Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
Ma rog, sumele pana la urma ce se declara, sunt cele ce le primesti de la finante. E vorba de diferenta maaare in cazul meu intre VENITUL ESTIMAT SI VENITUL REALIZAT. Daca cei de la APIS iau in calcul venitul estimat (binenteles ca-l declari mai mic, ca doar nu finantezi tu statu') si realizezi mai mult, urmand ca diferneta de impozit sa o platesti abia in anul urmator pt venitul realizat.Nici acum nu inteleg de fapt daca suspend activitatea imi dau pe acea adeverinta venitul realizat sau venitul estimat ? estimarea o faci la inceput de an cand nu ai habar ce venit vei avea, pe cand venitul realizat e cel pe care il ai deja in buzunar. in cazul meu e ceva de genul V.realizat=2 x V.estimat. Eu as dori ca venitul realizat sa mi-l ia in calcul.
Nu e indicat sa estimezi mai putin deoarece pe diferenta o sa mai platesti si penalitati (cel putin la sanatate), asta iti zic sigur. Sumele ce le declari la APIS nu e estimatul initial ci cel final, cel de dupa suspendare (tot declaratia estimativa e, deoarece finala se face anul urmator pentru anul anterior). De la finante iti dau venitul realizat pe anul in curs pana la suspendare.
mirpopa.....ai grija ca asa cum a spus si Dl. Tudor Valeriu, cele 126 de zile sunt calendaristice, nu lucratoare. Din care 42 zile trebuie luate postnatal. Iti raman 84 zile calendaristice prenatal. Daca nasti pe 1 Octombrie si intri in concediu de la 1 Iulie nu prea te incadrezi ( 1 Iulie - 30 Septembrie = 92 zile)
La Casa de Sanatate mi-au zis ca de la 7 luni pot sa-mi iau concediu. Si mi s-a mai spus sa nu suspend activitatea inainte ci dupa ce am depus actele pentru concediu ca daca nu e considerata intrerupere.....deci (dupa pararea mea) se va lua in calcul venitul estimativ. Asta a fost doar o parere.
Pe saptamana viitoare sper sa pot vorbi exact cu persoana care se ocupa de asa ceva si revin cu detalii.
Da stiu ca nu e viabila data de 1 iulie, dupa calculele mele 9 iulie este data pentru nastere pe 1 Oct. La prima nastere pe 25sep2009 am intrat in concediu prenatal cu suspendarea activitatii de la 1aug2009. La avocati trebuie sa te suspenzi pentru a primi concediu si indemnizatie. Referitor la venitul estimativ...la finante te pun sa mai completezi o declaratie de venit estimativ dupa ce te suspenzi cu venitul realizat pana in prezent, pentru ca in momentul suspendarii se stiu si veniturile si cheltuielile deci se poate sti venitul final, doar ca nu poti complete declaratia finala pe anul in curs deoarece acea declaratie se depune anul urmator pana pe 15 mai. Trebuie sa ma documentez ce se intampla daca nu mai raman 42 de zile ce se intampla in acest caz.