avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil

Buna ziua,
Am inteles ca s-a marit indemnizatia de crestere copil si as vrea sa stiu exact ce inseamna.
La un salariu brut de 1340 si net de 973 lei care este cea mai buna optiune de a alege perioada de crestere copil (1 an sau 2 ani sau 85% din salariu). Imi puteti face, va rog, calculul pentru aceste perioade.
Astept raspunsul dvs.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:12, 28 Ianuarie 2014
Buna seara, sunt insarcinata in 3 luni si in iunie 2014 voi naste, am contract pe perioada determinata pana in aprilie 2014, si tot atunci voi intra in prenatal, daca imi va inceta contractul in aprilie 2014, cele 126 de zile mi le va plati CASBM-ul?
Multumesc frumos!
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.

2. La acea data aveti doua posibilitati:

a) - In cazul in care intrati in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) inainte de incetarea CIM prezentati certificatele medicale la CASMB care le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate puteti solicita indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

b) - Indiferent ca sunteti sau nu in concediu de maternitate puteti beneficia de indemnizatie de somaj, daca in cele 24 de luni premergatoare in registrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
-Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

3. - Daca veti naste in iunie 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC si de indemnizatia aferenta sunt iulie 2013 - iunie 2014.
- Veniturile din aceste 12 luni sunt formate din veniturile din salarii, din indemnizatiile pentru eventuale concedii medicale si din indemnizatia pentru concediul de maternitate.
Deci ma afecteaza ca nu voi mai avea contract de munca? Ar trebui sa mai am prelungire pana in iunie 2014?

In acest timp din aprilie 2014 pana in iunie 2014, de ce trebuie sa intru in somaj? Ma avantajeaza?

Am auzit ca CASMB-ul imi plateste in acest timp, din venitul de salariu brut dupa ultimele 6 luni ( in cazul meu noiembrie, dec, ian, feb, martie, aprilie ) in functie de nr de zile calendaridtice pt fiecare luna, adica pt arpilie, mai si iunie. Asa este?

Multumesc frumos pt raspunsuri!
1. Nu ati citit cu atentie raspunsul meu.

2. Daca vrea angajatorul va poate prelungi CIM dar nu vad de ce ar face-o, nu este obligat si nici nu are interes.

3. Nu va afectea cu minic incetarea CIM.

4. Este bine sa intrati in somaj deoarece dupa ce se termina CCC si pana va gasiti un loc de munca veti beneficia de indemnziatie de somaj.

5. Va redau mai jos cum se calculeaza indemnizatia pentru concediul de maternitate:

Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate.
Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2013 acest castig prognozat este de 2.223 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2223 x 35% = 778 lei
778 x 10,5% = 82 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 82 lei.
Acesti 82 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 82 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 82 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate

Indemnizatia pentru concediul de maternitate NU se impoziteaza, conform art. 42 din Codul Fiscal.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

Ultima modificare: Joi, 19 Decembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
salut .. am si eu cateva intrebari daca se poate , sper sa gasesc si raspuns . Eu am un salariu brut de 1417 dar depinde de zile lucrate , etc . Venitul net este de 1211 (luna in curs , am fluturasul langa mine ) , cel mai mult , venitul net a fost 1284 . Cat as avea indemnizatia ??? cum optez pentru 1 an sau pentru 2 ani ? nu stiu cum sa imi calculez cu ISR`u ala . Apropo lucrez de aproape 3 ani aici la acest loc de munca . Pana in vara vor fi 3 ani si jumatate . AAaaaa am uitat sa mentionez , eu sunt sotul !!! eu voi fi cel care ia indemnizatia . de ce eu ? pentru ca sotia nu are 1 an de zile la acest locul ei actual . Va multumesc !!! O zi placuta !!

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru tata ramqby ramqby Buna ziua! As dori sa stiu daca tatal isi poate luna acea luna de concediul pentru copil in prima luna a nasterii copilui,timp in care mama este in concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt cresterea copilului ContSters281689 ContSters281689 Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, indemnizatie pentru cresterea copilului si cand te intorci la munca piticot21 piticot21 Buna ziua, Sunt insarcinata in 31 de saptamani si am inteles ca incepand cu saptamana 32 pot intra in concediu de maternitate, dar as dori sa merg la munca ... (vezi toată discuția)