avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pentru studenti?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pentru studenti?

buna seara
studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu diferit, mai beneficiaza de somaj? dar cei care isi vor da demisia vor beneficia de somaj dupa locul unde au lucrat sau si la terminarea studiilor? se poate primi 2 somaje? anii de facultate vor fi inregistrati pe cartea de munca, ca vechime?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:21, 21 Septembrie 2011
tudorvaleriu a scris:

1. Din Legea 76/2002:
Art. 82. - În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învãţãmânt se înţelege persoana care a obţinut o diplomã sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învãţãmânt gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 51.1.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã, pe duratã nedeterminatã, absolvenţi de învãţãmânt superior care nu au promovat examenul de licenţã beneficiazã, în condiţiile legii, de subvenţia prevãzutã la art. 80 alin. (1) lit. b) din lege.
...
3. Este vorba deci de absolventi fara examen de licenta nu de restantieri.
4. Numai AJOFM va poate raspunde sigur la problema dvs. deoarece este institutia care aproba si plateste indemnizatia de somaj.

Vreau sa va multumesc pentru rabdare si pentru raspunsurile oferite.
Mai am cateva semne de intrebare. Daca decanul mi-a dat aceasta adeverinta, in care mai este si mentionat pe deasupra "pentru AJOFM", nu este legal ? In ea se atesta faptul ca sunt absolvent.
Pot insista sa-mi primeasca dosarul ca dosar de angajare si dupa aceea sa se transforme din neindemnizat in indemnizat ? Pot fi tras la raspundere in vre-un anume fel ? Cei de la AJOFM nu au de unde sa stie ca am 2 restante, iar adeverinta imi confera siguranta faptului ca Universitatea isi asuma raspunderea, intr-un fel. In ea scrie negru pe alb "absolvent".
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iunie 2011
andrej, utilizator
Buna ziua,
Daca am sustinut examenul de licenta pe data de 6 iulie, pana cand exact trebuie sa ma prezint pentru somaj? Am citit ca in termen de 60 de zile de la absolvire si am mai citit ca aceste 60 de zile se calculeaza de la 1 al lunii urmatoare. In cele din urma ar trebui sa ma prezint pana pe data de 29 septembrie? Sau de la 6 iulie pana pe 4 septembrie? Va multumesc!
1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.52
...
(3) In sensul legii, data absolvirii studiilor este data de intai a lunii urmatoare celei inscrise in diploma sau, dupa caz, in certificatul de studii eliberat de catre institutia de invatamant de stat sau particular, autorizata ori acreditata in conditiile legii, daca in cuprinsul acestora nu se specifica, in mod expres, o anumita data de absolvire.

2. Daca pe adeverinta scrie ca data absolvirii este 6 iulie atunci 4 septembrie este cea de a 60-a zi de la absolvire.

3. Dar de ce vreti neaparat sa va inregistrati la Agentia de Somaj in ultimul timp? Va puteti inregistra lejer cat mai repede ca nu va costa nimic si aveti si certitudinea ca nu ratati indemnizatia de somaj.
Iar daca pe adeverinta scrie iunie-iulie ce luna se ia in calcul pentru data de intai a lunii urmatoare?
1. Absolvirea nu poate avea loc in iunie-iulie (!?). E ori iunie, ori iulie.
2. Amanunte de acest gen le rezolvati numai la Agentia de Somaj.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj europencil europencil Sotia mea, in varsta de 43 ani, a frecventat si a absolvit in aceasta vara, luna iunie 2010 si cu licenta in luna septembrie 2010, a doua facultate curs la zi, ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj pentru absolvent facultate 2009 nicolleta68 nicolleta68 Buna ziua! Am lucrat timp de 20 de ani dupa care, contractul de munca s-a incheiat de comun acord cu angajatorul la data de 31.12.2007. Am urmat cursurile ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea facultatii cool_girl_em cool_girl_em suntem in luna iunie, luna aceasta termin si facultatea, mai exact pe douazeci si ceva dau licenta, scris şi oral. Cand trebuie sa mi depun dosarul pentru ... (vezi toată discuția)