avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2013

Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:17, 4 Iulie 2014
Din punct de vedere medical (obstetrical,) nasterea reprezinta eliminarea spontana a fatului si anexelor sale, la sfarsitul evolutiei sarcinii.

Nu are relevanta modul cum aduceti pe lume un copil , nastere naturala sau prin cezariana.
1. Chiar daca veti naste mai inainte de luna mai 2014 tot veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC, prin aplicarea art. 4 din OUG 111/2010.

2. Nu stiu unde era jurist acela care v-a dat un alt raspuns dar nu are dreptate, nu stapaneste bine legislatia in materie.
Buna ziua!Va aduc la cunostinta o situatie cred unica.In 8 nov 2013 am nascut,apoi am intrat in acel concediu postnatal 42zile pana la 19dec.Angajatorul imi cere concediul medical de la med de fam dar nu imi spune ca trebuie sa fac cererea de intrare in conc crestere copil.In luna ian am fost sa depun dosarul pt indemnizatia de crestere a copilului si descopar ca din 20dec si pana in 21ian deci dupa concediul de lauzie am fost in sa concediu de odihna.Drept urmare functionara ma instiinteaza ca voi beneficia de indemnizatie abia din 22ian.Deci am pierdut o luna de indemnizatie,si nici bani pe conc de odihna nu am luat.Contabila imi spune apoi ca nu poate face nimic,eu sunt de vina ca nu am dus cerere de intrare in cresterea copilului la timp.Dar nu am stiut,nu era datoria ei sa ma anunte cum sa procedez?Mai pot recupera acum indemnizatia pe acea luna in vreun fel?Cine a mai vazut sa intri din lauzie in conc de odihna pe care nu l-am solicitat.
1. Pentru pontarea in concediu de odihna fara sa stiti si neplata acestuia sesizati ITM.

2. Puteti acum sa faceti cerere pentru a intra in concediu crestere copil (CCC).
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Bună ziua. Din păcate am născut în data de 14 aprilie, de urgenţă, la 37 de săptămâni. Am pus la dosar ieşirea din spital în care se specifică data prezumată a naşterii, am pus copie de pe carnetul gravidei şi am dus adeverinţă de la medicul de ginecolog, şi azi m-a sunat juristul şi m-a anunţat că dosarul meu a fost respins, pentru că naşterea la 37 de săptămâni nu e naştere înainte de termen. M-a "ameninţat" oarecum, că nu rezolv nimic în instanţă, că toate cazurile de acest gen au fost câştigate de dânşii. Eu una simt că mi se ia un drept aşa pe faţă. Ce mă sfătuiţi?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie daca... misslucky misslucky Am lucrat din 2007 pana in nov 2011 din nov 2011 pana in iunie 2012 am fost in somaj,din iunie pana in sept 2012 am lucrat cu carte de munca si din ian 2013 ... (vezi toată discuția)