avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343.2010 ANRSC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343.2010 ANRSC

1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca pentru a fi luate in considerare la calculul costurilor de incalzire trebuie ca minimum 80% din apartamente sa accepte dotarea cu repartitoare, altcumva costurile se repartizeaza functie de SET.
2. Dar daca , intr-un imobil ce are montate repartitoare in toate apartamentele, 25% dintre proprietari vor sa renunte la ele se revine la calculul functie de SET ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 20:53, 2 Noiembrie 2012
Multumesc tuturor pentru particparea la discutie.Au fost opinii interesante .Sper sa revin la primavara cu rezultatele simularii noastre.
O zi buna si o iarna calduroasa
@elga 50
Insist, intrucat nu se face de regula.
Dvs nu vreti sa pricepeti ca exista 2 tipuri de echilibrari hidraulice, care trebuie efectuate CUMULATIV, prevazute in normativele in constructii. Efectuarea uneia singure nu poate elimina decat partial surplusul de agent termic.

1. Echilibrarea retelei de distributie.
Aceasta se efectueaza de furnizor, pe proprietatea sa, si consta in montarea unui regulator automat de presiune central, inainte de contorul de bloc. Probabil asa ceva aveti facut la blocul dvs. si elimina doar partial surplusul de agent termic. In majoritatea oraselor din tara nici macar aceasta nu este facuta.

2. Echilibrarea instalatiei interioare de incalzire a blocului.
Aceasta se efectueaza de proprietari si consta in montarea unor regulatoare automate de presiune la baza coloanelor de distributie (tevile verticale) si este obligatorie pentru simplul motiv al montarii robinetelor termostatate, care deregleaza instalatia. Aceasta presupune niste costuri in plus pe care trebuie sa le faca proprietarii, de aceea ANRSC si firmele ascund problema, pentru a nu scadea vanzarile de repartitoare.
Se poate verifica usor: existenta unui contract pentru echilibrare, plata efectuarii echilibrarii, un buletin de masuratori la asociatie dupa efectuarea ei sau pur si simplu verificarea vizuala a existentei regulatoarelor.
In cate blocuri din Romania s-a efectuat asa ceva?

Inclusiv In Ordinul 233/2004, anexa 3 sunt prevazute distinct: art 16, al. 1, lit. c-instalatia interioara de distributie din condominiu (e drept, in varianta falsificata \"daca nu s-au facut modificari\") si la art. 24-reteaua de distributie (precum si la art 130, 135 din Ordinul A.N.R.S.C. nr. 91/2007)

Reglementarile tehnice au un anumit specific, se bazeaza pe studii, cercetari stiintifice, conditiile tehnice sunt justificate de anumite legi ale fizicii, fenomene fizice. Atit timp cat legile fizice nu se suspenda prin legi juridice, nu dispar, justificarea unor conditii de montare a repartitoarelor nu poate fi schimbata.

@nelman
Ia verificati daca s-au facut ambele echilibrari hidraulice in bloc.
Oricum ramane si problema incalzirii indirecte. Cei care se incalzesc platesc pentru un confort termic inferior, intrucat o parte din caldura cedata de calorifer trece prin pereti la cei care inchid caloriferele.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
darida, utilizator
De un an de zile de cand tot scrieti pe forum despre aceasta problema, o puteati sintetiza asa de frumos ca aici, acum.
Asta este informatie utila pentru oricine vrea sa stie si sa progreseze, nu textele de necitit de pana acum.

Este parerea mea de utilizator, nu de moderator. Si va multumesc pentru aceasta informatie pertinenta.
Imi pare rau, dar am mai prezentat deja pe mai multe topicuri deschise problema echilibrarii, ca este de 2 feluri, indicind cum se face si normativele tehnice care le reglementeaza, pentru a nu fi acuzat ca sunt simple pareri. Poate nu am fost luat in seama.

Nu am pretentia de guru, dar eu chiar am studiat toate reglementarile tehnice in domeniu, precum si studiile facute de cei mai mari specialisti din Romania, care le confirma inca o data.

Ascunderea problemei echilibrarii instalatiei interioare, din cauza costurilor este o escrocherie. Daca oamenii au venituri reduse, se poate rezolva problema astfel:
Reabilitarea termica a blocurilor nu se rezuma la lipirea de polistiren pe pereti, cum se induce gresit ideea. Reabilitarea termica are 2 componente principale, cu diverse solutii, ambele aducand reduceri la consumul de energie:

1. Reabilitarea pe partea de constructie (incluzind anveloparea, schimbare geamuri in termopan, etc) este de 3 ori mai scumpa decat reabilitarea pe partea de instalatii.

2. Reabilitarea pe partea de instalatii, incluzind curatare, inlocuire de instalatii, montarea de repartitoare, contoare, echilibrare hidraulica, etc.

Proprietarii cu venituri reduse pot solicita reabilitarea pe partea de instalatii. In acest fel, costurile lor vor fi minime. Nu exista nici un impediment pentru ca proprietarii sa alega o metoda de reabilitare conform cu puterea lor financiara. Nu exista nici o reglementare care sa oblige exclusiv la anvelopare, daca oamenii nu au resurse financiare pentru asa ceva.
La noi in tara se promoveaza exclusiv anveloparea blocurilor, intrucat acolo se poate fura mai mult, se pot incarca devizele.

Cu placere. Eu ma bucur daca pot ajuta pe oricine cu informatii.


Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
darida, utilizator
Multumesc pentru clarificare.
Nu avem al doilea tip de echilibrare; am sa cer firmei prestaoare un deviz pt. lucrarea sugerata de dvs. Sunr curios daca o fac si cat costa.
Daca voi avea un raspuns va voi informa pe dvs si prin acest forum pe cei interesati

Alte discuții în legătură

Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri marinel73 marinel73 Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Începând cu sezonul de încălzire ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)