avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2013

Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:17, 4 Iulie 2014
Buna ziua,

As avea si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta:

Pana in 12 februarie am fost in CIC 2 ani cu bb1, din 13 februarie am intrat in prenatal cu bb2. Problema mea este urmatoarea: m-a sunat contabila de la serviciu, ca nu-mi poate calcula ce suma trebuie sa iau pt prenatal, deoarece are nevoie de baza de calcul a ultimelor 6 luni.

Ideea e ca, fiind indemnizatie, in afara de CAS nu se platesc contributii la stat, mie nu-mi da nimeni nici o baza de calcul dupa care se plateste indemnizatia, pt ca nu exista un "brut"...ce fac in cazul asta? Cum se calculeaza prenatalul si implicit indemnizatia pentru bb2?

Multumesc.
1. - Solicitati la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPISD), cea care v-a platit indemnizatia pentru CCC1, o adeverinta cu veniturile pe ultimele 6 luni, pentru calcularea indemnizatiei pentru concediu de maternitate (in aceasta situatie venitul brut este egal cu venitul net).
- Indemjnizatia pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se calculeaza avand ca baza de calcul veniturile brute pe cele 6 luni anterioare intrarii in concediul de maternitate.
- Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.

2. - Indemnizatia pentru CCC2 este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste 12 luni intra luni in care ati fost in CCC1 si luni in care ati fost in concediu de sarcina (prenatal), fiecare cu veniturile ei.
buna ziua
am si eu o mare intrebare
fetita mea a implinit in februarie 2 ani. din cauza problemelor de sanatate pe care le-a avut am hotarat sa plelungim concediu de crestere copil al sotiei cu inca un an. pe 15 ian am inceput dosarul la directia de handicap. dupa toti pasii urmati am primit in 29 ian o hotarare de inscriere in grad de handicap usor si prelungirea concediului de crestere cu 6 luni urmand ca pe acesta perioada sotia si copilul sa beneficieze de aceleasi drepturi indemnizatie+alocatie. am depus dosarul la directia de asistenta sociala au p-rimit dosarul totul a fost ok. in martie sotia a primit indemnizatie numai pentru 16 zile din februarie (fetita e nascuta pe 16 feb 2011) , iar astazi a primit un telefon de la directia judeteana de plati cum ca nu se mai dau indemnizatii la copii cu grad de handicap usor .
la ora asta suntem disperati la servici i-au spus ca n-o mai primesc cand se intoarce, aici ni se spune ca nu mai beneficiem de indemnizatie..
cei de la directia plati motiveaza ca la copii cu grad usor se da doar hotarare de incadrare in grad de handicap usor iar ei pentru a putea plati indemnizatie au nevoie de certificat de handicap care se acorda numai de la grad mediu.
nu stim de cand s-a dat aceasta lege/hotarare eu cunosc suficiente cazuri cu copii incadrati in grad usor care au beneficiat de aceasta indemnizatie fara sa fi avut certificat de handicap.
astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra
multumesc
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor vorbeste doar de copii cu handicap.

2. Nici in Normele de aplicare nu se face distinctie intre diferite grade de hancap al copilului.

3. - De aceea eu zic ca este ilegal cum procedeaza AJPIS.
- Insistati sa va dea in scris care este baza legala a refuzului de a va plati indemnizatia pentru CCC.
- Faceti o sesizare si la ANPIS, pe e-mail, la anps@prestatiisociale.ro

4. Daca raspunsurile va sunt nefavorabile puteti actiona in judecata AJPIS la Tribunalul din judetul dvs.
Buna ziua,

as dori sa stiu daca nu sunt angajata, insa imi platesc din proprie initiativa contributiile de sanatate, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
De asemenea, as putea sa achit o suma mai mare ca si contributie, astfel incat sa beneficiez de 2 ani de indemnizatie, cu 1200 de lei/luna?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie daca... misslucky misslucky Am lucrat din 2007 pana in nov 2011 din nov 2011 pana in iunie 2012 am fost in somaj,din iunie pana in sept 2012 am lucrat cu carte de munca si din ian 2013 ... (vezi toată discuția)