avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2013

Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:17, 4 Iulie 2014
tudorvaleriu a scris:

* daca opteaza pentru CCC pana la 1 an indemnizatia este intre 600 - 3400 lei;
* daca opteaza pentru CCC pana la 2 ani indemnizatia este intre 600 - 1200 lei.

Sumele mentionate mai sus sunt brute sau nete?

Daca intr-o luna beneficiez de 3 saptamani concediu medical, deci implicit cu venitul realizat diminuat corespunzator, cum va fi luat in calcul la stabilirea cuantumului indemnizatiei CCC - valoarea salariului net pe care sunt angajata sau cu valoarea concreta pe care o primesc de la angajator in acea luna?

Va multumesc!
rujulets:

1. Daca in timp ce sunteti in CCC1 veti naste un alt copil veti intra direct din CCC1 in CCC2 si veti primi aceeasi indemnizatie.

2. Pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana se termina CCC1 veti mai primi 600 lei pe luna (pe langa indemnizatia pentru CCC1) dupa care, cand veti intra in CCC2 veti primi indemnizatie pentru CCC2.

alexcrt:

1. - In momentul in care a expirat valabilitatea certificatului de handicap pentru copil trebuia sa faceti cerere catre angajator pentru incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si sa reluati activitatea in baza aceluiasi CIM.
- Apoi, daca erau probleme, puteati beneficia de concedii medicale pentru dvs. si/sau pentru copil.

2. Daca in lunile mai si iunie nu aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC2.

3. Trebuia sa ne intrebati inca de cand a expirat certificatul de handicap pentru copil.

cpecete:

Pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC se au in vedere veniturile nete conform statelor de plata, venituri in care intra veniturile din salarii, din concedii medicale de toate tipurile si toate veniturile de natura salariala impozabile.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In primul rand, multumesc pentru raspunsul promt.
Am decis sa urmez sfatul d-voastra si sa incetez suspendarea ctr de munca incepand cu 03.07.2013 si sa depun la munca concediu medical, evidenta , existand ceva probeme legate de aceasta decizie din partea angajatorului. Acum urmeaza sa aduc de la Agentia pentru prestatii sociale o adeverinta de venit pe ultimile 6 luni pentru calculul concediului medical. Intrebarea mea este urmatoarea: faptul ca ln luna mai, iunie venitul este zero, imi poate crea probleme la concediul medical?

Multumesc.
Puteti beneficia de concediu medical deoarece este suficienta si o luna de stagiu de cotizare din ultimele 12 luni.
Am inteles. Deci, se face media veniturilor pe ultimele 6 luni (inclusiv cele 2 luni cu venit zero) si se aplica procentul corespunzator tipului de CM, cele 2 luni cu venit zero ducand la scaderea valorii CM. Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie daca... misslucky misslucky Am lucrat din 2007 pana in nov 2011 din nov 2011 pana in iunie 2012 am fost in somaj,din iunie pana in sept 2012 am lucrat cu carte de munca si din ian 2013 ... (vezi toată discuția)