avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil 2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil 2013

Sunt insarcinata in aproape 35 saptamani.Luna viitoare trebuie sa nasc.Eram si eu curioasa daca indemnizatia se calculeaza 85% din media veniturilor nete pe ultimile 12 luni(venityurile din care mi s-a platit CAS-ul,Somajulsi celelalte).Ideea este in felul urmator:eu nu am un salariu fix.de fapt fix este minimul pe economie dar lucrand in vanzari difera de la luna la luna.Din cate am inteles indemnizatia se va calcula din media venituriolr pe lunile mar2012-feb2013.Media veniturilor mele este e 1200 ron.As vrea sa stiu daca indemnizatia va fi calculata 85% din 1200, sau din salariul minim.(mentionez ca CAS-ul,Somajul si celelalte impozite ce se mai opresc din salariu au fost platite din salariul integ nu din minim).Astept raspuns!

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:17, 4 Iulie 2014
Astazi am fost la Agentia pentru prestatii sociale pentru adeverinta de venit, iar o doamna de acolo mi-a mentionat faptul ca din momentul in care certificatul de handicap a expirat (adica 24 aprilie), s-a incetat automat si suspendarea contractului de munca.
O alta doamna de un am cerut adeverinta de venit, mi-a cerut sa fac o cerere cu data in care imi reiau activitatea, adica 03.07.2013, cerere prin care sa se inceteze suspendarea ca la ei in sistem apar cu CIM suspendat (asa cum, cred eu, era normal sa apar).
Am plecat de acolo intr-o confuzie totala, este adevarat ca odata cu expirarea certificatului de handicap s-a incetat automat si suspendarea CIM? (chiar daca la ei in sistem inca apaream cu CIM suspendat si la data prezenta si mi-au cerut a face o cerere pentru a inceta suspendarea)

Multumesc.
Cititi raspunsul meu din 21 iunie unde v-am raspuns si urmatoarele:
1. - In momentul in care a expirat valabilitatea certificatului de handicap pentru copil trebuia sa faceti cerere catre angajator pentru incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si sa reluati activitatea in baza aceluiasi CIM.
- Apoi, daca erau probleme, puteati beneficia de concedii medicale pentru dvs. si/sau pentru copil.

Ce se intampla daca nu am facut aceasta cerere la data expirarii certificatului de handicap si am facut-o acum, pe data de 03.07.2013, mi-a fost acceptata de catre firma mea, urmand sa aduc CM pana voi intra in concediul prenatal si postnatal (de 126 zile). Daca firma nu stie despre greseala mea si accepta aceste documente si le inregistreza, din acel moment eu sunt in legalitate sau se pot autosesiza retroactiv si pot pierde valabilitatea acestui CM si implicit a veniturilor realizate odata cu el?

Va multumesc din suflet pentru tot suportul oferit. Imi sunteti de un real folos.
1. Perioada cat sunteti in CCC este stagiud e cotizare la pensie si sanatate, contributiile fiind platite de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS)l de la bugetul de stat.

2. - In momentul in care nu mai sunteti in CCC, chiar daca angajatorul nu stie asta si va mentine suspendarea CIM, nu mai sunteti asigurat la pensie si sanatate.
- De aceea v-am zis sa procedati asa cum am spus mai inainte intr-un raspuns al meu.
- Dar onligatia dvs., prevazuta de OUG 111/2010, era sa anuntati pe angajator si la AJPIS (sau la Primarie) orice schimbare in statutul dvs. care duce la incetarea sau suspendarea indemnizatiei pentru CCC.

3. Alte sanctiuni nu vi se pot aplica.
Buna seara! Am fost angajata la fostul loc de munca din 10.10.2011 pana in data de 20.06.2013 iar in data de 21.06.2013 am fost angajata la un alt loc de munca. Sunt insarcinata iar data probabila a nasterii copilului este 3 martie 2014. Beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului daca am intrerupere o Zi sau doua? Mentionez ca eu am semnat contractul cu noua firma angajatoare chiar in data de 21.06.2013.
VA MULTUMESC

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie si concediu crestere copil krys_xndr krys_xndr Lucrez din luna iulie 2012 si sunt insarcinata in 2 luni, voi naste in luna august. Pot intra in concediu prenatal din luna iunie fara sa imi afecteze perioada ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie daca... misslucky misslucky Am lucrat din 2007 pana in nov 2011 din nov 2011 pana in iunie 2012 am fost in somaj,din iunie pana in sept 2012 am lucrat cu carte de munca si din ian 2013 ... (vezi toată discuția)