avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinul 343.2010 ANRSC
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinul 343.2010 ANRSC

1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca pentru a fi luate in considerare la calculul costurilor de incalzire trebuie ca minimum 80% din apartamente sa accepte dotarea cu repartitoare, altcumva costurile se repartizeaza functie de SET.
2. Dar daca , intr-un imobil ce are montate repartitoare in toate apartamentele, 25% dintre proprietari vor sa renunte la ele se revine la calculul functie de SET ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 20:53, 2 Noiembrie 2012
Eu nu inteleg de ce se inspaimanta unii daca odata ce pe o coloana se inchid caloriferele, iar cealalta coloana primeste un debit mai mare, caldura mai multa si de plata mai mult(?) ?. Ce nu pot si acestia, atunci cand nu au nevoie de atata caldura sa mai inchida robinetii termostatati ?.In acel articol pana la urma se demonstreaza ca s-au oprit zgomotele produse de instalatie ( vajiituri, fluieraturi,etc.). Pana acum nu am auzit pe nimeni spunand : nu am putut dormi noaptea pentru ca fluierau caloriferele.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
johnpescar, utilizator
Fenomenul descris, în principiu este corect, raportul de cauzalitate dintre inchiderea robinetelor si aparitia dezechilibrului. Atata doar ca pareaia mecanic unele idei din minciunile firmelor. De ex. faptul ca echilibrarea se face dupa montarea repartitoarelor, varianta inexistenta in reglementarile tehnice, ci doar pe site-urile firmelor prestatoare gen Elsaco, etc.

Detalii mai multe gasiti in Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – pentru reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01, au si scheme privind echilibrarea.
De asemenea, sunt studiile efectuate de profesori universitari si cercetatori referitoare la asa ceva, unde se explica detaliat fenomenul.

Inclusiv liderul mondial in domeniu, care are cel mai vandut robinet termostatic din lume (Heimeier) recunoaste problema, inainte de a exita ANRSC si pseudonormele sale:
Echilibrarea hidraulică şi termostatarea, elemente vitale în contorizarea căldurii, Popescu I., Manager tehnic IMI International Romania SRL, Tehnica instalaţiilor nr. 2/2002.
Ia cititi aici, in revista de specialitate ce scrie o firma profesionista:
[ link extern ]
cu referinte serioase:
[ link extern ]

„Considerente tehnice privind instalaţiile dotate cu repartitoare de costuri” – I. P. Popescu, Rev. Instalatorul, nr. 6/2003
Metode de amplasare, dimensionare şi echilibrare a instalaţiilor termice cu debit variabil în cazul folosirii regulatoarelor de presiune diferenţială” – I. P. Popescu, Rev Instalatorul, nr. 1/2005
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
darida, utilizator
John pescar

Problemele majore cu debitul suplimentar sunt:
- nu este inregistrat de repartitor, ci doar de contorul de bloc, generind costuri
- nu ofera confort termic suplimentar, deci este inutil, dar se plateste
- eficienta sistemului de incalzire scade; crescind viteza de curgere a agentul termic din cauza presiunii, nu are timp sa cedeze caldura la fel, confortul termic scade

Debit mai mare nu inseamna caldura mai mare!! Cei care se incalzesc cat de cat normal nu au un confort termic crescut. Nu creste si temperatura, pentru a ceda mai multa caldura.
Un proprietar care are montate repartitoare si regleaza temp pe 18 grade C (mai putin decat standardul de habitat de 20 grade), nu va plati mai putin, ci mai mult, din cauza debitului suplimentar inregistrat pe contorul de bloc, din cauza inchiderii altor calorifere, debit care se imparte doar celor care se incalzesc.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
darida, utilizator
Eu stiam ca gigacalorimetrul montat la limita de proprietate nu masoara debitul ( volumul ) numai contorizarea pentru apa calda masoara volumul+ temperatura de livrare.
@johnpescar

Nu se mai numeste gigacalorimetru, intrucat de ani de zile, contoarele de energie termica masoara consumul in unitati de masura legale, din Sistemul International de unitati de masura (wati).
Gigacaloria este o unitate de masura tolerata, care se mai foloseste in practica.
Nu ati vazut nici o factura in care se transforma MW in Gcal?
1Gcal egal 1,163Mw

Directiva 2004/22/CE privind mijloacele de măsurare
Anexa MI-004 prevede Contoarele de enegie termică. Un contor de energie termică este un instrument conceput pentru măsurarea energiei termice ... cedată de către un lichid numit lichid de transport a energiei termice. Repartitorul de costuri nu e prevăzut în anexele Directivei ca mijloc de măsurare.
[ link extern ]

Standardul românesc SR EN 1434-1:2007 Contoare de energie termică. Partea 1: Prevederi generale, identic cu cel european, EN 1434-1:2007
1. Contorul de energie termică indică cantitatea de căldură în unităţi de măsură legale. (Wați)
3.5.2. Traductor de debit - Subansamblu prin care curge agentul termic, ... şi care emite un semnal, care este o funcţie de volum sau de masă sau de debit masic sau volumic. (adica litri/ora sau m.c./ora).
Luati informatia din sursa primara, nu dupa folclor.

De aceea, presiunea si debitul din instalatie sunt fundamentale pentru o stabilire corecta a costului serviciului.

Alte discuții în legătură

Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri marinel73 marinel73 Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Începând cu sezonul de încălzire ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)