avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somajul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somajul

Pentru mine este ceva neclar in legatura cu aces subiect. Daca firma pleaca/restructureaza si ni se dau salarii compensatorii din care putem trai lejer sa zicem peste 5-6 luni, daca dupa acele 6 luni cer somaj se mai acorda ? sau l-am pierdut pentru tot restul vietii?

Am inteles ca somajul in functie de cotizatie poate fii maxim 12 luni pt tot restul vietii?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 8 Iulie 2013
Am facut dar nu s-a vrut a fi semnata.
In CCM este trecut la 3 abateri ca trebuie sa primesc avertisment. In contractul intern scrie ca la 3 abateri se trece direct la desfacerea contractului. Abatere insemnand in contract- lipsind fara sa anunt. Eu am anuntat la 7.30 dimineata printr-un SMS acest lucru ca nu ajung. Se poate ocoli cumva acest aspect? M-am gandit ca prin telefon e mai greu sa am dovada decat prin sms. Contractul intern are intaietate fata de CCM?
Mai nou am fost convocat la o sedinta unde am fost eu, seful direct, doamna de la HR si avocata firmei. Mi-a prezentat o foaie A4 in care sa iau la cunostinta ca in data de ieri am fost absent nemotivat si ca am 2 zile lucratoare in care sa vin cu o dovada pt acea absenta. Din moment ce nu am avut probleme cu sanatatea pt un concediu medical sau cu politia etc nu am aceasta dovada. Mi-a spus sa semnez(era in 2 exemplare) dar am refuzat pt ca am vrut sa ma sfatuiesc cu cineva si sa citesc si altcuiva ceea ce semnez, dar au refuzat si au zis ca imi trimit prin posta. Nu inteleg pt o zi in care am anuntat si am si dovada ca am anuntat ca nu am cum sa ajung in ziua respectiva de ce se duce asa departe problema. Stiti cumva ce inseamna acele randuri? Adica dupa 2 zile nesemnand si neavand ce dovada sa duc mi se va trece ca zi fara plata?
Intr-adevar, acea zi va fi pontata ca fiind absent nemotivat ....
Si din moment ce mi se va lua din salariu, nu va mai avea factor pentru sanctiune disciplinara pe viitor aceasta zi?
O zi absenta nemotivata poate fi considerata abatere disciplinara numai daca este prevazuta in ccm aplicabil sau in reg.intern al angajatorului ....

art.250 C.mun.
Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj szellm szellm Salut, sunt mamica in CCC , pe data de 3.09.2012 trebuie sa ma intorc la servici, insa am aflat ca postul meu s-a desfiintat, as dori sa stiu daca am dreptul ... (vezi toată discuția)
Preaviz + ajutor somaj lumi1967 lumi1967 Buna ziua, In cazul in care primesc un preaviz de disponibilizare pe baza restructurarii postului din motive de reducere a activitatii motivata de scaderea ... (vezi toată discuția)
Cic-reintoarcere job-preaviz-somaj bb_yasmi bb_yasmi buna ziua acum 2 zile am terminat cei 2 ani de cic. am mers la job unde mi-au sugerat sa imi iau concediu medical pana pe 7 decembrie cand vor face un rand ... (vezi toată discuția)