As vrea sa inteleg ce inseamna ca pot sa-i ocolesc legal,in afara faptului de a mi se recunoaste aceasta hoatrare de catre Norvegia cconform vreunei conventii ..
Ma stradui sa inteleg daca prin acest Regulament 2201/2003 al Consiliului UE, despre care spuneti, ca care se aplica în integralitate în Norvegia,am vre-o sansa sa mi se recunoasca hoatararea,pentru ca altfel nu vad vre-o iesire.
Competenta cred ca este stabilita clar deja,fiind acceptata de ambii, a fi cea din Romania.
Va rog sa i-mi spuneti ,ca ce am gasit aici legat de competenta si recunoastere este valabil:
[ link extern ]
COMPETENTA
1. Instanta competenta sa solutioneze o cerere de divort privind doi cetateni romani care nu au domiciliul in
Romania
Art. 3 alin. 2 din Regulament este incident deoarece acesta prevede ca in materie de divort sunt competente
instantele judecatoresti din statul membru de cetetanie al ambilor soti, neavand relevanta faptul ca acestia ,
cetateni romani nu au domiciliul comun in Romania, disp. art 3 alin. 1 referitoare la competenta instantei
straine in care isi au cei doi ultima resedinta comuna aplicandu-se doar in situatia in care cei doi au cetatenii
diferite.
RECUNOASTERE SI EXECUTARE
Regulamentul cuprinde de asemenea prevederi referitoare la executarea silita a hotararilor judecatoresti
pronuntate in statele membre.
Astfel, art. 28 alin. 1 din Regulament prevede ca „Hotararile judecatoresti pronuntate intr-un stat membru
cu privire la exercitarea raspunderii parintesti fata de un copil, care sunt executorii in acel stat si care
au fost notificate sau comunicate, se executa intr-un alt stat membru dupa ce s-a incuviintat executarea la
cererea oricarei parti interesate”.
Se stabileste astfel ca formalitatile de executare silita sunt de competenta instantelor statului in care
hotararea judecatoreasca urmeaza a fi pusa in executare, iar legislatia aplicabila executarii silite propriu
zise este cea a acelui stat.