Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
Cand am depus dosarul de indemnizatie crestere copil mi s-a spus ca trebuie sa ma intorc la serviciu pe 20 dec. si ca sotul meu ar trebui sa intre in concediu crestere copil pentru 1 luna conform legii noi.(am nascut pe 25 ian 2013).
Vreau sa ma intorc inainte de a implini copilul 1 an cu sa beneficiez de stimulentul de 500 ron. Cu cat timp ar trebui sa ma intorc mai devreme la serviciu?
1. Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an (fie ca sotul intra sau nu intra cel putin o luna in CCC) atunci veti relua activitatea inainte (cu cel putin o zi) de a implini copilul 11 luni.
2. Apoi dupa ce copilul va implini 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
Eu am contract pe proprietate intelectuala. Incerc sa raman gravida, dar nu prea inteleg OG 111/2010 actualizata. Spune ca ma incadrez, dar eu nu am venituri constante. Si nici nu mi se pare corect sa se ia in considerare veniturile DOAR daca sunt constante. Practic odata ce ramai gravida, aia e, daca n-ai lucrat dinainte, atunci nu primesti nimic? Mie si textul de lege nu mi se pare tocmai limitativ, dar vad ca e o chestiune de interpretare sau nu inteleg eu. Practic platesc impozitul degeaba, ca nu am nici o asigurare sociala acum.
1. Se vor lua in calcul veniturile din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) indiferent daca veniturile sunt constante sau nu, chiar daca in unele luni nu aveti venituri din drepturi de autor.
2. Intr-un raspins de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) se spune:
- NU este obligatoriu sa existe continuitate in a fi platita ci in A FI in perioada contractuala fara intrerupere timp de 12 luni. Asadar, chiar daca in anumite luni nu aveti venituri, datorita faptului ca aveti avut contract pe intreg anul de dinainte de nastere suntetim eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil.
3. Puteti sa puneti intrebrea si la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro