Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
Momentan sunt studenta in an terminal si intentionez ca in toamna sa raman insarcinata si sa ma inscriu la master, poate nu la aceeasi facultate/universitate. Facultatea o termin in iulie, iar masterul o sa-l incep in octombrie.
In aceste conditii pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului? Practic, eu nu voi avea continuitate, vor exista 2-3 luni cand nu voi fi studenta.
Veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil deoarece OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune este eligibila si situatia in care va aflati "in perioada cuprinsa intre incheierea unei forme de invatamant universitar, la nivelul studiilor universitarede licenta sau de master, precum si ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, cursuri de zi, si inceperea, in acelasi an calendaristic, a unei alte forme de invatamant universitar la nivelul studiilor universitare de licenta sau de master, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fara intrerupere".
Am si eu o intrebare, care am adresat-o si la directia de asistenta si au ridicat nepuntincioase din umeri.
Sunt broker de asigurari, cu contract de mandat, iar conform legii mi se retrag si vireaza astfel: 5,5% sanatate, 10,5% pensii si 16% impozit venit. Am venituri variabile in functie de realizari, astfel ca veniturile mele nete variaza, insa depasesc 1500 net lunar.
Doresc sa stiu, daca pot sau nu beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.
Buna ziua!Sunt angajata din 1sept 2012 la un PFA cu contract de munca de 4 ore.Acum sunt insarcinata(o luna),ar trebui sa nasc in noiembrie.As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie,de un an sau de doi.Si mai am o nelamurire,daca optez pentru ccc de 2ani,cat timp se acorda indemnizatia?
1. Venitul obtinut de dvs. este un venit profesional impozabil.
2. Daca ati obtinut astfel de venituri in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) atunci veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
3. Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC nu mai puteti sa obtineti astfel de venituri pentru ca se suspenda plata indemnizatiei.
valiro_83:
1. Puteti benficia de indemnizatie pentru CCc deoarece aveti cele 12 luni eligibile pentru asta.
2. Puteti opta pentru care varianta de CCC doriti, pana la varsta de 1 an sa de 2 ani a copilului.
3. Daca optati pentru varianta pana la 2 ani veti primi indemnziatie pentru CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.