1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca pentru a fi luate in considerare la calculul costurilor de incalzire trebuie ca minimum 80% din apartamente sa accepte dotarea cu repartitoare, altcumva costurile se repartizeaza functie de SET.
2. Dar daca , intr-un imobil ce are montate repartitoare in toate apartamentele, 25% dintre proprietari vor sa renunte la ele se revine la calculul functie de SET ?
Adica , cel care se debranseaza pentru a schimba sistemul de incalzire sa nu aiba voie deoarece altii au de suferit ?. Eu m-am debransat din 2005 si pana acum nimeni nu a avut de suferit... .:D
In alte tari nu exista 2 sisteme de incalzire in acelasi bloc. Daca sistemul de incalzire centralizata functioneaza corect, oamenii nu au nici un interes sa iasa din el.
Efectele debransarii se resimt cu atat mai mult cu cat creste nr debransatilor. Nu e tot una daca se debranseaza un apartament sau mai multe apartamente.
Nu stiu cate apartamente s-au debransat la dvs. in bloc, iar perceptia altor proprietari asupra costurilor poate fi corecta daca ei stiu si cat e costul normal al incalzirii. Poate ei pun cresterea costurilor exclusiv pe seama cresterii pretului Gcal.
Aproximativ 45% dintre proprietari folosesc alt sistem de incalzire pentru ca au renuntat la incalzirea statului.
Cei care au ramas captivi nu se plang deloc de costuri marite, pentru ca firma care face calculul dupa repartitoare trage din condei un procent suficient pentru consum comun.Ba, chiar se pare ca sunt avantajati din moment ce proprietarii de sub apartamentul captiv platesc impreuna de 2,5 ori mai mult pentru tevile verticale decat plateste cel ramas pentru tevi verticale + calorifere la un bloc cu 4 etaje. Oare ce se intampla daca erau 100 de etaje ?.:-/
Eu v-am spus care este regula in privinta erorilor. Efectele debransarii se simteau si inca se simt in special la consumul individual.
Explicatie: din totalul consumului de energie al blocului, care contine si surplusul de agent termic creat de dezechilibrul hidraulic, se scadea intai doar consumul normal, conform SET al instalatiei comune. Dar si prin instalatia comuna trece o parte din surplusul instalatiei in functiune. Astfel, restul, costul total al consumului individual continea costul normal al caldurii instalatiei individuale + surplusul din instalatia individuala + surplus din instalatia comuna. Acest rest total se impartea doar proprietarilor care consumau.
Situatii descrise de dvs exista, de asemenea, mai ales incepand cu 2010. De atunci a inceput sa se aloce o parte mai mare din surplus catre instalatia comuna, ajungandu-se chiar la alta extrema, cand tevile "consuma" mai mult decat caloriferele. In multe cazuri nu se aloca atat de mult instalatiei comune.
Practic, firmele penduleaza, alocand surplusul de agent termic ba instalatiei individuale, ba instalatiei comune, de-a lungul timpului si de la caz la caz.
Daca s-ar fi facut echilibrarea hidraulica, in urma montarii repartitoarelor si a robinetilor termostatati, nu ar fi existat cresteri ale costurilor nici in cazul instalatiei interioare si nici in cazul instalatiei comune. Aceste cresteri sunt dovada neefectuarii echilibrarii.
Problema este ca, indiferent cine plateste surplusul, acesta este inutil, reprezinta risipa, intrucat nu ofera confort termic.
Buna ziua!
Va rog sa ma indrumati daca am tras bine concluzia:
In scara unde locuiesc sunt 20 de apartamente, initial am fost singurul debransat, restul optand pentru repartitoare.
Acum suntem 6 apartamente debransate, restul ramanand cu repartitoare.
Procentul celor cu repartitoare este sub 80% din numarul locatarilor, credeti ca se poate incepe demersul pentru renuntarea la repartitoare pe toata scara?