1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca pentru a fi luate in considerare la calculul costurilor de incalzire trebuie ca minimum 80% din apartamente sa accepte dotarea cu repartitoare, altcumva costurile se repartizeaza functie de SET.
2. Dar daca , intr-un imobil ce are montate repartitoare in toate apartamentele, 25% dintre proprietari vor sa renunte la ele se revine la calculul functie de SET ?
Aveti dreptate, se numeste contor de energie termica, eu am intrebat la telefon un inginer care raspunde de zona noastra cu blocuri racordate la incalzirea publica, acesta ni-a spus urmatoarele: Da, este prevazut cu traductor de debit pentru a se putea regla debitul prin inchiderea unui robinet pe retur, pentru ca unii au mai multe centrale de apartament decat altii in aceeasi scara de bloc. Oricum, nici vorba de plata unui agent termic excedentar.
Revin, atunci a trebuit sa ies. Intradevar, conteaza si debitul, apar diferente de plata numai la valori( de exemplu a spus inginerul ca normal ar fi 0,4 daca se ajunge la 1,5) cand sar valorile de plata si facturile sunt exagerate.In cazul acesta cei de la asociatie ii anunta si ei vin si caculeaza din nou cat debit ar trebui pentru apartamentele ramase la incalzirea statului.
Deci, chiar ingrijoratore valorile de plata datorita debitului in exces ...
Chiar vroiam sa va spun sa-i indicati inginerului sa mai puna mana pe carte. Multi ingineri sunt depasiti de realitati, perfectionarea profesionala s-a oprit la facultate, in urma cu zeci de ani.
Nu cei de la asociatie ar trebuia sa ii cheme pe cei de la CET, oamenii sunt ignoranti si nu stiu toate problemele.
In momentul in care s-au facut debransari, cu sau fara montarea de centrale termice, creste automat presiunea si debitul, nu trebuie asteptat pana dispera oamenii. Atunci trebuie facut reglajul instalatiei. In acest caz se roate face echilibrarea manual, prin schimbarea diafragmei la bransament, sau inchiderea unui robinet, in urma unor calcule facute.
Situatia e mai grava atunci cand se inchid permanent 60-70% din robinetele termostatate la caloriferele din bloc, iar altele sund inchise si deschise aleator, instalatia devine una cu debit variabil. Acolo sa vedeti cresterea presiuni si debitului si facturi de 1500-1800 lei.
De aceea normele tehnice in constructii prevad obligatoriu montarea de regulatoare automate de presiune, in cazul montarii robinetele termostatate, pentru a face fata modificarilor frecvente ale debitului. Faptul este ascuns de ANRSC si firmele prestatoare.
Insa in acest caz, CET-ulse spala pe maini, spunand ca nu se baga, firma prestatoare imparte costurile.
Sub aspect fenomenologic, nu e nici o diferenta intre situatia blindarii tevii de alimentare a caloriferului sau cea a inchiderii robinetului termostatat. In ambele cazuri se blocheaza circulatia agentului termic in calorifer, crescand presiunea si debitul in restul instalatiei in functiune.
Faptul ca distribuitorul de incalzire de la stat tine cont de cati debransati sunt intr-un condominiu, este clar.
Ce ar trebui sa faca acelasi distribuitor, vis a vis de situatia apartamentelor care folosesc robinetii termostatati ca o debransare mascata, puteti sa ne spuneti ce vina are el ?.
Dar cei care au numai tevile verticale ce vina au ?.
Pana la urma daca raman in sistem... proprietarii iau si partile bune amestecate cu partile rele.
Distribuitorul tine cont de debransati in masura in care este anuntat de catre cei care se debranseaza, daca se modifica contractul incheiat cu Asociatia, in sensul reducerii SET din anexa.
Distribuitorul/furnizorul are o vina si in cazul montarii de robinete termostatate. In ambele cazuri de debransare, clasica sau mascata, furnizorul se obligaƒ prin contract sa livreze agentul termic in anumiti parametrii de proiectare: temperatura, presiune, debit.. Acesti parametrii se au in vedere oriunde in lume, pentru eficienta energetica.
Tocmai de aceea are obligatia de a efectua echilibrarea hidraulica a retelei de distributie, prin montarea de regulatoare automate de presiune, conf reglementarilor in constructii, obligatie incalcata, de obicei, la nivel national.
Furnizorul are sau ar trebui sa aiba cunostintele necesare despre efectele inchiderii robinetelor termostatice.
Cate avize au eliberat CET-urile pentru soluţia tehnică de montare a repartitoarelor de costuri la nivel de apartament, conf HGR 933/2004 si a Ordinului 233/2004?
Aceasta daca luam in considerare si legislatia paralela in domeniul repartitoarelor. Si CET-urile au acoperit abuzurile firmelor prestatoare.
Cei care au numai tevi verticale au vina in masura in care le debranseaza.
Nimeni nu poate fi obligat sa accepte "partile rele" provocate de altii. Sistemul trebuie sa functioneze in anumite conditii stabilite la proiectare, iar cei care le modifica trebuie sa raspunda, nu victimele faptelor altora.