Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!
Nu va faceti griji din cauza celor 2 zile . In calculul celor 12 luni se iau in considerare si fractiunile de luna. In acest sens, OUG nr.111/2010 prevede:
Art.4 :
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
...
Asadar, veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece se iau in calcul si fractiunile de luna asa cum se prevede in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Situatie:
Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?
Solutie:
Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.
Buna, sunt insarcinata si ma aflu in urmatoarea situatie: m-am angajat cu CIM din data de 10.09.2012 pe perioada determinata pana in 31.08.2013. Am DPN in 4 septembrie, dar daca nasc mai devreme, de ex. pe la sfarsitul lunii august mai pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? Mentionez ca nu am intrat inca in prenatal ca nu stiu ce sa fac? as vrea sa stiu sigur ce trebuie sa fac pentru a obtine indemnizatia?
OUG nr. 111/2010 din 8 decembrie 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.4 (4) : În situaţia în care naşterea copilului se produce înainte de termen, perioada prevăzută la art. 2 alin. (1) se diminuează cu perioada cuprinsă între data naşterii copilului şi data prezumată a naşterii, certificată de medicul de specialitate.
Aveti grija ca daca nu se decide prelungirea duratei c.i.m. , acesta va inceta de drept la 31.08.2013 si, prin urmare, aveti dreptul sa va inscrieti la somaj , astfel incat la terminarea CCC sa puteti benefica de aceasta.