avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatie proprietari vs. proprietar - cheltuieli de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatie proprietari vs. proprietar - cheltuieli de judecata

Buna ziua, in urma unui proces cu asociatie de proprietari, intentat de catre aceasta, am fost obligati la plata cheltuielilor de judecta, si anume de 400 ronAvand in vedere ca, procesul a avut loc pe 12 iunie si, hotararea definitiva a judecatoriei a fost emisa undeva in luna iulie, asociatie de proprietari a introdus suma de 400 ron in calculul intretinerii pe luna MAI(afisata la panou la sfarsitul lunii IUNIE.Auzind ca acest lucru nu este totusi legal, suma de 400 a fost scoasa din calcul la sfarsitul lunii IULIE(cand a fost afisata intretinerea pe luna IUNIE), iar pana in momentul de fata acea suma nu a mai aparut in listele de plata a intretinerii......Intrebarea mea este urmatoarea: La ce sa ma astept in continuare?care este procedura legala prin care asociatia de proprietari poate recupera acele datorii? sau poate a renuntat la ele?!!:)))
Cel mai recent răspuns: marilyn31 , utilizator 10:14, 17 Septembrie 2012
va multumesc mult pentru atentia acordata acestui subiect si raspunsurilor dumneavoastra, DAR fac inca o data precizarea ca, decizia judecatoreasca este comunicata atat petentului cat si reclamantei,insa a fost comunuicata , normal, la aprox. 30 de zile de la data procesului.
Am explicat ca, as. de prop. a introdus in prima faza, cheltuielile de judecat(si anume onorariul avocatului, inainte ca decizia sa fie comunicata partilor - va rog recititi bine ce am scris - respectiv la sfarsitul lunii IUNIE - CAND ESTE AFISATA intretinera pe luna MAI (pentru ca asta este procedura), Suma a ramas acolo pana la sfarsitul lunii IULIE , cand afisandu se intretinerea pe luna IUNIE acea suma de 400 RON nu mai aparea deloc. MENTIONEZ ca suma a fost introdusa la rubrica CHELTUIELI INDIVIDUALE.De asemenea ma ingrijoreaza faptul ca suma nu a mai fost introdusa deloc pana in momentul de fata.
INTREBAREA mea este:EU ce fac?trebuie sa ma duc eu benevol sa platesc daca suma nu mai apare pe lista?POATE a.p. sa nu introduca acea suma tocmai in ideea de a veni cu executorul judecatoresc in ultima clipa fara ca eu sa mai pot face ceva?ca nu mai intelg cum e legal.
Va multumesc si ar dori sa va rog sa cititit cu atentie., chiar mi ar fi de ajutor un raspuns si o varianta ok,VA MULTUMESC.
ce parere aveti desprea includerea in datoria de baza a tuturor cheltuielilor legate de un proces pentru recuperarea restantelor la intretinere? dar de calcularea de penalitati asupra acestor sume de la data efectuarii cheltuielii respective, chiar daca nu exista o sentinta definitiva si irecvocabila care stabileste cuantumurile de plata in sarcina paratului?
Obligatia dumneavoastra este aceea de a plati tot ce prevede in dispozitiv SENTINTA DEFINITIVA SI IREVOCABILA (adica dupa ce ati epuizat toate caile legale de atac, daca aveti obiectii la sentinta). Includerea cheltuielilor de judecata pe liste, sub orice forma (incluse in datoria de baza sau separat, in partida proprietarului, adica pe acelasi rand, dar pe coloana dseparata) este abuziva si se foloseste de regula pentru a maximiza valoarea penalitatilor. Toate actiunile si cheltuielile legate de un proces cu un membru al asociatiei trebuie sa fie aprobate de:
- adunarea generala legal convocata:
- sa fie mentionata expres hotararea in procesul-verbal, cu nr. de inregistrare
- cheltuielile trebuiesc aprobate de comitetul executiv, de fiecare data cand se efectueaza o cheltuiala semnificativa
- afisarea acestor date se face separat, o data cu afisarea datelor referitoare la modul in care se folosesc sumele provenite din penalitati in (in eventualitatea ca acestea exista, de la toti proprietarii, nu numai de la intimat);
- sunt foarte multe astfel de prevederi legale pe care majoritatea membrilor unei asociatii nu le cunosc si suporta tot felul de abuzuri
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Septembrie 2012
Nitu_Virgeenia, utilizator
Interventie moderator
@Nitu_Virgeenia

Nu va suparati, dar de unde scoateti dv. toate aceste consideratiuni cu abuzurile?
O obligatie de plata i se pune proprietarului pe lista de plata, atunci cand ea devine exigibila. Daca nu este platita la timp, asa cum prevede legea, orice cheltuiala, inclusiv cheltuielile de judecata, se penalizeaza. Nu exista exceptii.

Datul in judecata al restantierilor nu trebuie aprobat de AG. Comitetul executiv decide cand va fi acesta chemat in instanta.

Va rog sa cititi Legea 230/2007 si HG 1588/2007 cu normele de aplicare si sa explicati orice spuneti aici cu referire la aceste acte normative ca sa intelegem ca vorbiti pe lege, nu pe chestiuni presupuse sau auzite.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Septembrie 2012
elga50, moderator
elga50 a scris:



[...]

O obligatie de plata i se pune proprietarului pe lista de plata, atunci cand ea devine exigibila.

[...]



Cred ca despre asta era vorba iar disputa se purta legat de cheltuielile de judecata, daca sa fie trecute in lista ca obligatie de plata in momentul cand sunt acestea efectuate sau in momentul cand sentinta este definitiva.

Cred ca exigibilitatea intervine in momentul in care sentinta este definitiva.


Alte discuții în legătură

Actionare in instanta restantieri Bogdan212 Bogdan212 Buna ziua , Am si eu o nelamuirire . un urma ultimei sedinte de proprietari s-a hotarat actionarea in judecata a unui restantier din bloc . Avand cea mai ... (vezi toată discuția)
Somatie avocat pentru intarziere intretinere deviant_Xs deviant_Xs Buna seara, Am intarzieri la plata, i-am comunicat presedintelui ca nu am putut sa platesc din lipsa de lichiditati si i-am inmanat un angajament ca in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu judecata restantierilor costachel costachel Buna dimineata. La noi in bloc sunt 3 restantieri la intretinere care de cca 5 ani care au in prezent datorii cam de 6-7000 lei pe apartament ( numai ... (vezi toată discuția)