avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pentru studenti?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pentru studenti?

buna seara
studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu diferit, mai beneficiaza de somaj? dar cei care isi vor da demisia vor beneficia de somaj dupa locul unde au lucrat sau si la terminarea studiilor? se poate primi 2 somaje? anii de facultate vor fi inregistrati pe cartea de munca, ca vechime?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:21, 21 Septembrie 2011
Buna ziua!
As dori sa aflu dupa cate luni primesc banii de somaj?Mentionez ca la sfarsitul lunii iunie 2010 am sustinut licenta ,urmand ca la inceputul lunii iulie am depus primul dosar la AJOFM (fiind incadrata ca somer neindemnizat ) pe 20 septembrie am depus alt dosar (acum fiind incadrata ca somer indemnizat) si mi-a spus sa vin pe 25 octombrie pentru prima viza ,deci in concluzie o sa-i primesc anul asta ca trec si mama lor de 60 de zile...
Va multumesc!
blonda86:
1. Incepand cu a 61-a zi de la absolvire trebuie sa primiti indemnizatie de somaj timp de 6 luni de zile.
2. Cand ati depus doarul la AJOFM vi s-a inmanat si un carnet de somer pe care scrie data intrarii in somaj si data expirarii sale.
3. La viza trebuie sa va prezentati lunar la data pe care o scrie AJOFM pe carnetul de somer, la fiecare prezentare la viza.
4. Chiar daca se intarzie plata indemnizatiei de somaj o veti primi si pe lunile din urma.
Buna ziua. Sunt in anul terimnal si nu pot sustine examenul de licenta datorita faptului ca profesorul de la cursul respectiv nu vrea sa ma promoveze la ce doua examene.

Intrebarea mea este: pot lua ajutor somaj daca am cele doua restante si nu am nici licenta ?

Va multumesc anticipat.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învãţãmânt se înţelege persoana care a obţinut o diplomã sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învãţãmânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 51.1.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã, pe duratã nedeterminatã, absolvenţi de învãţãmânt superior care nu au promovat examenul de licenţã beneficiazã, în condiţiile legii, de subvenţia prevãzutã la art. 80 alin. (1) lit. b) din lege.

(2) Prevederile art. 80 din lege se aplicã în situaţia în care angajatorii încadreazã în muncã, pe duratã nedeterminatã, absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de muncã sau de serviciu.

3. Asadar prezentati-va la Agentia de Somaj cu adeverinta de absolvire a facultatii, fara promovarea examenului de licenta.
andrej a scris:

Buna ziua. Sunt in anul terimnal si nu pot sustine examenul de licenta datorita faptului ca profesorul de la cursul respectiv nu vrea sa ma promoveze la ce doua examene.

Intrebarea mea este: pot lua ajutor somaj daca am cele doua restante si nu am nici licenta ?

Va multumesc anticipat.

si eu sunt in aceeasi situatie. am doua restante si astfel nici licenta. am intrebat la ajofm, dar tipa de acolo nu stie ce sa-mi zica. si inca ceva: restantele nu le pot sustine in toamna, si astfel repet anu pentru 2 restante, adica o sa platesc si o sa merg doar la cele doua, iar licenta o pot sustine doar vara urmatoare. eu incerc sa ma angajez, dar daca nu reusesc, ce fac? am vreun drept la somaj?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj europencil europencil Sotia mea, in varsta de 43 ani, a frecventat si a absolvit in aceasta vara, luna iunie 2010 si cu licenta in luna septembrie 2010, a doua facultate curs la zi, ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj pentru absolvent facultate 2009 nicolleta68 nicolleta68 Buna ziua! Am lucrat timp de 20 de ani dupa care, contractul de munca s-a incheiat de comun acord cu angajatorul la data de 31.12.2007. Am urmat cursurile ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea facultatii cool_girl_em cool_girl_em suntem in luna iunie, luna aceasta termin si facultatea, mai exact pe douazeci si ceva dau licenta, scris şi oral. Cand trebuie sa mi depun dosarul pentru ... (vezi toată discuția)