avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pentru studenti?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pentru studenti?

buna seara
studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu diferit, mai beneficiaza de somaj? dar cei care isi vor da demisia vor beneficia de somaj dupa locul unde au lucrat sau si la terminarea studiilor? se poate primi 2 somaje? anii de facultate vor fi inregistrati pe cartea de munca, ca vechime?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:21, 21 Septembrie 2011
verbat123 a scris:

si eu sunt in aceeasi situatie. am doua restante si astfel nici licenta. am intrebat la ajofm, dar tipa de acolo nu stie ce sa-mi zica. si inca ceva: restantele nu le pot sustine in toamna, si astfel repet anu pentru 2 restante, adica o sa platesc si o sa merg doar la cele doua, iar licenta o pot sustine doar vara urmatoare. eu incerc sa ma angajez, dar daca nu reusesc, ce fac? am vreun drept la somaj?

Buna ziua. Raspunsul de mai sus al domnului tudorvaleriu este valabil si pentru dumneavoastra. Trebuie sa luati o adeverinta de la facultate prin care se va face dovada ca ati absolvit facultatea, fara promovarea examenului de licenta.
Pe langa asta nu puteti repeta anul pentru 2 restante, iar licenta de obicei are mai multe sesiuni (vara, toamna iarna etc). In mod normal acele restante le puteti sustine cand doriti dvs. (daca ati obtinut nr de credite necesare promovarii anului in curs).

Data in care trebuie sa depuneti dosarul curge de la data absolvirii (de obicei se calculeaza de la data promovarii ultimului examen din semestrul 2, atentie examen si nu restanta). Pe mine cei de la AJOFM m-au pus sa aduc adeverinta cum ca am absolvit facultatea, promotia si data absolvirii ultimului examen.
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2011
andrej, utilizator
andrej a scris:

verbat123 a scris:

si eu sunt in aceeasi situatie. am doua restante si astfel nici licenta. am intrebat la ajofm, dar tipa de acolo nu stie ce sa-mi zica. si inca ceva: restantele nu le pot sustine in toamna, si astfel repet anu pentru 2 restante, adica o sa platesc si o sa merg doar la cele doua, iar licenta o pot sustine doar vara urmatoare. eu incerc sa ma angajez, dar daca nu reusesc, ce fac? am vreun drept la somaj?

Buna ziua. Raspunsul de mai sus al domnului tudorvaleriu este valabil si pentru dumneavoastra. Trebuie sa luati o adeverinta de la facultate prin care se va face dovada ca ati absolvit facultatea, fara promovarea examenului de licenta.
Pe langa asta nu puteti repeta anul pentru 2 restante, iar licenta de obicei are mai multe sesiuni (vara, toamna iarna etc). In mod normal acele restante le puteti sustine cand doriti dvs. (daca ati obtinut nr de credite necesare promovarii anului in curs).

Data in care trebuie sa depuneti dosarul curge de la data absolvirii (de obicei se calculeaza de la data promovarii ultimului examen din semestrul 2, atentie examen si nu restanta). Pe mine cei de la AJOFM m-au pus sa aduc adeverinta cum ca am absolvit facultatea, promotia si data absolvirii ultimului examen.

suna foarte bine raspunsul, dar mie si celorlalti colegi asa ni s-a spus. pt cele 2 restante trebuie sa ne reinmatriculam in anul 3, iar la vara urmatoare licenta. la noi licenta se da vara si iarna. si daca iar o sa fiu in anul 3 inseamna ca sunt la studii sup si deci nu somaj, din pacate, asa-i? sper sa ma insel
verbat123:
1. Daca aveti restante inseamna ca nu sunteti, inca, absolvent.
2. Pentru asemenea amanunte mergeti la orice Agentie de Somaj si va lamureste.
tudorvaleriu a scris:

1. Daca aveti restante inseamna ca nu sunteti, inca, absolvent.
2. Pentru asemenea amanunte mergeti la orice Agentie de Somaj si va lamureste.

Dar eu, de exemplu sunt in anul terminal 4, am doua restante (din anul 1 si 2), cu toate astea decanul mi-a eliberat o adeverinta prin care se atesta:
Domnul "Cutare" este absolvent al Facultatii "Cutare" din cadrul Univ "Cutare", specializarea "Cutare", promotia 2011, cursuri ZI. Ultimul examen a fost sustinut pe data de 27.05.2011. Se elibereaza prezenta spre a-i servi la AJOFM.

M-am dus la fortele de munca azi si i-am spus functionarului de acolo ca vreau sa imi depun dosarul de somaj. El s-a uitat pe dosar si o tot tinea in lung si-n lat ca nu am dreptul etc. I-am spus si de Legea 76/2002 art 51(1) si tot zicea ca n-are cum. Pana la urma nu s-a inteles cu mine si a zis ca-mi primeste dosarul si ca eu si cel care mi-a dat adeverinta (respectiv decanul, este si avocat) vom raspunde.

In cele din urma a reusit sa ma trimita iar acasa ca m-a gasit ca am lucrat 5 luni la o firma de cadastru in anul 2009 si mi-a cerut si copie dupa cartea de munca sau cartea de munca in original, nu am tinut minte exact. Asa ca trebuie sa o iau de la capat luni dimineata.

Ce spuneti ? Cand ma voi duce si cu restul de acte sa insist sa-mi primeasca dosarul ?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
andrej, utilizator
1. Din Legea 76/2002:
Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învãţãmânt se înţelege persoana care a obţinut o diplomã sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învãţãmânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 51.1.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã, pe duratã nedeterminatã, absolvenţi de învãţãmânt superior care nu au promovat examenul de licenţã beneficiazã, în condiţiile legii, de subvenţia prevãzutã la art. 80 alin. (1) lit. b) din lege.
...
3. Este vorba deci de absolventi fara examen de licenta nu de restantieri.
4. Numai AJOFM va poate raspunde sigur la problema dvs. deoarece este institutia care aproba si plateste indemnizatia de somaj.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj europencil europencil Sotia mea, in varsta de 43 ani, a frecventat si a absolvit in aceasta vara, luna iunie 2010 si cu licenta in luna septembrie 2010, a doua facultate curs la zi, ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj pentru absolvent facultate 2009 nicolleta68 nicolleta68 Buna ziua! Am lucrat timp de 20 de ani dupa care, contractul de munca s-a incheiat de comun acord cu angajatorul la data de 31.12.2007. Am urmat cursurile ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea facultatii cool_girl_em cool_girl_em suntem in luna iunie, luna aceasta termin si facultatea, mai exact pe douazeci si ceva dau licenta, scris şi oral. Cand trebuie sa mi depun dosarul pentru ... (vezi toată discuția)