avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2013

Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:17, 4 Iulie 2014
Buna ziua! as vrea sa mai stiu si eu daca pe durata concediului prenatal si postnatal "salariul" se calculeaza dupa acceasi formula ca in cazul concediului medical. sa ma fac mai bine inteleasa. eu nu am salariu fix iar media salariilor pe ultilemele 12 luni lucrate este cam 2300 ron. din cauza unor probleme cu sarcina am intrat in concediu de risc maternal care urmeaza sa se incheie in cateva zile si desi stiu ca salariul este egal cu 75% din media salariilor iau tot cam 2300 de ron pe luna. o sa trebuiasca sa imi mai iau 8 saptamani de concediu medical apoi sa intru in concediu prenatal. acestea 2 din urma cum se calculeaza? in CM tot 75% din media salariilor trebuie sa iau iar in prenatal 100%. asta inseamna ca in prenatal o sa iau mai mlti bani ca atunci cand ma duceam la sv? daca este sa facem regula de 3 sp cam asa ar iesi. multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
gabizzat, utilizator
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este de 85% din baza de calcul.

2. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza in acelasi fel cu celelalte concedii medicale.
- Baza de calcul este formata din veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate.
- Deoarece in ultimele 6 luni veti fi fost in concediu de risc maternal si alte concedii medicale atunci indemnizatia pentru concediul de maternitate va fi mai mica decat indemnizatiile pentru celelalte concedii medicale.
Credeam ca am scapat de probleme dar m-am inselat. Maine 15.04.2013 este ultima zi de concediu de risc maternal. eu abia am facut 6 luni de sarcina. cu medicul ginecolog am discutat de 10 ori pana acum despre ce voi face dupa ce voi iesi din crm si lucrurile pareau lamurite. dar azi am primit vestea bomba: nu stie nimeni cum sa imi prelungeasca concediul. in sapatamana 5 de sarcina am avut probleme din cauza efortului fizic la care sunt supusa la serviciu. am stat 3 zile internata in spital si in baza acestor 3 zile d einternare mi s-au dat 2 sapatamani de concediu medical. apoi mi-am luat 5 zile de concediu de odihna pana la aprobarea concediului de risc, urmand ca incepand cu data de 15 decembrie 2012 sa intru in concediu de risc maternal (120 zile) iar maine este ultima zi. intrebarea mea este: nu cumva pot sa mai bneficiez de concediu medical simplu? inca macar o luna jumatate pana cand o sa pot intra in prenatal? intoarcerea la serviciu nu este o optiune pentru ca voi fi supusa aceluiasi efort fizic pe care strict mi l-a interzis medicul. si daca chiar nu se poate sa mai intru in concediu cei de la frma sunt obligati sa ma primeasca inapoi la munca pentru inca o luna jumatate? nici nu mi-am pus aceste probleme pana acum pentru ca cei de la resurse umane mi-au zi ca pe langa cele 120 de zile de risc maternal pot beneficia si de 90 de zile de concediu medical.
multumesc!
1. Puteti beneficia de orice alt concediu medical.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 13. - (1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 14. - (1) Medicul primar sau, dupã caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantã poate propune pensionarea de invaliditate dacã bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperãrii, medicul prevãzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.
(3) Medicul expert al asigurãrilor sociale decide, dupã caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitãţii în raport de pregãtirea profesionalã şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, împreunã cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.

Buna ziua,
am citit tot ceea ce s-a discutat anterior dar nu sunt complet lamurit.
am nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Intrebarea e daca beneficiez de CCC daca am venituri din PFA + SALARIALE in urmatoarele conditii:
- data posibila de nastere a copilului : 13.12.2013
- data pornirii activitatii PFA : 01.03.2013 (sotia nu era insarcinata la acea data si nici nu stiam de existenta sarcinii la momentul activarii pfa - era suspendata activitatea)
- salariat sunt din 2010 fara intrerupere - deci aveam si salar.
- ma intereseaza sa intru in ccc (ca tata) pe perioada de 1 an .
Ideea e ca la data posibila de nastere a copilului nu voi avea pe PFA decat 10 luni de activitate.
Din tot ceea ce am citit se ia in calcul venitul impozabil pe ultimele 12 luni, dar aici am gasit 2 variante : ba ca e calculat in baza declaratiei estimative si deciziei de impunere pe anul anterior (ceea ce la mine nu e cazul fiindca am inceput de la 1 martie anul curent ) , ba in baza venitului calculat la suspendarea activitatii (ceea ce e obligatoriu sa fac pt a beneficia de ccc).
Va rog sa-mi spuneti daca se iau sau nu, in calculul CCC banii incasati efectiv pe pfa in perioada 1.03.13 - 13.12.13 ( voi suspenda activitatea pe perioada CCC).
Imi calculeaza fiscul banii incasati anul asta sau pe venitul anului anterior (ceea ce ma dezavantajeaza)?
Pot sa-mi declar veniturile complete incasate in acest an daca fac suspendare activitate dupa 10 luni si platesc la zi toate impozitele si taxele ? (imi fac finantele rectificare in decembrie la cerere?)
P.S. binenteles pe cele 2 luni lipsa din baza de calcul ramane venitul salarial care a mers ...scazand media oricum - asta nu ma deranjeaza pt 2 luni

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie daca... misslucky misslucky Am lucrat din 2007 pana in nov 2011 din nov 2011 pana in iunie 2012 am fost in somaj,din iunie pana in sept 2012 am lucrat cu carte de munca si din ian 2013 ... (vezi toată discuția)