Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
Buna ziua.sunt traducator autorizat si cadru militar. sunt la al doilea copil. La primul in 2010 nu a fost nevoie sa depun dosar la Directia de asistenta sociala, ci la mine la serviciu. la acel moment nu mi-am cumulat veniturile deoarece mi s-a spus ca nu se procedeaza asa. acum, dupa noua lege prin care toti cei care sunt pfa sunt obligati sa isi plateasca asigurarile sociale, am dat o groaza de bani statului pt sanatate, cu toate ca le platesc si la casa opsnaj. intrebarea mea este: daca cei din sistemul militar nu accepta sa imi cumuleze veniturile, pot face un dosar separat pe care sa il depun ca civil la directia de asistenta sociala? prin urmare sa incasez indemnizatia ca militar de la serviciu, si ca pfa separat?
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 3
(1) Veniturile din salarii, din activitati independente si din activitati agricole prevazute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46, art. 55 alin. (1) si (2) si art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si reprezinta valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzator fiecarei categorii de venit.
(2) Veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:
...
e) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente determinat in conditiile legii;
...
(3) Pentru persoanele care realizeaza venituri din salarii, solde/salarii din functie, venitul brut reprezinta salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(4) In cazul in care o persoana realizeaza concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta.
...
Art. 29
(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt aplicabile si tuturor categoriilor de personal care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
(2) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta si cheltuielile administrative se asigura din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor si institutiilor din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
...
2. - Asadar angajatorul dvs. (MApN) sa faca bine sa respecte prevederile legale si, la calcularea indemnizatiei pentru CCC, sa ia in calcul toate veniturile dvs. legale.
- Fondurile le sunt puse la dispozitie de la bugetul de stat daca angajatorului nu ii este lene sa faca demersurile necesare sa le ceara.
Buna ziua!
Am intrat in CCC din facultate, iar acum sunt insarcinata din nou, dar nasc la 3 luni dupa ce face primul copil 2 ani!
In cazul in care ma angajez pana la data nasteri celui de al doilea copil pot beneficia de CCC! Daca nu ce as putea sa fac?
Va multumesc!
1. Pentru a putea beneficia de CCC2 trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasteii) sa aveti venituri din slarii, din activitati independentae sau agricole sau perioade asimilate (concediu crestere copil, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
2. - Daca veti avea venituri din salarii incepand cu luna urmatoare aceleia in care se termina CCC1 si pana incepe CCC2 ar fi foarte bine, veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC2.
- In aceasta perioada puteti incheia si un contract individual de munca (CIM) cu timp partial (o ora pe zi sau pe saptamana) sau o conventie civila de prestari servicii.
Buna ziua! As avea si eu o intrebare in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului...sunt studenta in an1 la zi si daca as dori sa raman insarcinata as primi indemnizatia? nu am lucrat niciunde pana acum. Multumesc!