Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
1. Din venitul brut inregistrat in statul de plata se scad impozitul si contributiile soociale (pentru pensie, sanatate si somaj) si se obtine venitul net.
2. - Daca optati pentru CCC pana la 1 an indemnizatie pentru CCC este de minimum 600 lei si maximum 3400 lei.
- Daca optati pentru CCC pana la 2 ani indemnizatie pentru CCC este de minimum 600 lei si maximum 1200 lei.
3. - Daca optati pentru CCC pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Daca optati pentru CCC pana la 2 ani si reluati activitatea dupa ce va implini copilul 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
4. Daca in timp ce beneficiati de stimulentul de insertie intrati in somaj indemnizat atunci se suspenda plata stimulentului de insertie care se va relua atunci cand veti beneficia din nou de venit din salariu.
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
Am citit pe site despre Concediul paternal. Copilul e nascut pe 25 ianuarie, iar sotul meu incepand cu data de 1 martie a fost dat afara de la serv. Mai poate beneficia de indemnizatie pentru luna despre care se vorbeste in lege?
1. Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
2. in aceste conditii, tatal trebuia sa-l solicite cat timp era inca activ ...