 19.171 euro de la apartament si circa 262.500 ron la terenuri.
Din motive financiare nu am putut depune initial taxa ptr. expertize, dar in final am reusit si au fost efectuate, d-na judecator spunandu-mi ca nu poate da o hotarare pana nu se efectueaza toate expertizele.
Deci s-au efectuat toate expertizele si la termenul din 14 octombrie, fiind depuse la dosar, asteptam sa se dea o hotarare. D-na judecator nu a dat insa nicio hotarare, afirmand ca nu este la dosar si ultima expertiza, insa grefiera i-a atras atentia ca se afla la dosar. Dansa a spus ca nu a vazut-o si ca o sa dea hotararea la termenul din 11 noiembrie ( mentionez ca avocata paratelor nici nu era de fata, m-am intalnit cu ea pe scari dupa ce am iesit din sala de sedinte si m-a intrebat daca s-a dat hotararea ).
La termenul din 11 noiembrie iar nu a dat nicio hotarare, iar avocata paratelor a cerut in schimb sa fie evaluata si casa din paianta de la tara, iar judecatoarea a accepatat, asta in conditiile in care casa se afla in atare avansata de degradare, iar eu am mentionat in scris ca doresc sulta in euro de la apartament, iar din VN doar casa cu curtea si gradina casei, care sunt evaluate doar la 100.000 ron. Deci practic am renuntat la terenuri in valoare de 160.000 ron.
Si cu toate aceste d-na judecator a acceptat cererea paratelor de a se evalua si casa, fiind clar pentru oricine ca nu poate fi evaluata la mai mult de 3000 de euro ( si asa este enorm ), in conditiile in care eu am renuntat la 160.000 ron.
D-na judecatot s-a purtat abuziv fata de mine pe tot parcursul procesului, nu numai acum, nu ma lasa sa vorbesc, era vadit partinitoare fata de parate ( nu dezvolt pentru ca inseamna sa plictisesc ), paratele nu s-au prezentat la 3 interogatorii iar eu am depus intrebari si am cerut sa se aplice art. 225, cerere care nu mi-a fost luata in seama.
Am mentionat de asemenea ca am situatia financiara dificila, sunt pensionat pe caz de boala, cheltuielile cu procesul m-au impiedicat sa-mi achit ratele si acum am ramas restant, am primit si amenintari de la firma de avocatura pe care le-am depus la dosar tocmai pentru a-i arata doamnei judecator situatia mea, cerandu-i sa dea o hotarare partiala prin care sa le oblige pe parate sa-mi dea macar sulta de la apartament, insa a refuzat motivand ca nu este intelegere, refuzand in continuare si dupa ce nu s-au prezentat de 3 ori la interogatoriu. Si asta in conditiile in care paratele au schimbat yala de la usa de acces in ap in litigiu, au inchiriat o camera cu 400 ron, mama mea sta foarte mult timp la sora mea care lucreaza in Rusia, iar eu sunt amenintat cu judecata de catre banca si va trebui sa platesc dobanzi la creditele restante.
Am mentionat toate astea pentru ca faptul ca nu a dat o hotarare cand totul permitea acest lucru, ca a acceptat solicitarea paratelor de a fi evaluata si acea casa care este clar ca nu are cum sa fie evaluata la mai mult de 10.000 euro nici daca este in perfecta stare, pentru ca este din paianta si se evalueaza strict ea, nu si pamantul de sub ea, toate acestea ma afecteaza. Si asta pentru ca paratele nu urmaresc decat sa tergiverseze procesul, sa o lungeasca cateva luni cu expertiza, dupa care sa ceara o noua expertiza la ap in litigiu pentru ca chipurile au scazut preturile si asa mai departe. Eu nu cred ca d-na judecator nu avea reprezentarea clara in minte a urmarilor deciziei sale de a acepta evaluarea casei si anume felur in care vor actiona paratele si tergiversarea ce va urma. Totodata ma intreb de ce atunci cand a dispus expertizele nu a dispus sa fie evaluata si casa de la tara, pentru ca eu am mentionat despre ea?
Nu stiu de ce d-na judecator s-a situat de partea paratelor, pentru ca acestea au mintit incontinuu, de la intampinare continuand cu fiecare termen, minciuni pe care in buna parte le-am dovedit, am dovedit si ca avocata minte, d-na judecator a sesizat acest fapt, insa tot cu ea era indulgenta.
Pur si simplu nu mai stiu ce sa fac, pentru ca vreau sa-mi platesc datoriile care sunt de circa 5000 euro, insa nu vreau ca banca sa ma dea in judecata pentru ca nu mai am nevoie de un proces si acum chiar sunt in colaps total.
Nici nu mai putem sa facem foamea eu si sotia mea, iar in perioadele critice si copiii mei.
Cum pot sa-mi obtin drepturile pentru ca se prefigureaza o tergiversare de cateva luni si nu vreau sa mai platesc dobanzi restante sau mai rau, sa fiu dat in judecata, in timp ce paratele stau in Rusia si inchiriaza apartamentul.
Nu mi se pare corect.
Ma gandesc sa fac niste poze la casa si sa le depun la dosar pentru a dovedi ca nu mai este nevoie de expertiza, casa e distrusa, credeti-ma.
Daca e cineva care nu s-a plictisit si poate sa-mi dea un sfat il rog sa o faca.
Multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
eder, utilizator
Cel mai recent răspuns: f.nica , utilizator 22:45, 22 Septembrie 2009
Nu se poate face nicio tranzactie, pentru ca ele nu vor sa impartim, vor doar sa ma pacaleasca.
Prin luna septembrie mi se pare, maica-mea mi-a propus sa ne intelegem si sa-mi dea ele cate 1200 lei in fiecare luna pana s-ar fi facut suma aferenta procentului de la apartamentul in litigiu. I-am explicat ca nu pot fi de acord cu asa ceva pentru ca eu doresc sa-l cumpar si eu pe cel in care locuiesc si ca cel mai corect este sa-mi dea toti banii. A spus ca se gandeste si ulterior mi-a spus ca nu merge asa, ca banii se dau in cadrul unui proces. Adica ele vroiau sa ma prosteasca, chipurile sa-mi dea cate 1200 lei pe luna la mica intelegere, dar cand a fost vorba sa-mi dea integral suma ce-mi revine nu se mai punea problema de intelegere, asta se facea in cadrul unui proces.
Nu le este deloc frica sa nu piarda apartamentul, pentru ca stiu ca nu au cum si nici eu nu am cerut sa-mi revina mie.
Ele sunt lacome, nu accepta ideea ca eu sa primesc ceva. Pai pe vremea cand locuiam acolo ( traia si taica-meu ), sora-mea imi spunea ca este apartamentul ei si ca daca mai stam acolo este doar pentru ca ea este de acord. Adica, in mintea ei, eu cu sotia si copilul locuiam acolo pentru ca ne permitea ea. Adica niste aberatii, dar ca sa va dati seama de felul in care gandeste ea.
Sper ca acum ati inteles cu cine am de a face.
Deja am renuntat destul in favoarea lor.
Nu vreau sa mai discut nimic cu ele pentru simplul motiv ca nu mai am ce sa discut.
Nu doresc decat sa-mi obtin drepturile legale.
Nu ajunge ca un om sa aiba dreptate, trebuie sa stie sa si-o sustina. In cadrul unui proces, trebuie respectata procedura.
Dv. nu intelegeti unele aspecte de drept, faptul ca judele e legat de niste legi si reguli, crezand in schimb ca, daca pierdeti, puteti schimba acest lucru la CEDO.
Sub o treime din dosarele ce ajung acolo sunt admisibile si din ele, putine obtin castig de cauza pe fond. Si chiar cele ce obtin, primesc despagubiri si nu modificarea sentintei interne.
Adica: daca pierdeti in tara si paratele primesc mult mai mult, puteti castiga la CEDO, dar ele raman cu ce au castigat, nu ele va platesc dv. ceva.

Daca tot va plangeti ca unii consultanti nu va raspund, presupun ca ati citit regulamentul de postare, asa incat va rog sa nu mai jigniti si sa pastrati un limbaj decent. Nu e obiectul discutiilor care si cand s-a maritat ori e fata mare, bine? Ca devine jenant...
Mult noroc!
Nu am vrut sa jignesc, am spus ce mi s-a intamplat si ca puteam sa primesc macar un raspuns negativ, dar asta nu mai conteaza. Am editat si sters chestia aceea.
Eu am inteles si am bagat la cap ce mi-ati spus, dar daca asa cum spuneti judecatorul are dreptul sau puterea sa le dea mai mult, adica sa nu tina cont de procentele succesorale, inseamna ca ar trebui sa cunoasca mai mult decat aspectele acelea jenante pentru a lua o hotarare corecta.
Dar de ce evitati sa-mi raspundeti la o intrebare ? Mi-ati raspuns la toate, numai la asta nu.
Eu am renuntat la terenuri in valoare de 160.000 lei in favoarea paratelor, insa cu toate acestea judecatorul a dispus efectuarea expertizei pentru casa din paianta. Hai sa zicem ca poate el crede ca este poleita cu aur si vrea sa se convinga daca e asa sau nu. Cu toate ca este evident pentru orice om fara probleme psihice ca o casa din paianta daca este construita in 2008 si nu are cum sa coste mai mult de 30.000 lei, hai 50.000, hai 100.000 - sa zicem ca-i pune trepte din marmora si parchet din lemn de cires ( si paratele tot ar fi in avantaj cu 60.000 lei ).
Dar ( intrebarea la care nu ati raspuns ) de ce a numit un expert incompetent sa efectueze aceasta expertiza ? Ca sa le mai permita paratelor sa tergiverseze ? Asta este o alta regula de procedura de care este legat ?
Nu cunosc exact motivul pentru care a fost schimbat, pentru ca atunci cand m-am dus la arhiva sa citesc si eu incheierea de sedinta, dosarul nu ajunsese inca. Dar o sa ma duc zilele acestea si o sa va spun.
Eu ma asteptam ca paratele sa faca asta, dar credeam ca o sa invoce motive de genul ,, nu am avut bani, nu am avut timp, a fost expertul ocupat ... ,, si altele. Dar le-a ajutat judecatorul sa nu le epuizeze asa rapid.
La lege se pomeneste si de celeritate, dar de asta nu se prea tine cont.
Pai unde este dreptatea de fapt ? Ce regula de procedura te impiedica sa imparti niste bunuri ?
Cred ca ma rpet deja, cunosc obligatia judecatorului de a insista la fiecare termen pentru impacare, insa in situatia in care aici nu este vorba de impacare ci de bani, de faptul ca ele nu vor sa imparta cu mine pentru ca sunt lacome, cred ca si judecatorul ar trebui sa o lase mai moale cu aceasta obligatie a lui si sa-si faca meseria pentru care este platit.
Nu zic ca au libertate prea mare de decizie, este normal ca sa fie asa, ca sa poata da solutii corecte. Insa cred ca ar trebui o selectie mai atenta la numirea in aceste functii, sa se constate daca persoana care va fi judecator se poate detasa de context si poate lua decizia corecta, pentru ca un judecator poate face mult rau acoperindu-se de articole de lege. In cazul meu sunt convins ca nu s-a detasat total. A contat faptul ca si paratele sunt tot femei, avocatul lor este tot femeie, faptul ca nu am avut avocat, poate ca ea are o relatie buna cu parintii, poate ca o fi nemaritata si se identifica cu sor-mea, poate ca nu-i place mutra mea. Pentru ca daca ar fi obiectiva si-ar da seama ca le favorizeaza pe parate..
Cum am mai spus, la termenul din noiembrie i-a spus avocatului paratelor ,, sa fie ultima ,, ( tergiversare ). Si asta pentru ca m-am enervat si i-am explicat ca eu cer doar un miliard din sapte, deci renunt in favoarea lor la un miliard si jumatate, in situatia in care casa valoreaza circa 100.000 milioane si i-am cerut sa nu accepte expertiza. Insa uite ca le-a acceptat-o, ,, dar sa fie ultima ,, . Pai in stilul asta ( la modul in care a inceput ), ,, ultima ,, poate sa dureze un an.
Nici nu imi mai vine sa ma duc la proces, mi-e frica ca ma enervez naibii pe acolo si-i dau ocazia sa ma mai si sanctioneze.
Chiar stau si ma gandesc sa depun la dosar o hartie prin care sa mentionez ca astea sunt solicitarile mele, ca doresc sa se judece in lipsa mea deoarece eu nu mai am niciun rol la termene si ca o sa citesc incheierile de sedinta pentru ca sa stiu daca mai este cumva nevoie de prezenta mea sau ca sa ma prezint cand se da sentinta.
Sa vad ce o sa faca, cat o sa mai joace ping-pong intre ele judecatoarea si avocatul paratelor cu dosarul asta. Ce-o sa faca, hai sa mai schimbam odata expertul, hai sa mai dam un termen pentru ca nu sunt bani, inca unul pentru ca nu este timp, inca unul pentru ca parata este batrana si nu se simte bine, ... a, si era sa uit, pentru ca a trecut ceva timp si au scazut preturile la locuinte, hai sa mai dam un termen si pentru o noua expertiza la apartamentul in litigiu, pentru ca sa fie tacamul complet. Este ceva ilegal in toate astea ? Nu. Ne facem meseria. Procedura.
Multumesc frumos pentru consiliere.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2009
eder, utilizator
Nu stiu ce a contat, insa cu certitudine a contat faptul ca nu aveti avocat, cel putin pentru dv. si modul in care percepeti acest proces.
Eu nu vad insa motive de avantajare a paratelor, asta e clar. Nu vad din ce-mi povestiti dv. decat un proces condus prost de ambele parti si un jude care se chinuie sa respecte legea. Asta vad eu.
Iar dv. nu stiti exact ce sa cereti ca sa va iasa bine: ba cereti ca judele sa se detaseze, ba e normal sa nu fie chiar liber... Eu nici nu inteleg ce anume doriti.

Cat despre expert, daca dv. nu mi-ati spus pe ce motiv s-a inlocuit, eu de unde sa stiu, ca nu sunt Mafalda... vreti sa va spun ce?, ca am avut o viziune si a decedat celalalt expert, ca a trimis vreo adresa in care a spus ca nu se poate ocupa, ca e plecat din tara, de unde pot eu visa motivul?
Cat despre competenta lui, judele are obligatia sa aleaga la intamplare un expert din lista expertilor autorizati de Ministerul Justitiei, nu e treaba lui sa evalueze capacitatea profesionala a expertului numit.
De asemenea, parca v-am mai explicat, nu e treaba lui sa evalueze o casa, fie ea ieftina sau scumpa. El trebuie sa dea bunurile in natura, daca va dadea dv. casa de paianta, ce le dadea in schimb paratelor daca nu stie valoarea ei? El nu are voie sa presupuna valori, sa i se para ca ar fi scump au ba un lucru de impartit.
Pentru asta exista experti si in lipsa lor numai invoiala partilor poate insemna ceva.
Dar ati fi stiut astea de la un avocat gratuit pe care nu il doriti, ati fi stiut cu siguranta mai multe decat ati afla aici.
Ba este normal sa fie liber, am gresit cand am zis ca nu, sau mai bine zis nu am exprimat bine in cuvinte ce gandeam.
Am inteles, deci eu acuz pe nedrept judecatorul. Poate ca asa este si nu o sa o mai fac ( atat ca putea sa o dispuna de la bun inceput, pentru ca desi casa nu este trecuta in actul de proprietate decat ca teren cu constructii, eu am mentionat-o in actele pe care le-am depus la dosar inainte sa se dispuna expertizele ). Poate ca sunt prea stresat de datoria la banca si vad in jur numai dusmani.
Abia astept sa se efectueze si aceasta expertiza si o sa va comunic suma. Poate atunci o sa se convinga si judecatoru ( si dumneavoastra ) ca nu sunt eu nebun sau lacom.
Insa repet ( desi nu doresc sa fac acest lucru pentru ca stiu ca este enervant si nu vreau sa va enervez ), judecatorul, tinand cont de avertizarea mea ( lunara - la fiecare termen ) ca paratele nu vor sa-mi dea partea si in acest sens tergiverseaza cat pot, atunci cand ele o sa invoce motivele mai sus aratate ca sa justifice de ce nu au efectuat expertiza ( in sensul ca nu au putut sa se deplaseze cu expertul, nu ca ar efectua-o ele ), ce o sa faca ? O sa accepte motivele si o sa dea termen dupa termen ? Si dupa ce o sa se efectueze si expertiza asta ce o sa mai urmeze ?
Cred ca doar eu am condus prost procesul, asta este adevarat.
Avocatul paratelor nu prea avea ce sa faca, pentru ca l-au pus sa minta in multe randuri, sau mai bine zis l-au mintit si pe el. Eu am dovedit cu acte o parte din minciuni, o parte au recunoscut-o si paratele, deci el nu prea avea ce sa faca totusi datorita tocmai a faptului evident ca paratele mint si trag de timp. Paratele nu au cerut decat sa le revina apartamentul in litigiu, iar mi e sa mi se stabileasca o sulta, lucru cu care eu am fost de acord - cu conditia ca sulta sa fie in bani, conform procentului succesoral de la apartament. Desi avocatul lor ma enerveaza pentru ca tergiverseaza ( daca asta i-au cerut ele nu are ce sa faca ), imi dau seama ca nu isi doreste acest proces si-mi pare rau de el ca la unele termene efectiv a trebuit sa minta ca sa le scoata cat de cat fata paratelor. Fata chiar nu prea are ce face, sunt convins ca si-a dat seama ca apara doua femei perverse si ca daca ar fi sa o ia de la capat nu ar mai accepta acest proces. Pai ce sa mai faca avocatul lor, daca ele au fost citate de mai multe ori la interogatoriu si de fiecare data au folosit scutiri medicale sau alte motive pentru ca sa nu se prezinte, ultima oara a si uitat probabil sa-i spuna maica-mi de interogatoriu si nu a putut sa mai prezinte scutire. De aceea ele nu au avut si nici nu o sa aiba alta solicitare in legatura cu celelalte terenuri ( adica sa ceara ele un teren anume ), pentru ca sunt constiente ca din moment ce au mintit si au refuzat sa se prezinte in fata judecatorului tocmai ca sa nu dea socoteala, nu pot sa mai emita alte pretentii.
Tot din aceasta cauza am convingerea ca nu o sa faca apel. Ele se stiu cu musca pe caciula, pai sa faca apel ca sa conteste ce ? Ca am renuntat in favoarea lor la terenuri in valoare de 160.000 lei ? Si ca dupa ce scadem contravaloarea casei raman cu profit de peste 100.000 lei ?
Stiu ca am gresit ca nu am acceptat un avocat din oficiu, dar sper sa rezolv acum si problema aceasta.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2009
eder, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune eder eder Am un proces de succesiune 9a murit tatal meu si am ramas mostenitori eu sor-mea si maica-mea) si iesire din indiviziune la judecatorie care se prelungeste. ... (vezi toată discuția)
Ajutor impotriva unei hotarari imorale eder eder Am avut un proces de succesiune si iesire din indiviziune la Judecatoria Sectorului 3, dosar 10433/301/2007, partile fiind eu pe de o parte si maica-mea si ... (vezi toată discuția)
Este legal sau nu ? eder eder Am un proces de succesiune si iesire din indiviziune (in urma decesului tatalui meu) in care ma judec cu maica-mea si cu sor-mea si im i trebuie un act pentru ... (vezi toată discuția)