avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... EVACUARE COINDIVIZAR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

EVACUARE COINDIVIZAR

Buna ziua .
Sunt coindivizar cu o cota de 1/3 iar de curind am facut precontract de vinzare cumparare cu un al doile acoindivizar care are o cota tot de 1/3 . Al treile coindivizar are deasemeni o cota de 1/3 dar nu vrea sub nici o forma sa ne dea voie sa intram pe teren sau in locuinta . Acesat este si motivul pentru care unul dintre coindivizari isi ia lume in cap . Am depus o chemare in judecata in vederea EVACUARAII acestuia de al treile , fiind recalcitrant , scandalagiu . Pe parcurs i-am depus si plingere la Politia pentru amenintare cu bataia . In plingerearespectiva am invocat si faptul ca nu am unde locui impreuna cu sotia , in prezent locuind cu socrii mei bolnavi - CANCER respectiv PRAKINSON . Am depus copii dupa certificatele medicale .
INTREBARE : am sanse sa-i evacuez pe scandalagii ?
CHEMAREA IN JUDECATA ESTE DEPUSA CU ORDONANTA PRESEDINTIALA infatisarea pe 17 oct 2012
Starea de coproprietate confera dreptul proprietarilor de a folosi si de a poseda bunul , in materialitatea sa, insa exercitarea atributelor desprinse din dreptul de proprietate ( jus possidendi si jus fruendi ) nu trebuie sa aduca atingere exercitiului liber si nestingherit al celuilalt, a carui cota parte din dreptul de proprietate este individualizata, determinata.



Fiecare coproprietar isi exercita acest drept trebuie sa aiba o conduita corespunzatoare, asa incat sa faca posibila convietuirea tuturor celor care detin dreptul de proprietate .


Actiunea coindivizarului avand ca obiect evacuarea este admisibila , daca exista acte prin care unul dintre copartasi este impiedicat sa foloseasca imobilul, intrucat daca un coproprietar sau un chirias impedica cu buna stiinta si in diverse forme folosirea bunului imobil creand prejudicii celorlalti coindivizari , se pot lua masuri pentru folosirea adecvata a imobilului.


Exista posibilitatea de a solicita instantei de judecata reintegrarea in imobil , dar si promovarea unei actiuni avand ca obiect iesirea din indiviziune.


Potrivit dispoziţiilor art.36 din Legea nr.114/1996 în cazurile, în care, unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică cu bună ştiinţă şi sub orice formă folosirea normală a imobilului de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari sau chiriaşi, după caz, la solicitarea proprietarilor clădirilor sau a reprezentantului legal al acestora, instanţa va hotărî măsurile pentru folosirea normală a imobilului.
Aşadar, instanţa are posibilitatea să ia orice măsură pentru restabilirea folosinţei normale a locuinţei, inclusiv evacuarea unuia dintre coproprietari dacă se constată că prin comportamentul său acesta împiedică convieţuirea şi folosinţa liniştită a imobilului.- Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 5277 din 16 iunie 2005



Succes.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
SUPER ! DAR DACA ACEST COINDIVIZAR PIRIT NU SE PREZINTA LA JUDECATA IN ZIUA IN CARE A FOST CITATA ? SE AMINA ? ACTIUNEA MEA ESTE PRIN ORDONANTA PRESEDINTIALA
Cererera de chemare in judecata avand ca obiect evacuarea ,transata de urgenta, pe cale de ordonanta presedintiala , poate fi judecata cu sau fara citarea partilor.

Prezenta paratului in proces nu este obligatorie.

Instanta de judecata va putea dispune incuvintarea probatoriilor.

Hotararea in materie de ordonanta presedintiala este executorie de drept.

Ordonantele presedintiala sunt executorii prin ele insele, in puterea legii.
Ele opereaza in temeiul legii, fara a fi necesara investirea cu formula executorie.

Punerea in executare a hotararilor vizand masurile incuviinta prin aceasta procedura speciala trebuie sa fie facuta cu cea mai mare rapidatate.

Sentinta este atacabila cu recurs, in termen de cinci zile de la comunicare (in situatia in care nu s-a dispus citarea partilor ) sau de la pronuntare (in cazul in care partile au fost legal citate ).



Succes.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Care ar fi termenul in care instanta da o soluti in acest caz ?
După părerea mea, instanța nu va dispune evacuarea unui coproprietar pe calea ordonanței președințiale, pentru că în această procedură nu se ajunge la judecarea fondului, iar pentru a dispune evacuarea în acest caz este obligatorie analiza elementelor de fond.

Pe calea unei ordonațe președințiale se putea cere reintegrarea reclamantului în casa respectivă, iar această dispoziție putea să fie pusă în executare prin executorul judecătoresc dacă coproprietarul posesor s-ar fi opus.

În final tot la partaj se va ajunge.

Alte discuții în legătură

Indiviziune ContSters262943 ContSters262943 Am depus o actiune de iesire din indiviziune . Coindivirarii ma ameninta cum ca oricum nu are ce sa mi ramina de acolo ( este o casa in care am copilarit - am ... (vezi toată discuția)
Chemare in judecata ContSters326883 ContSters326883 In cazul in care sunt doi mostenitori (mama si fiu ) pe o singura cota de 1/3 , acestia pot fi chemati in judecata separat pentru o atribuire de spatiu pina la ... (vezi toată discuția)
Despagubiri pentru lipsa de folosinta kukuk kukuk Detin cota de 1/3 dintr-un imobil [act de proprietate intabulat in c.f.].Ce sanse ar fi sa obtin in instanta o chirie lunara de la cei care locuiesc in imobil? ... (vezi toată discuția)