avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contestatie cota-comuna agent termic bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contestatie cota-comuna agent termic bloc

Mi se emit facturi de către societatea locală de termoficare prin care sunt calculate sume de plată (cotă-comună + penalităţi) pentru agentul termic pe care îl furnizează blocului în care locuiesc.
Tot tronsonul de la parter până la ultimul etaj are demontată coloana de încalzire căci toate aparamentele au centrală proprie, astfel încât prin niciunul nu trece agent termic. Pe casa scării nu există ţevi, calorifere sau alt gen de radiatoare.
Argumentul furnizorului a fost că beneficiez indirect de căldura emantă în subsol de ţevile prin care trece agentul termic. În plus ,,am fost pus la zid'' că beneficiez de căldura trecută prin pereţi de la vecinii care nu au centrală termică proprie. Fără comentarii!
Intenţionez să acţionez în judecată această aberaţie prevăzută în Ordinul 343 al ANRSC si Norma tehnică din 13/07/2010, art. 2, lit. b) şi rog pe cine cunoaşte o situaţie asemănătoare să-mi ofere sprijin legislativ.
Locuind la ultimul etaj, eu consider că nu beneficiez nici direct, nici indirect de serviciul furnizorului de agent termic.
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 14:29, 26 Februarie 2013
Toti avem apartamente cu 3 camere si nu este vorba de nici o regularizare. Totul este la zi.
Cum putem controla daca acele repartitoare inregistreaza corect ? Nu putem crede ca un apartament unde sunt si copii nu are nici o unitate consumata in luna Decembrie.

Am o poza cu tabelul de la firma de repartitoare dar nu stiu cum sa o pun aici.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2013
elga50, moderator
Asa s-a intamplat la noi in asociatie anul trecut. Va vorbesc din postura de administrator, nu de proprietar in acea scara. Chiar a fost o mica dezbatere aici pe forum, cand un proprietar sustinea sus si tare ca desi in casa are temp. de 24 de grade, repartitoarele indicau un consum de 4 unitati. Si asa cum scrie @constantin47, era vorba de o familie cu copil mic. Recunosc ca cele 24 grade erau foarte bune pentru ca bebele sa se simta bine. Explicatia familiei: avem blocul izolat si suntem cu fata la soare, de ce sa mai dam drumul la repartitoare, veniti si controlati repartitoarele.
Domnule ramai interzis nu alta.

Daca discutam de o scara de bloc in care doar 4 ap. din 19 sunt bransate la CET, atunci sunteti intr-o situatie nefericita de-a dreptul. Pentru ca aceste repartitoare sa-si aiba rostul, proportia ar fi trbuit sa fie taman pe dos.
Noi avem inca si in aceasta iarna o situatie asemanatoare, dar urmarile nu sunt ca cele descrise de @constantin47 deoarece ne-am luat masuri inca din vara, adica am ”sectorizat” circulatia agentului termic in subsol pentru ca acesta sa circule cat mai scurt spre cele 3 apartamente (doua la parter si unul la et. 2), am taiat coloanele verticale spre apartamentele care pe verticala au in totalitate CT, am redus circulatia pe coloana care alimenteaza un ap. situat la et. 2, numai pana la acest apartament facand intoarcerea returului la om in casa si am izolat cat mai bine tevile la subsol, am reglat manual debitul agentului termic din cutia de distributie a furnizorului care are prevazut un sistem de echilibrare hidraulica la nivel de scara.
Credem ca anul acesta este ultimul in care sa functionam in asemenea conditii - cel putin asa avem promisiuni de la proprietari.
Nu stiu cum s-ar putea reglementa aceasta chestiune. Ganditi-va ca de multe ori am discutat aici pe forum cum se poate ca o familie compusa din 4-5 persoane, declara un consum de 2-3 mc de apa pe luna, cand numai pentru necesitati fiziologice, este demonstrat practic ca o persoana consuma minimum 1 mc pe luna?
Deci functionarea cu doua sisteme de incalzire (si acestea total dezechilibrate) produc asemenea anomalii, situatie permisa de legislatia foarte proasta din domeniu.

Atunci nu-mi ramane decat varianta ca cel cu 61 lei sta mai sus decat cel cu 72 lei sau la parter. Coloanele verticale au o corectie de cateva unitati de consum (deci si de lei in final) pe inaltime.

@Adam Grecu
Si pana la urma ce-ati gasit in casa omului? Era adevarat sau mintise? Ca e de interes chestiunea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2013
elga50, moderator
constantin47 a scris:
Ultima factura =1394 lei.
Suma platita de cei bransati la CET=756 lei (54%)
suma platita de cei cu centrale proprii=638 lei (46%)
Suma platita de un proprietar bransat la CET=61 lei
Suma cea mai mare platita de un proprietar cu centrala proprie=72 lei.

Avand in vedere ca ati revenit si-ati precizat ca toate apartamentele sunt cu 3 camere ca nu este vorba de vreo regularizare, cred ca, matematic si logic este o greseala. Sa judecam pe baza datelor postate de dv si cu baza acelorasi criterii:

Daca cele 4 apartamente bransate la sistemul centralizat, suporta suma de 756 lei, asa cum spuneti, inseamna ca acestia platesc in medie cate 189 lei de fiecare.
Daca cele 15 apartamente debransate de la sistemul centralizat, suporta suma de 638 lei asta inseamna ca, in medie, fiecare plateste cate 42 lei/apartament.
Asa reiese din cifrele postate de dumneavoastra si repartizate de mine cu aceeasi masura.
Sumele specificate de dumneavoastra de 61 lei pentru un bransat si 72 lei pentru un debransat nu sunt decat exceptii, sunt rezulatate din repartizare concreta pe un apartament sau altul care poate a avut robinetii inchisi. Dar media este cea calculata de mine.
Daca inmultiti cele 15 apartamente cu cate 72 lei fiecare rezulta 1080 lei si nu 638 lei asa cum spuneti ca este in realitate.
Daca inmultiti cele 4 apartamente cu cate 61 lei o sa rezulte 244 lei si nu 756 lei cat platesc aceste 4 apartamente in realitate.
Ca sa judecam corect trebuie sa avem in vedere aceleasi criterii si nu sa comaparm cea mai mica suma reaprtizata unui nedebransat cu cea mai mare repartizata unui debransat.
Asa ca la dumneavoastra daca apartamentele sunt egale, conditiile asemanatoare..., un apartament bransat la sistemnul public a platit suma de 189 lei iar unul debransat suma de 42 lei, ceea ce este normal si corect.
@elga50,
In casa omului la vremea respectiva am constatat 4 unitati!!!
Inexplicabil, in luna urmatoare unitatile au reaparut normal... Cateodata nici nu stii ce sa mai zici. In sfarsit, anul acesta scara respectiva a fost deconectata de la CET.
Acum am o alta dilema. La un bloc, intr-o garsoniera nelocuita, robinetii inchisi (verificati) unitatile sunt cata frunza si iarba... Dupa ce mi s-a trimis situatia de la firma - chiar eram curios, ca situatia se repeta de la inceputul sezonului, cand am vazut peste 2000 de unitati, am chemat proprietarul, am verificat din nou, am gasit robinetii inchisi, caloriferele reci, conductele verticale calde, normal. Am vorbit cu inginerul de la firma care mi-a promis ca saptamana viitoare vine cu laptopul sa vada despre ce este vorba... Eu banuiam ca desi inchis robinetii ”scapa” din cauza unor impuritati depuse pe supapa, dar nu era asa deoarece caloriferele erau reci. Sa vedem...

Alte discuții în legătură

Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)
Plata energiei termice chiar daca ai centrala de apartament codreanud codreanud cred ca ORDIN nr. 255 /2006 este un abuz.Nimeni pe lumea asta nu poate fi obligat sa plateasca un serviciu de care nu beneficiaza.personal stau la et4 intr-un ... (vezi toată discuția)