Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
Am inteles ca la calculul indemnizatiei de crestere copil se ia calcul media veniturilor nete din ultimele 12 luni, incluzand aici venituri din salarii sau activitati independente.
Sunt angajata 8 ore pe zi si voi naste in octombrie, insa suplimentar am mai avut colaborari: un contract de prestari servicii timp de 1 luna pentru o firma si urmeaza sa mai inchei un contract similar tot pe o perioada determinata, in calitate de persoana fizica.
Nelamurirea mea este urmatoare: contractele de prestari servicii intre o persoana fizica (eu) si un SRL mai exista ca forma legala de colaborare?
Am gasit tot felul de discutii pe internet si cum legislatia s-a tot schimbat in ultimii ani, au fost revazute si acele contracte de drepturi de autor... nu mai sunt la curent.
Imi puteti confirma faptul ca beneficiarul plateste prin retinere la sursa impozitul de 16% iar prestatorul trebuie doar sa declare contractul la anaf? Prestatorul trebuie sa achite suplimentar si 5.5 % la sanatate?
Banuiesc ca modalitate de plata - pe proiect sau pe luna nu are importanta. Vreau doar sa stiu daca aceste venituri imi vor fi luate in considerare, deoarece nu as dori sa am probleme cu modelul de contract/contributiile etc.
Pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se iau in calcul toate veniturile profesionale impozabile indiferent de sursa de obtinere a lor (din salarii, din drepturi de autor, din conventii civile etc.)
Va multumesc.
Stiu ca restul intrebarilor sunt putin pe langa subiect, insa ma intereseaza si aspectele contractuale , am inteles ca trebuie sa platesc 5.5% la sanatate insa la primul contract nu am stiut si nu am platit, nici nu a fost declarat; am crezut ca este suficienta retinerea la sursa (din pct meu de vedere, e ca si declarat o data ce cineva vireaza impozit de 16%).
Buna ziua! Va rog sa imi raspundeti si mie la 2 intrebari:
1. Sunt eleva la postliceala anul 1 si sunt insarcinata, urmeaza sa nasc in octombrie. Nu am nici un venit si mi s-a zis ca as putea primi indemnizatie CC DE 600 RON/luna, deoarece inv. postliceal este considerat invatamant preuniversitar, iar pt. mamicile eleve se acorda acest beneficiu. Intrebarea mea este: este adevarat acest lucru? Dar daca nu iau indemnizatie CC, pot sa-mi iau concediu dupa nastere, sau doar o adeverinta de la medic tip scutire, pt. motivarea absentelor?
2. Sotul meu este angajat cu CIM la o firma, dar in paralel are si un contract de colaborare cu alta firma, care lucreaza in acelasi domeniu. Daca sotul meu ar intra in CCC 2 ani si am opta sa beneficieze dansul de indemnizatie, poate continua sa lucreze pe baza acelui contract de colaborare cu cealalta firma?
Cautam o solutie care sa fie mai avantajoasa pt. noi...
Multumesc anticipat!
O zi buna!
1. - Beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) ati urmat cursurile de zi ale sclii postliceale.
- Cele 12 luni eligibile, in cazul dvs., sunt noiembrie 2012 - octombrie 2013.
- In cazul dvs. indemnizatia pentru CCC este de 600 lei lunar, pana va implini copilul 2 ani.
- Veti mai primi si alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana la varsta de 2 ani a copilului si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.
- Nu puteti beneficia de concediu de maternitate dar puteti beneficia de scutiri medicale daca medicul considera ca este necesar.
2. - Sotul poate sa beneficieze de CCC si indemnizatia aferenta daca are venituri profesionale impozabile in aceleasi 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- Sunt luate in calcul toate veniturile profesionale din toate sursele (adica si din contractele de colaborare).
- Pe perioada cat beneficiaza de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspende toate contractele aducatoare de venituri profesionale.
- In cazul sotului indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni anterioare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) dar:
* daca opteaza pentru CCC pana la 1 an indemnizatia este intre 600 - 3400 lei;
* daca opteaza pentru CCC pana la 2 ani indemnizatia este intre 600 - 1200 lei.
3. - Sotul poate sa opteze direct (fara sa intre in CCC) pentru stimulentul de insertie de 500 lei lunar, pana cand copilul implineste 2 ani.
- Adica lucreaza in continuare si primeste veniturile cuvenite pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Pentru aceasta merge la Primarie si solicita lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.