avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contestatie cota-comuna agent termic bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contestatie cota-comuna agent termic bloc

Mi se emit facturi de către societatea locală de termoficare prin care sunt calculate sume de plată (cotă-comună + penalităţi) pentru agentul termic pe care îl furnizează blocului în care locuiesc.
Tot tronsonul de la parter până la ultimul etaj are demontată coloana de încalzire căci toate aparamentele au centrală proprie, astfel încât prin niciunul nu trece agent termic. Pe casa scării nu există ţevi, calorifere sau alt gen de radiatoare.
Argumentul furnizorului a fost că beneficiez indirect de căldura emantă în subsol de ţevile prin care trece agentul termic. În plus ,,am fost pus la zid'' că beneficiez de căldura trecută prin pereţi de la vecinii care nu au centrală termică proprie. Fără comentarii!
Intenţionez să acţionez în judecată această aberaţie prevăzută în Ordinul 343 al ANRSC si Norma tehnică din 13/07/2010, art. 2, lit. b) şi rog pe cine cunoaşte o situaţie asemănătoare să-mi ofere sprijin legislativ.
Locuind la ultimul etaj, eu consider că nu beneficiez nici direct, nici indirect de serviciul furnizorului de agent termic.
Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 14:29, 26 Februarie 2013
Nu trebuie sa le scoateti fizic, ci numai din inventar si, evident, din calculul la apartamentul dv. Cel mai bine e sa fie blindate jos, in subsol.
Tevile raman pe locul lor, nu se produce deranj, infrastructura blocului nu e afectata (nu se stie niciodata cand va fi nevoie de aceste tevi), iar proprietarii nu mai platesc ceva de care oricum nu beneficiaza.
Mi se pare modul cel mai simplu si eficient de rezolvare a problemei.
Dar asta e valabil numai daca o intreaga coloana, fara exceptie, are apartamente deconectate.
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
elga50, moderator
nu are nimeni raspuns la intrebarea mea????
cam am dreptate nu i asa?

ca in prezent legea prevede obligativitatea celor ce se debranseaza sa si faca un alt sistem de incalzire, pe mine nu are cum sa ma afecteze deoarece nu retroactiveaza si pentru perioada in care eu m am debransat. Prin urmare nu ar trebui ca eu, debranat fara centrala sa fiu socotit (la plata caldurii pe partile comune) ca unul care are centrala proprie (cum sunt pe scara mea si platesc mai mult putin ca mine)?
Dar va intreb ceva ?
cum mi se calculeaza contributia la caldura partilor comune din bloc de platesc mult mai mult decat cel care are centrala proprie (si este trecut astfel in evidenta conducerii blocului) si cum se calculeaza celui despre care se stie cu acte ca are centrala proprie???
Ultima modificare: Duminică, 24 Februarie 2013
Adriantot, moderator


Concluzia mea in urma raspunsurilor de pina acum este ca cei 2 bransati la CET care au consumate unul 8 si celalalt 0 unitati pot sa altereze indicatia repartitoarelor cit vor,nu le poate face nimeni nimic. Dezolant !!

@constantin47
In privinta celor cu repartitoare, nu au cum sa le altereze indicatiile decat daca le scot de pe calorifere, in cazul acesta n-ar mai inregistra. Acest lucru poate fi combatut prin sigilarea repartitoarelor, practic se pun niste benzi de hartie foarte fine care nu pot fi dezlipite in niciun fel deoarece se rup imediat.
Am citit si eu despre diferite metode scrise prin presa. Le consider povesti.
Ce este adevarat insa, este faptul ca factura la gaze a blocului "explodeaza" pe timpul iernii cand unii isi inchid caloriferele si se incalzesc cu aragazul, dar asta nu va afecteaza pe dv., cei cu CT la aceasta factura.
Daca aceste povesti ar fi adevarate, atunci ar trebui sa se intample la toti cei conectati ca sa aiba relevanta, iar factura la gaze ar trebui sa fie de valoarea celor din vara. Una pe alta se exclud.
In rest, sigur, in apartamentul omului nu se poate intra oricand si frecvent pentru a-l controla daca are caloriferul pornit, daca are gazul la bucatarie deschis.... Se face asta, dar exista obligatia de a anunta cu cateva zile inainte si, in acest caz, e aproape ineficient controlul.
Plus ca nu exista obligatia de a-si folosi caloriferul, cum se zice "omul in casa lui face ce vrea". Altfel ar trebui sa intre cineva desemnat de comitet cu termometrul in mana in apartamentele locatarilor si daca l-ar gasi cu temperatura sub cea legala ...sa-i faca ce?
Deci daca ar exista obligativitate, ar trebui sa existe si posibilitatea de amendare a celui care incalca legea, cum e in cazul apometrelor, te-a gasit cu ele desigilate, te pune sa platesti toata pierderea de apa, considerandu-te necontorizat.

Insa ce v-am spus eu in mesajul de mai sus cred ca este posibil si foarte eficient imediat.

@mihainicogabi
Dv. vi se calculeaza sau ar trebui sa vi se calculeze cota la caldura la fel cu a unui apartament cu CT similar cu al dv.
Singura deosebire care se poate constata in pret ar fi o diferenta foarte mica, de ordinul banutilor rezultata din corectia pentru tevile verticale in functie de etajul la care se afla cele doua apartamente comparate.
Mai este posibil ca la dv. in bloc, asociatia in intelegere cu firma sa ia in considerare pentru apartamentele cu CT ale caror tevi verticale sunt izolate, acest lucru.

Pentru ca ati intrebat care e diferenta intre dv., ca deconectat fara CT, si alt apartament cu CT este ca acela poate dovedi ca are cu ce se incalzi pe cand dv. nu aveti cum dovedi. Dar nu stiu la ce va foloseste acest raspuns.
In ce an v-ati deconectat?

elga50

Chiar si administratorul asociatiei era revoltat pentru ca cel cu zero unitati consumate venise cu scandal sa-i dea drumul la caldura. Si cind colo zero unitati consumate!!
Din ce stie administratorul poate fi alterata indicatia, punind pe repartitor un prosop ud sau cu gheata ca tot este din belsug acum. Oricum de acum in colo voi urmari topicul dar nu voi mai interveni.
Va multumesc ! Constantin Zavu Iasi

Alte discuții în legătură

Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)
Plata energiei termice chiar daca ai centrala de apartament codreanud codreanud cred ca ORDIN nr. 255 /2006 este un abuz.Nimeni pe lumea asta nu poate fi obligat sa plateasca un serviciu de care nu beneficiaza.personal stau la et4 intr-un ... (vezi toată discuția)