avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Violare intimitate sau violare corespondenta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Violare intimitate sau violare corespondenta?

Buna ziua,
Sa incep cu o scurta povestire. In urma umilintei in public aduse mie, de catre fosta mea colega de munca (pe vremea aceea actuala) am patruns in emailul ei si am trimis un mail catre toata lista ei prin care o defaimam public. Parola o cunoasteam de la ea.In urma acestui act ea a depus plangere la politie.Si, iata ca, dupa aproape 3 ani de zile sunt citata pentru declaratie, politia avand si dovezi ca mailul a fost trimis de pe calculatorul meu de acasa.
Intrebarile mele sunt: Patrunderea in mailul cuiva reprezinta violare de intimitate sau corespondenta? La ce ma pot astepta de la asta? Dar de la faptul ca in acel mail am adus injurii si cuvinte porcoase la adresa acelei femei de doua ori mai mare ca mine (eu 18 ani, iar ea 38 la vremea aceea), care ma facea sa plang zi de zi, si ma umilea de fata cu colegii si clientii firmei de cate ori avea ocazia si din cauza careia nu mai imi gaseam forta de a ma duce in continuare la locul de munca, eu fiind un copil abea iesit de pe bancile liceului?
Va multumesc anticipat pentru raspuns
In Legea nr 161/2003 gasiti raspunsul.
De aceea nu se aplica art 195 C.P.
Din cate mi s-a spus pana acum, chiar si de domnul politist care mi-a luat declaratia, reiese ca nu as avea de ce sa-mi fac griji, mi s-a spus ca in nici un caz nu voi face inchisoare pentru asta si ca ramane de vazut ce decide procurorul.Maine dimineata ma prezint din nou la politie pentru a sta de vorba cu dansul.
Ma gandeam ca as putea si eu sa depun plangere pentru umilire in public si agresiune verbala ( nu stiu daca sunt termenii corecti), dar au trecut 3 ani de atunci.Se va mai lua oare in considerare plangerea mea?As putea sa o determin pe ea sa-si retraga plangerea impotriva mea si, de asemenea, as putea veni si cu martori care sa sustina cele spuse de mine.
Fapta ar putea fi incadrata in art 42,44 si 48 din Legea nr.161 din 19 aprilie 2003.
"Art. 42. - (1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută la alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) sau (2) este săvârşită prin încălcarea măsurilor de
securitate, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.
Art. 44. - (1) Fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date, fără drept, constituie infracţiune şi de pedepseşte cu închisoare de
la 2 la 7 ani.
(2) Transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi transferul neautorizat de date dintr-un mijloc de stocare a datelor informatice.
Art. 48. - Fapta de a introduce, modifica sau şterge, fără drept, date informatice ori de a restricţiona, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani."
Daca depui si tu plangeri ... ceea ce vei reusi va fi numai sa o intarati si mai mult. Daca raspunzi la atac cu atacul ... atunci vei avea un razboi. Cea mai scurta solutie ar fi sa te impaci cu ea, sa-ti ceri scuze, sa-i explici ca a fost un gest facut la nervi intr-o situatie de presiune si sa o rogi ... sa isi retraga plangerea.
dar violarea corespondentei si manipularea altei persoane sa ridiculizeze? se incadreaza la tortura psihica?

orice forma de discriminare .... etc?

la fel si violarea corespondentei e fapta penala; dar cunoaste si agravanta ;)

Alte discuții în legătură

Retragere plangere Gabriel_28 Gabriel_28 Buna ziua. Am fost chemat la DIICOT unde mi-a fost adus la cunostinta faptul ca acum doi ani am intrat pe mailul firmel la care lucram si am sters mailurile ... (vezi toată discuția)
Am accesat fara drept contul de e-mail al fostei iubite - ce se intampla daca ma reclama? Sir_Phantom Sir_Phantom Am si eu o intrebare pt domniile voastre .....de curand m=am despartit de aleasa inimii ...si din cearta in cearta ...am ajuns si am intrat p mail-ul ei ... ... (vezi toată discuția)
Utilizare parola cont pentru citirea conversatiilor private carasco77 carasco77 Buna ziua, Cineva utilizeaza contul si parola mea de e-mail pentru a-mi vizualiza conversatiile. Acestea s-au intamplat dupa ce am utilizat un computer strain ... (vezi toată discuția)