avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343.2010 ANRSC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343.2010 ANRSC

1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca pentru a fi luate in considerare la calculul costurilor de incalzire trebuie ca minimum 80% din apartamente sa accepte dotarea cu repartitoare, altcumva costurile se repartizeaza functie de SET.
2. Dar daca , intr-un imobil ce are montate repartitoare in toate apartamentele, 25% dintre proprietari vor sa renunte la ele se revine la calculul functie de SET ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 20:53, 2 Noiembrie 2012
Depinde de nr de coloane si diametrul lor.
Sunt mai multe firme care efectueaza asemnea lucrari si marci diferite de producatori. Puteti compara produsele similare oferite de diferite firme.
Mai puteti avea in vedere si alte aspecte la alegerea ofertelor firmelor.
Unele firme au si softuri de masurare, de calcul si de echilibrare, servicii de proiectare de sisteme de echilibrare, asistenta tehnica la montaj, comercializare de echipamente, precum si servicii de echilibrare efectiva.
Conteaza si acordarea unei garantii pe echipamentele comercializate, dar si pe intregul sistem de echilibrare.
La echilibrare se mai intocmeste un raport in care sunt trecute datele de proiectare, presetarile, valorile finale reglate, cat si observatii cu privire la functionarea instalatiei.

Un exemplu de efectuare a echilibrarii instalatiei interioare, care confirma faptul ca apar reduceri ale consumurilor.
[ link extern ] >

Desi la inceputul articolului preiau ideea falsa lansata de ANRSC, ca echilibrarea nu este necesara daca nu s-au facut modificarile la instalatie, in cuprins se recunoaste: Neavând această adaptarea între cererea de căldură pe care o dictează închiderea sau deschiderea robinetelor şi debitul de căldură care urcă pe conducta de ducere, locatarii vor plăti în mod inegal şi vor exista discuţii între ei
"Din cauza neefectuării echilibrării hidraulice, sumele rezultate din calculul costului energiei termice sunt nereale, aberante."

Ultima modificare: Miercuri, 3 Octombrie 2012
darida, utilizator
Din pacate articolul nu mai exista la link-ul respectiv, insa fara indoiala ca aveti dreptate in faptul ca debitul in exces provoaca incarcarea costurilor proprietarilor care incalzesc mai mult locuinta. De fapt, acest cost este inregistrat si de cei care fac economie insa intr-o masura mult mai mica. Oricum, fara reabilitarea termica a cladirii (ma refer la blocurile vechi) orice repartizare de costuri in baza repartitoarelor va fi neechitabila, atata timp cat nu se reglementeaza si transferul de caldura, care afecteaza in mod direct confortul termic si implicit costurile celor care aleg un confort termic normal, indiferent daca s-a facut sau nu echilibrarea hidraulica. Chiar si in aceste conditii, va exista un transfer termic si unii vor fi avantajati in detrimentul altora. Abia in momementul cand sa va reglementa tehnic si acest "furt de caldura" vom putea discuta de un sistem de repartizare a costurilor in baza repartitoarelor de costuri cat da cat echitabil.
sogard2002

Articolul mai exista, dar vad ca nu se poate accesa direct de pe link, am incercat si eu. Intrati pe Google, cautati dupa echilibrare hidraulica, si apare pe www.gds.ro, a 3-a sau a 4-a optiune. Se deschide articolul respectiv.
Practic, debitul in exces provoaca incarcarea costurilor proprietarilor care incalzesc mai aproape de normal locuinta, de standardele de habitat.
Surplusul de debit e cauza principala a erorilor.
A doua cauza importanta este acea a incalziiie indirecte, care ramane si dupa efectuarea echilibrarii.
De aceea, in Germania si Franta, de ex, doar o parte din caldura se imparte in functie de repartitoare, o parte se imparte in functie de cota indivza de suprafata utila.
Asta o cer de ani de zile specialistii in domeniu, dar e un alt aspect care strica afacerile firmelor prestatoare. Cum mai ademenesti clientii, spunandu-le ca daca inchizi caloriferul tot mai platesti totusi un pic?

Un argument in plus pentru recurgerea la programul de reabilitare termica pentru echilibrarea hidraulica este faptul ca, in ipoteza in care nu se face decat o una dintre ele, se va face prioritar reabilitarea pe parte de instalatii. Din nou reglementarile tehnice si stiinta difera fata de practica din Romania.


Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
darida, utilizator
Am gasit, multumesc. Articolul explica fenomenul, fara prea multe detalii. Cu debransari sau nu, echilibrarea hidraulica este obligatorie conform normelor ANRSC. Ele prevad clar necesitatea reglarii debitului in radiatoare. Nu numai ca este obligatorie aceasta reglare a debitului dar este si interzis sa folosesti sistemul fara sa respecti toate conditiile de montare si utilizare prevazute in normativ ( (ord. 233, anexa 3, art. 23).
Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
Sogard2002, utilizator
Postez si eu lincul respectiv. Incercati si poate merge de aici, chiar daca acesta este doar un articol de gazeta.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri marinel73 marinel73 Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Începând cu sezonul de încălzire ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)