Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
1. Perioada eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC este formata din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
2. Daca veti naste in august atunci cele 12 luni sunt septembrie 2012 - august 2013.
3. Intrati de acum in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
4. Contractul individual de munca (CIM) va inceta la 31.08.2013, chiar daca sunteti in concediu de maternitate.
5. In aceasta situatie aveti doua posibilitati:
- sa va inregistrati imediat la Agentia de Somaj unde veti prezenta si certificatele medicale si de unde veti putea intra in CCC;
- sa prezentati certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate de unde veti putea intra apoi in CCC.
Buna ziua,
Pentru a beneficia de aceasta indemnizatie trebuie să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit în ultimele 12 luni anterioare naşterii. Eu am fost angajata in luna august 2012 cu contract pe perioada determinata, iar in luna mai a acestui an mi s-a prelungit contractul pe perioada nedeterminata. Conteaza asta in vreun fel? Trebuiesc 12 luni cu contract pe perioada nedeterminata, sau atata timp cat am platit impozit 12 luni nu conteaza durata contractului?
Multumesc, o zi buna!
1. Nu conteaza ce fel de contract individual de munca aveti, pe ce perioada si cu ce fel de durata a muncii.
2. Trebuie numai ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).