avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Care credeti ca va fi rezultatul referendumului din ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Care credeti ca va fi rezultatul referendumului din 29.07.2012?

1. Se vor prezenta la urne 50%+1 dintre alegatori?

2. Care va fi procentajul Pro si Contra demiterii presedintelui?
Eu inca sper la 50, 01% prexenta.
BEC => rezultate la ora 23:00 => prezenta la vot = 45,92% (+/- marja de eroare de 3%).

Oare unde o fi procentul de 54,58% din populatia cu drept de vot, reprezentata de cei 256 de parlamentari care au votat suspendarea?

De ce oare nu s-a prezentat la vot macar 54,58% din populatie?

Pe cine reprezinta acei 256 de parlamentari, in acest caz?
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Se reprezinta pe ei si fiecare pe sine. Si-au adunat interesele proprii la un loc si s-au folosit de o putere vremelnica in mana lor, urmarindu-si scopul final si lasand de izbeliste tara.
Intamplator si din alte motive o treime din populatie a vrut in final acelasi lucru cu ei, dar asta nu inseamna ca in fond, aceasta treime este reprezentata de ei. Din pacate e o "nimereala".

E ca la fotbal, jocul se joaca pe castig, dar fiecare din cei care urmaresc scopul final - de a castiga - o face fiecare pentru el. Jucatorii pentru bani, sustinatorii pentru placerea de a castiga echipa lor. Daca s-a jucat bine sau corect, daca rezultatul reflecta adevarul, nu mai conteaza, sunt detalii. Pot fi discutate aceste detalii, dar in fond fiecare pleaca acasa de la meci cu cate ceva. Unii cu buzunarele pline, altii cu satisfactia. Cine e castigat sau....mai castigat?

Indiferent care va fi scorul final al referendumului, mie mi-e clar ca o clasa politica diletanta pune frau dezvoltarii sau macar mentinerii unui echilibru precar acestei tari, pe ansamblu vorbind.
Cat amatorism mi-a fost dat sa vad in aceste cateva saptamani, nu credeam in viata mea sa existe. Si mirarea mea a fost ca un asemenea plan de demitere a presedintelui ales a fost pur si simplu insailat si adaptat cu incercari de repozitionari in functie de detaliile de parcurs.
Am incercat si tristetea ca atata energie depusa pentru acest tel final, introducerea de planuri anexa in acest caleidoscop de actiuni a avut un singur target in timp ce tara se ofileste sub arsita si criza, basca imaginea umilitoare din Europa unde, se pare ca am uitat, suntem integrati prin proprie vointa si careia ii spunem sa nu se mai bage in treburile noastre interne.
Or fi treburile noastre interne, dar valorile ar trebui sa fie identice - asta daca mai vrem acolo.
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
elga50, moderator
@fat frumos

dati tabloul complet, ca altfel induceti in eroare (incercati sa pacaliti lumea)...

lipseste:

85%, insemnand 7.000.000 alegatori, au votat DA demitere basescu;
15%, insemnand 1.240.000 alegatori, au votat NU demitere basescu.


experienta, analiza acestui tip de referendum si a rezultatelor lui exista deja un europa...

50. Bazându-se pe experienta pe care o are în domeniul referendumurilor, Comisia de la Venetia a decis să recomande ca nicio hotărâre să nu fie luată cu privire la regulile cvorumului.

51. Un cvorum de participare (un procentaj minim) înseamnă că este în interesul unei propuneri a opozitiei să se abtină decât să voteze împotriva lui. Spre exemplu, dacă 48% din electorat este în favoarea propunerii, 5% sunt împotrivă si 47% tind să se abtină, cei 5% din adversari trebuie doar să părăsească cabina de vot pentru a-si impune punctul de vedere, desi sunt cât se poate de clar în minoritate. În plus, absenta lor din campanie cel mai probabil va creste numărul de abtineri si, astfel, cel mai probabil cvorumul nu va fi atins.

Încurajarea fie a abtinerii de la vot fie a impunerii punctului de vedere al minoritătii nu este sănătoasă pentru democratie . Mai mult, există o mare tentatie de falsificare(denaturare) a ratei de participare în fata opozitiei slabe.

52. Un cvorum de aprobare (acceptarea unui procent minim al votantilor înregistrati) poate fi, de asemenea, neconcludent. Poate fi atât de mare încât să facă excesiv de dificilă schimbarea. Dacă un text este aprobat ''chiar si cu o rată substantială'' de către o majoritate a votantilor fără ca cvorumul să fie atins, situatia politică devine extrem de dificilă/apăsătoare pentru că majoritatea va simti că a fost privată de victorie fără a exista un motiv adecvat; riscul ca rata de participare să fie falsificată (denaturată) este acelasi ca în cazul cvorumului de participare....


[ link extern ]

"Spre exemplu, dacă 48% din electorat este în favoarea propunerii, 5% sunt împotrivă si 47% tind să se abtină, cei 5% din adversari trebuie doar să părăsească cabina de vot pentru a-si impune punctul de vedere, desi sunt cât se poate de clar în MINORITATE."


"Dacă un text este aprobat chiar si cu o rată substantială de către o majoritate a votantilor fără ca cvorumul să fie atins, situatia politică devine extrem de dificilă/apăsătoare pentru că MAJORITATEA va simti că a fost privată de victorie fără a exista un motiv adecvat;"



... cum tipul de referendum, tip cacialma, inexistent in europa (cu prag 50% din liste), a fost impus de basescu...

... orice alte comentarii (DECAT CELE EUROPENE) ale rezultatului acestui tip de referendum, sunt texte... de partid.
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
ContSters257414, utilizator
@ lee_vu

Tot nu inteleg de ce prezenta la vot nu a fost de cel putin 54,58%[/b]?

De ce nu s-au prezentat
la vot toti sustinatorii parlamentarilor care au votat suspendarea?

P.S.: nu incerc sa pacalesc pe nimeni.; datele comunicate de BEC sunt publice si celelalte cifre statistice le poate afla oricine atat de la TV cat si de pe alte site-uri.

Dar daca imi permiteti o parere:
1. 39% din cetatenii cu drept de vot (85% din cei ce au votat) au votat pentru demitere;
2. 7% din cetatenii cu drept de vot (15% din cei ce au votat) au votat impotriva demiterii;
3. 54% din cetatenii cu drept de vot nu s-au prezentat - motive (parerea mea): unii dintre ei au urmat indemnul la boicot, iar altii nu sunt interesati ( pentru cei din urma rezulta ca actualul presedinte nu ii deranjeaza, altfel mergeau la vot si votau pentru demitere).
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
Ana Muntianu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Am votat sau nu la referendum 2012 freeanifer freeanifer Consider interesanta situatia fiecaruia. Eu de exemplu peste 15 minute ma duc sa votez. Invit pe cei care doresc sa spuna daca au votat sau nu vor vota sau ... (vezi toată discuția)
Referendum si cvorum ContSters257414 ContSters257414 cum credeti ca se impaca ([b]cum se justifica[/b]) decizia Curtii Constitutionale a Romaniei care a hotarat marti ca, pentru validarea scrutinului de ... (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)