avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen aplicare sanctiune disciplinara de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen aplicare sanctiune disciplinara de catre angajator

Decizia ICCJ nr. 16/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, prin care se admite recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General al Romaniei, astfel :

Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 3307 cu referire la art. 329 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 202/2010, Legea nr. 71/2011 si Legea nr. 60/2012,

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
In numele legii

D E C I D E
Admite recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.
Obligatorie, potrivit art. 3307 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 12 noiembrie 2012.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:45, 28 Aprilie 2014
nu stiu ce abuz de drept poate fi probat in momentul in care s-a creat aceasta situatie cu RIL-ul asta admis contalegem , in opinia mea. ....este ilogic din toate punectele de vedere, deoarece nu se poate sustine ca angajatorul nu cunostea despre savarsirea abaterii sin moment ce a dispus cercetarea disciplinara....

ce se intelege prin "data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii."????

Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
Antoanela Geaman, Avocat
"data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii." - data depunerii acestuia la registratura angajatorului unde i se va da numar de inregistrare ...
nu, ma gandeam la posibilitatea de a invoca ca se raporteaza la referatul responsabilului erarhic care face sesizarea....

incerc si eu sa gasesc solutii....;)


personal nu am intalnit niciodata interpretarea asta in instanta, toata jurisorudenta se raprota la actul de sesizare al comisiei de disciplina......

practic, cercetarea disciplinara in sine poate fi un instrument de presiune, din moment ce poate dura si 6 luni, timp in care cim poate fi suspendat!

si...pe urma se poate da ...un avertisment...ca sa nu bata la ochi:(
La problema cu suspendarea pe durata cercetarii disciplinare (suspendare aprox. o luna si apoi avertisment), am gasit practica de anulare a deciziei de suspendare (pe jurindex).
Nu am acum speta la indemna, insa motivarea era centrata pe ideile ca (1) suspendarea este mai severa decat sanctiunea (2) suspendarea este mai lunga decat cele 10 zile de suspendare care se puteau aplica drept sanctiune pana in mai 2011 (3) nu este motivata / intemeiata suficient in fapt (4) in fapt salariatului i s-a aplicat o sanctiune dubla pentru aceeasi fapta.
Numai ca acum , suspendarea c.i.m. pe durata cercetarii disciplinare nu mai este prevazuta ca sanctiune disciplinara ....

Alte discuții în legătură

Prescrierea abaterii disciplinare - termen? alex_bis alex_bis Buna ziua, Potrivit Codului Muncii, art.252 alin (1) - Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in ... (vezi toată discuția)
Termen aplicare sanctiune disciplinara la locul de munca roxynice roxynice Va rog sa ma lamuriti daca se poate, daca am savarsit o abatere disciplinara in data de 27 octombrie 2012 si in data de 18 ianuarie 2013 am fos informat ca ... (vezi toată discuția)
Angajatul va mai putea fi sancționat ? sau nu ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Un angajat a fost trimis spre cercetare disciplinară. În Codul Muncii - Art. 252 - se spune că: (1) Angajatorul dispune aplicarea ... (vezi toată discuția)