avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2013

Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:17, 4 Iulie 2014
Sunt in urmatoarea situatie: sunt gravida in aproximativ 9 saptamani adica urmeaza sa nasc in jurul datei de 20 octombrie 2013.

Sunt angajata din 15.12.2012 la o noua firma.

In perioada 20.02.2010-20.02.2012 am fost in concediu crestere primul copil.

Din 20.02.2012 pana in 03.12.2012, am avut contractul suspendat la vechea firma conform art. 49 alin 1 din Codul Muncii.

Imi puteti spune daca voi beneficia de indemnizatie crestere copil?
Multumesc.
Buna ziua,

Am nascut pe 25 ianuarie 2013. Am avut concediu medical pana pe 9 martie. Incepand cu 10 martie mi s-a suspendat CIM pe o perioada de 1an. Am fost la primarie pe 18 martie si am depus dosarul pt indemnizatia de crestere copil. De la primarie mi s-a spus ca trebuie sa ma intorc la serv pe 20 dec 2013 si inainte de a incepe serv cu 2 luni sa ma duc sa fac dosar pt sotul meu sa ia indemnizatia pt 1 luna.

Din calculele mele reiese ca iau indemnizatie 10 luni+ 1 luna sotul.

Este corect?

Multumesc,

FelyOprescu:

1. Daca veti naste in octombrie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt noiembrie 2012 - octombrie 2013.

2. - Contractul individual de munca (CIM) nu putea fi suspendat numai in baza art.49(1) din Codul muncii ci coroborat si cu unul din articolele 50, 51 sau 52.
- Spuneti care este motivul suspendarii CIM si va spun daca aveti posibilitatea sa beneficiati de indemnizatie pentru

3. Daca in noiembrie 2012 ati fost in concediu fara plata nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

corinaguguloi:

1. E incalcita rau prezentarea dvs.

2. Inteleg ca ati depus actele pentru CCC pana la 1 an.

3. - Tatal copilului trebuie si el sa beneficieze de cel putin o luna de CCC.
- Daca nu doreste atunci se scurteaza CCC al dvs. cu o luna.

4. - Daca veti relua activitatea inainte de a implini copilul 11 luni veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- De stimulentul de insertie veti beneficia incepand cu data cand copilul implineste 1 an.

5. Asa este pentru ca indemnizatia pentru CCC nu se acorda timp de 12 luni ci pana implineste copilul 12 luni, adica 25.01.2014 inclusiv.
Buna ziua,

In prezent, sunt in preaviz pana in data de 31 martie (am lucrat la aceasta firma de la 1 noiembrie 2012). Am gasit un alt loc de munca, dar cu care voi incheia CIM abia la mijlocul lunii aprilie. In paralel, sunt studenta la master, in an terminal (anul 2). Dupa finalizarea studiilor as dori sa raman insarcinata si as dori sa stiu daca aceasta pauza (de la finalizarea preavizului pana la noul CIM) se considera intrerupere, tinand cont ca sunt studenta. Va intreb acest lucru pentru un viitor CCC si o viitoare indemnizatie, iar eu voi avea 12 luni lucrate abia la 1 noiembrie 2013.

Multumesc!
1. Perioada de intrerupere de cca doua saptamani nu va impiedica sa beneficiati de indemnziatie pentru CCC din doua moptive:
- in aceasta perioada sunteti si studenta la zi, la master;
- sunt admise si fractiunile de luna, in conditiile prevazute de OUG 111/2010.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie daca... misslucky misslucky Am lucrat din 2007 pana in nov 2011 din nov 2011 pana in iunie 2012 am fost in somaj,din iunie pana in sept 2012 am lucrat cu carte de munca si din ian 2013 ... (vezi toată discuția)