legea 1/2009 este sau nu aplicabila actiunilor in revendicare in curs de solutionare ? rog si argumentarea raspunsului, presupunand ca va exista vreunul la acesta intrebare. In caz afirmativ cum considerati ca se "impaca" L 1/2009 cu jurisprudenta CEDO?
multumesc anticipat tuturor celor care se vor incumeta la dezbaterea acestui subiect.
Buna seara.
Eu doresc sa cumpar un apartament dupa expirarea termenului de 10 ani prevazut de legea 112. Actualul proprietar este mostenitor unic al tatalui sau care a fost initial chirias al imobilului iar din 1997 a devenit proprietar printr-un contract de vanzare-cumparare de la stat.
De la Directia Patrimoniului exista acea nota informativa din 5.03.2010 care atesta ca:
1. Imobilul in cauza a fost revendicat in baza unor notificari din 2001 iar notificarile au fost solutionate printr-o Decizie a Primarului.
2. In momentul de fata (5.03.2010) nu rezulta existenta vreunui proces pe rolul instantelor de judecata pentru acest imobil.
Am vazut o copie a Deciziei Primarului (din 2008) prin care se solutiona revendicarea: reclamantul a fost despagubit initial cu suma incasata de stat din cumpararea apartamentelor chiriasilor, pe urma au mai aparut 2 reclamante (in 2006) - mostenitoare a originalului reclamant care murise intre timp - pentru care Decizia stipula: acordarea in proprietate a celor 4 apt. inca ramase in chirie in imobil cu conditia returnarii contravalorii acestora (din suma initial platita catre primul reclamant) in termen de 48 de ore de la eliberarea deciziei. Daca nu, atunci ramanea in vigoare despagubirea initiala iar termenul de contestatie a Deciziei - 30 zile.
Eu nu stiu daca s-a facut contestatie asupra acestei decizii - urmeaza sa vad daca pot afla ceva maine.
Intrebarea mea ar fi: in cazul in care totul este solutionat in momentul de fata, reclamantii despagubiti, nici un proces pe rol, au trecut cei 10 ani in care proprietarul nu avea voie sa instraineze, care ar fi sansele ca alti viitori reclamanti (sau aceeasi sa ceara din nou despagubiri actualizate la indicele inflatiei) sa apara in conformitate cu legea 1/2009 (care ma gandesc ca s-ar aplica in cazul meu). Si pana cand pot aparea astfel de probleme - are legea 1/2009 vreun termen de decadenta pentru depunerea notificarilor de revendicare/actualizare a despagubirilor?
Care sunt sfaturile dumneavoastra? Ar merita sa cumpar acest imobil, exista riscuri pentru mine in calitate de al doilea cumparator? Mai bine sa renunt la treaba asta?
In acelasi timp, vreau sa fiu sigura: conform legii 1/2009 despagubirile se fac prin echivalent - statul e cel care va despagubi in urma unei noi cereri de revendicare sau ma afecteaza pe mine ca nou cumparator?
Astept raspunsul dumneavoastra cu nerabdare! Va multumesc.
Referitor la cele de mai sus... nu stiu in ce masura este unitara jurisprudenta in ceea ce priveste inadmisibilitatea actiunii in revendicare dupa intrarea in vigoare a legii 1/2009 - din cate am vazut, parerile sunt foarte impartite
ATENTIE: toti cei care sunteti cumparatori in baza legii 112 puteti sa cereti instantei sa-l oblige pe revendicator sa-si timbreze actiunea la valoarea imobilului.
ieri la judecatoria sector 2 Bucuresti, mi-a fost admisa o astfel de cerere.
sa vedem daca revendicatorul mai are chef sa revendice, mai ales ca are de timbrat cu aproape 2.000eur (echivalentul in lei)
As dori sa aflu daca stie cineva ce s-a intamplat dupa decizia din Decembrie 2009 a Tribunalului de a obliga Guvernul sa emita Normele Metodologice la Legea 1/2009.