avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2013

Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:17, 4 Iulie 2014
1. Puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC indiferent ca lucrati cu program normal sau partial de lucru.

2. Indiferent cat de mic este salariul dvs. indemnizatia pentru CCC nu poate fi mai mica de 600 lei lunar.
nu stiu ce se intampla acum cu platile cas, deoarece au fost preluate de catre MFinante. Nu am cum sa le platesc penalitati pt cas, deoarece nu am cum estima inainte cu un an cat voi castiga in anul in curs. Eu cred ca ei si-au luat masurile de siguranta , dar mi se pare absurd ca sa imi ceara penalitati daca eu casting mai mult. Poate stiti voi...exista ceva declaratie rectificativa pt venitul estimat initial (adica sa-l pot actualiza in decursul anului) . Sunt de buna credinta si vreau sa-mi achit darile sa ma stiu liber de datorii. Oricum, multumesc de raspuns, acum e destul de clar.
Revin cu o intrebare Sunt angajata din 1sept 2012 la un PFA cu program de 4ore,si sunt gravida urmand sa nsc in noiembrie 2013.Recent am primit de la fondul de pensii private situatia pe anul trecut si imi este cotizata doar luna noiembrie 2012.Pe anul in curs nu cred ca a cotizat vreo luna pt ca are multe datorii.Aceasta situatie ma va afecta la concediul prenatal sau la cel de crestere a copilului in vreun fel?
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Asadar, se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.
Buna ziua,
Imi puteti spune cum se face plata indemnizatiei? Luna in luna sau in luna urmatoare?
De exemplu eu am terminat concediu medical postnatal pe 5 mai 2012 (am depus dosarul de pe 1 mai), iar prima plata (cu suma partiala pe care am presupus-o aferenta lunii mai) am primit-o in iunie 2012, m-am intors la serviciu pe 1 februarie 2013 (cu o luna inainte ca bebelusul sa faca 1 an) si am primit indemnizatie si in luna februarie 2013. Eu am considerat ca este cea de pe ianuarie.

Acum am primit o decizie de returnare bani si as vrea sa stiu care este adevarul.

Va multumesc mult!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
anastancu, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie daca... misslucky misslucky Am lucrat din 2007 pana in nov 2011 din nov 2011 pana in iunie 2012 am fost in somaj,din iunie pana in sept 2012 am lucrat cu carte de munca si din ian 2013 ... (vezi toată discuția)