Pentru mine este ceva neclar in legatura cu aces subiect. Daca firma pleaca/restructureaza si ni se dau salarii compensatorii din care putem trai lejer sa zicem peste 5-6 luni, daca dupa acele 6 luni cer somaj se mai acorda ? sau l-am pierdut pentru tot restul vietii?
Am inteles ca somajul in functie de cotizatie poate fii maxim 12 luni pt tot restul vietii?
In reg intern spune ca abatere disciplinara reprezinta 3 zile nemotivate neanuntand seful direct pe luna sau daca devine un obicei anuntand 4 zile pe luna. Orice abatere disciplinara nu poate fii sanctionata decat o data.Eu din moment ce am avut doar 1 zi nemotivata anuntata pe luna conform regimului intern si CCM nu reprezinta abatere si din moment ce mi se aplica ca zi fara plata pe viitor nu mai poate fii luata in considerare. Eu asta inteleg conform regimului intern.
Revin cu 2 intrebari. Una ar fii daca este adevarat ca angajatorul in caz ca vrea sa reduca numarul de posturi(concedieri) conform CM trebuie inainte cu 60 zile sa anunte ITM, ATM etc??
2) Exista posibilitatea legala ca un departament sa contina doar 1 persoana? Momentan suntem 2 persoane de 4 luni dar in caz ca voi ramane singur exista vreun risc?
Va multumesc
Numai in cazul concedierilor colective, angajatorul are obligatia de a notifica ITM-ul si AJOFM-ul, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
In CCM nostru scrie asa:
2) In situatia in care Angajatorul vizeaza masuri de reducere a activitatii sau reorganizare, care ar determina desfaceri de contracte este obligat sa comunice in scris, prin notificari,reprezentantilor salariatilor,ITM,ATM si Agentiei teritoriale de ocupare a fortei de muncanumarul posturilor,natura acestora si cauzele concrete care au duss la necesitatea acestor masuri.Anuntul trebuie facut astfel:
-daca societatea are sub 100 angajati cu 45 zile inainte.
Ce inseamna acest lucru? Mai tine daca este colectiv sau individual?
Dreptul la somaj
szellm
Salut, sunt mamica in CCC , pe data de 3.09.2012 trebuie sa ma intorc la servici, insa am aflat ca postul meu s-a desfiintat, as dori sa stiu daca am dreptul ... (vezi toată discuția)