avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Care credeti ca va fi rezultatul referendumului din ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Care credeti ca va fi rezultatul referendumului din 29.07.2012?

1. Se vor prezenta la urne 50%+1 dintre alegatori?

2. Care va fi procentajul Pro si Contra demiterii presedintelui?
Interventie moderator

Pct. 2.6. din regulament:
[...] Poti apela la functia de citare dintr-un mesaj anterior al altui utilizator cu conditia ca acest citat sa nu se afle pe aceeasi pagina si sa fie doar fragmentul la care te referi. Te rugam sa nu exagerezi cu citarea intregului mesaj daca nu e necesar.

numai un condititiile in care votul in romania ar fi fost obligatoriu, prin lege (cum e in unele state europene), puteam sa (ne) punem astfel de intrebari.

altfel, n-au sens.

Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
ContSters257414, utilizator
@ lee_vu

In conditiile in care in Romania votul nu este obligatoriu, parerea mea este ca cei 14% care sunt reprezentati de parlamentarii care au votat suspendarea, nu il considera pe actualul presedinte un pericol atat de mare incat sa-i faca sa se deplaseze la sectia de votare pentru a vota demiterea acestuia.
Drept urmare, opinia celor 14% dintre sustinatorii parlamentarilor care au votat suspendarea nu corespunde cu cea a respectivilor parlamentari.
Atunci se pune intrebarea: pe cine reprezinta acei parlamentari?
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
Ana Muntianu, Consultant fiscal
fat frumos a scris:
3. 54% din cetatenii cu drept de vot nu s-au prezentat - motive (parerea mea): unii dintre ei au urmat indemnul la boicot, iar altii nu sunt interesati ( pentru cei din urma rezulta ca actualul presedinte nu ii deranjeaza, altfel mergeau la vot si votau pentru demitere).

De acord cu dumneavoastra ca unii au boicotat la indemnul celui ce trebuia demis, indemnuri clare, directe, explicite care sunt incalcari ale legislatiei si pentru care unora, prin tara, li s-au intocmit dosare penale.
Dar din acesti 54% care nu s-au prezentat doar maxim doar o parte au boicotat. Sigur ca a contat foarte mult aceasta parte din cel putin doua motive:
- era suficient sa fie lasati sa vina la vot doar inca 5% si referebdumul era valid, dar nu au fost lasati.
- mare parte din cei care au lipsit de la vot, nu mai sunt, nu mai sunt ca oameni, fizic au disparul. Vedeti ca cei 54% sunt socotiti din peste 18 mil de persoane ca avand drept de vot. Ori intreaga populatie a Romaniei este putin peste 18 milioane. Se stie ca pana la varsta de 18 ani nu se poate vota in Romania si cred ca sunt cateva milioane in aceasta categorie. Detinutii nu au drept de vor si sunt destui si-n aceasta categorie.

Asadar, daca in Romania sunt doar 15 milioane de persoane cu drept de vot (asa cum o sa vedem, o sa aflam din rezultatele recensamantului), cei peste 8 milioane ce au participat la referendum, parca reprezinta destul peste 50%, destul ca demiterea sa fie validata.

Actuala majoritate parlamentara este reprezentata acum de cei 85% (in realitate cred ca sunt 88%) care, asa cum spuneti au votat pentru demitere.
Iar parlamentarii care-l sprijina pe presedinte sunt reprezentati doar de 15% (in realitate cred ca sunt 8,8%) din cei care au votat la referendum, asa cum tot dumneavoastra ati precizat mai sus.
Ca in orice lupa conteaza si aici cei care sunt in acea lupta si nu soldatii raniti, plecati in permisie, cei decedati sau inca nescosi din evidentele armatelor. In unele din aceste situatii sunt cei 54,58% pe care-i considerati ca fiind impotriva demiterii.
Si daca ar fi unii impotriva demiterii, nicicum nu ar fi decat cateva procente adaugate la cei 8,8% ce au votat nedemiterea. Dar si daca 50% din acestia ar fi votat impotriva demiterii tot nu ar fi ajuns sa depaseasca pe cei peste 7 milioane ce au votat demiterea.
pai tocmai asta e, nefiind obligatoriu, nu putem sa ne intrebam nici de ce nu s-a facut, eventual, pragul, 50%+1 din liste...

explicatia e cunoscuta, din experienta europei (am aratat mai sus)...

d-aia, pragul nu se practica nicaieri (nici nu se pune problema nicaieri, de ce nu s-a facut atat, sau nu stiu cat, ca n-are sens).






Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
ContSters257414, utilizator

Alte discuții în legătură

Am votat sau nu la referendum 2012 freeanifer freeanifer Consider interesanta situatia fiecaruia. Eu de exemplu peste 15 minute ma duc sa votez. Invit pe cei care doresc sa spuna daca au votat sau nu vor vota sau ... (vezi toată discuția)
Referendum si cvorum ContSters257414 ContSters257414 cum credeti ca se impaca ([b]cum se justifica[/b]) decizia Curtii Constitutionale a Romaniei care a hotarat marti ca, pentru validarea scrutinului de ... (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)