Fenomenul descris, în principiu este corect, raportul de cauzalitate dintre inchiderea robinetelor si aparitia dezechilibrului. Atata doar ca pareaia mecanic unele idei din minciunile firmelor. De ex. faptul ca echilibrarea se face dupa montarea repartitoarelor, varianta inexistenta in reglementarile tehnice, ci doar pe site-urile firmelor prestatoare gen Elsaco, etc.
Detalii mai multe gasiti in Ordin M.L.P.T.L. nr. 1625/2001 – pentru reabilitarea şi modernizarea instalatiilor de încălzire din clădirile de locuit SC 006-01, au si scheme privind echilibrarea.
De asemenea, sunt studiile efectuate de profesori universitari si cercetatori referitoare la asa ceva, unde se explica detaliat fenomenul.
Inclusiv liderul mondial in domeniu, care are
cel mai vandut robinet termostatic din lume (Heimeier) recunoaste problema, inainte de a exita ANRSC si pseudonormele sale:
Echilibrarea hidraulică şi termostatarea,
elemente vitale în contorizarea căldurii, Popescu I., Manager tehnic IMI International Romania SRL, Tehnica instalaţiilor nr. 2/2002.
Ia cititi aici, in
revista de specialitate ce scrie o firma profesionista:
[ link extern ]
cu referinte serioase:
[ link extern ]
„Considerente tehnice privind instalaţiile dotate cu repartitoare de costuri” – I. P. Popescu, Rev. Instalatorul, nr. 6/2003
Metode de amplasare, dimensionare şi echilibrare a instalaţiilor termice cu debit variabil în cazul folosirii regulatoarelor de presiune diferenţială” – I. P. Popescu, Rev Instalatorul, nr. 1/2005