avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere obligatorie din 2013?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere obligatorie din 2013?

Buna seara,

Sunt din Timisoara, doresc sa aflu parerea Dvs. legata de profesia de mediator. Conform unor modificari legislative relativ recente, incepand cu data de 9 ianuarie 2013, intra in vigoare noi prevederi in domeniul medierii.

Astfel, cei care au deja un proces in desfasurare sau doresc sa deschida un proces in instanta in anumite tipuri de dispute, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligati sa participe la sedinta de informare privind medierea, conform prevederilor Legii nr. 115/2012 din 4 iulie 2012, lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator.

Vreau sa ma inscriu la un curs de mediator si doresc sa aflu pareri legate de viitorul acestei profesii.

Va multumesc!
Si ca sa inchei intr-o nota vesela , va supun atentiei un banc :

Într-un avion, alături de un mediator, sta un avocat.
Acesta din urmă, ca să treacă timpul mai repede şi ca să facă mişto de mediator, îi zice:
- Domnu mediator, vă propun un concurs - eu vă pun o întrebare şi Dvs, dacă nu ştiţi răspunsul, îmi daţi 5 Euro. După aceea Dvs îmi puneţi o întrebare şi dacă eu nu ştiu răspunsul - vă dau 500 de EUR!
- De acord, zice mediatorul.
- OK, prima întrebare - care este distanţa dintre Pământ şi Lună?!
Evident, mediatorul nu ştia răspunsul şi ii da 5 Euro avocatului.
Venise rândul mediatorului:
- Ce urcă pe munte pe trei picioare şi coboară pe patru?
Trec cateva zeci de minute şi avocatul nu găsea răspunsul - a sunat toţi prietenii, a căutat pe internet, dar fără rezultat....
Evident, avocatul e nevoit să îi dea mediatorului cei 500 de Euro promişi....
- ªi totuşi, care e răspunsul corect? intreabă avocatul.
- Nu ştiu nici eu, zice mediatorul şi scoate 5 Euro din acei 500 primiţi şi îi dă avocatului.


#-o .... asta era avocatul dupa ce a coborat din avion......:))
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
Ioan Viorel Danciu, Mediator
Mediatorsm a scris:

Si va lansez o provocare dna Romascanu.... .. pentru ca vreau sa inlatur prejudecatile ... provocarea consta in a media o speta reala unde sunteti d-voastra avocatul uneia din parti...
Vorbe au fost , e timpul faptelor....



Altcineva care lucreaza constiincios in ograda priceperii domniei sale m-a "provocat" deja pentru maine la ora 14. :secret: ...la o "recidiva". (si tocmai am confirmat public prezenta).

Stiti ce este interesant? Am deja o hotarare judecatoresca definitiva si irevocabila in favoarea clientului meu in cauza supusa medierii de maine. Pentru clientul meu s-a facut deja "dreptate" ...dar e oarba si rece.

Si acum, prin capul oricarui om cu scaun la cap ar trebui sa treaca urmatoarea intrebare: De ce dracu' se mai duce cu clientul la medierea de maine, daca zice ca are deja o hotarare? Pentru ca dreptatea (vorba lui Paler) poate fi oarba si rece, dar clientul meu nu este asa. Mergem sa DAM! Sa oferim! Sa inlocuim noi o cruzime "dreapta" ... cu ce-om putea, caci stiti ce mai este interesant: nu e suficient sa DAI, mai trebuie sa izbutesti sa ti se si primeasca... palma intinsa, nu mana pana la cot.


Cei care au ochi sa vada (chiar daca vorbesc in pilde, pentru ca n-am cum altfel - este confidential) ar putea intelege morala povestii de mai sus:

- mergem pentru ca nu suntem obligati
- obligati-ne si nu ne veti mai vedea...mai mult de 5 minute, cat sa scrieti procesul verbal de esuare a medierii!.

Asta este problema mea, domnilor!

In tara asta unde Creanga scria (citez din memorie) - "Cand ma lua cineva cu raul putina treaba facea cu mine; cand ma lua cu binisorul, nici atata" -
orice soi de obligativitate ... va trimite medierea pe apa sambetei.
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
romascanu, moderator
De cand mediez, am avut cateva "spete " care , sa nu vi se para ciudat, am mediat chiar sentinte civile defiinitive si irevacabile.... desi asa era situatia, se pare ca partile nu au fost de acord cu ce a stabilit instanta....deci faptul ca exista o sentinta , nu inseamna deloc ca s-a terminat disputa, ba din contra....
si am reusit sa gasim solutia care sa convina ambelor parti, iar sentinta a ramas o simpla bucata de hartie... ca hartia saraca e buna... suporta orice
Nu vreau sa fiu inteles gresit, in sensul ca solutia data de judecator n-ar fi fost corect, dar din discutiile cu partile am vazut ca in instanta nu s-au putut surpirnde toate circumstantele cauzei, motiv de nemultumire penttru cel putin una din parti...
Si as vrea sa spun ceva despre acordul in mediere pe care multi il condidera , sau mai bine zis nu-l considera un document cu greutate.... in fapt are o greutate mai mare decat isi inchipuie unii, dat fiind ca acordul intre parti ,daca este corect si nu este inafara legii,nu mai poate fi modificat de catre un judecator, el devenind automat sentinta irevocabila. In schimb o sentinta judecatoreasca pe fond poate fi modificat si chiar schimbata integral de urmatoarea instanta, de apel sau recurs.... deci un motiv in plus ca avocatii sa vina in mediere... sau poate nu ?
romascanu a scris:

... Am deja o hotarare judecatoresca definitiva si irevocabila in favoarea clientului meu in cauza supusa medierii de maine. Pentru clientul meu s-a facut deja "dreptate" ...dar e oarba si rece.


S-a intrebat vreo data avocatul ce se intampla dupa obtinerea hotararii definitive si irevocabile? Cate sentinte sunt puse in aplicare si cum? Cate sentinte sunt imposibil de executat?

Care este utilitatea avocatului pentru clientul sau? 50% din cauze le pierde iar 50% le castiga (e logic avand in vedere ca in instanta unul pierde si unul castiga), din cele 50% castigate 10% nu sunt multumitoare iar din ce ramane jumatate nu vor fi puse in executare niciodata.

Normalitatea este ca oamenii sa se inteleaga intre ei si sa nu aiba conflicte. Cand apare un conflict, daca exista o persoana care sa conduca catre un acord inseamna ca se restabileste normalitatea, razboiul in instanta este benefic doar avocatilor.

Este de dorit ca avocatii sa inteleaga utilitatea medierii si sa o foloseasca in interesul clientilor lor si in interesul personal.
romascanu a scris:

Mediatorsm a scris:

Si va lansez o provocare dna Romascanu.... .. pentru ca vreau sa inlatur prejudecatile ... provocarea consta in a media o speta reala unde sunteti d-voastra avocatul uneia din parti...
Vorbe au fost , e timpul faptelor....




Altcineva care lucreaza constiincios in ograda priceperii domniei sale m-a "provocat" deja pentru maine la ora 14. :secret: ...la o "recidiva". (si tocmai am confirmat public prezenta).


=D>
Cine are urechi de auzit, aude. :D
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
Fãnuța Lișman - Birou de mediator, Mediator

Alte discuții în legătură

Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Sunt avocatii mediatori de drept ? Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti In cartea “ MEDIEREA – O perspectiva psihologica asupra solutionarii conflictelor “ scrisa de Freddie Strasser ( psihoterapeut) si Paul ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea informarii asupra medierii - existenta incompatibilitatii avocat-mediator il3ana_cosanz3ana il3ana_cosanz3ana Buna ziua! Intrebarea mea este privitoare la o situatie destul de noua ( obligativitatea medierii de la 01.08.2013) , potrivit careia - unul dintre soti este ... (vezi toată discuția)