Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
m-am angajat pe data de 10 sept 2012 si urmeaza sa nasc pe 4 sept 2013, iar contractul de munca e pana in 31 august 2013. Pot primi indemnizatia de crestere copil daca nu am 12 luni intregi inainte de data nasterii copilului?
1. Art. 4 din OUG nr.111/2010 dispune: (1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
........
In speta, perioada eligibila pentru dvs este octombrie 2012 - septembrie 2013....
2. Daca c.i.m. inceteaza de drept la data de 31.08.2013, atunci va trebui sa depuneti actele pentru somaj daca indepliniti conditiile prevazute de lege pentru a primi indemnizatia de somaj.
Fiind in somajputeti beneficia de concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC). Perioada de somaj se ia in considerare la stabilirea celor 12 luni prevazute la art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010.
Certificatele medicale se duc la AJOFM care le va calcula si le va plati.
Cererea de acordare a CCC se face catre AJOFM, iar dosarul pentru indemnizatie se va depune la Primaria de care apartineti cu domiciliul sau resedinta
Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa terminarea fiecaruia din aceste concedii.
Potrivit Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).
..
3. Daca sunt indeplinite si conditiile de intrare in somaj, atunci veti putea beneficia de indemnizatia pentru CCC.
4 Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...
eu lucrez in invatamant, si daca dau examen in vara pentru a ocupa un post din data de 1 septembrie 2013, ca sa am continuitate in munca, asa pot primi indemnizatia de crestere copil fara ca sa mai trebuiasca sa raman in somaj?
(m-am angajat pe data de 10 sept 2012 si urmeaza sa nasc pe 4 sept 2013, iar contractul de munca e pana in 31 august 2013. Pot primi indemnizatia de crestere copil daca nu am 12 luni intregi inainte de data nasterii copilului? )
1. Cele 12 luni premergatoare nasterii (inclusiv luna nasterii) sunt octombnrie 2012 - septenbrie 2013 (daca nu aveti aceste 12 luni nu puteti beneficia de CCC).
2. Ca sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC trebuie sa aveti lucrata cel putin o zi in luna septembrie 2013 (luna de nastere).
3. Asa ca ar fi bine sa intrati in somaj si apoi puteti intra in CCC.