M-au anuntat de la primarie ca trebuie sa fac declaratia de impunere pentru o cladire la care tocmai i-am pus acoperisul si lucrez la finisaje. Nu e terminata inca, mai trebuie sa ii pun geamurile sa fac izolatia pe exterior si nu o pot inca intabula. In acest moment am doar autorizatia de construcite.
Autorizatia de constructie e valabila, dar nu am facut inca procesul verbal de receptie finala, nu am adeverinta existenta constructie si nu e intabulata inca.
Cei de la directia fiscala a primariei vor sa ma oblige sa fac declaratia de impunere inainte ca eu sa fi terminat construcia(finisajele) si sa o fi intabulat.
E legal acest lucru? Nu cred ca e corect sa platesc impozit pe o cladire care nu e gata. Ca sa nu mai spun ca nu avem nici un fel de utilitate pe strada (trebuie sa le aduc eu de la 200 m apa, canal, gaz, curent) si zona e in grupa 3 de impozitare
Încercaţi să vedeţi şi prevederile Codului fiscal. Din păcate, nu-l am la îndemînă (probabil că există zeci de pagini pe internet, unde poate fi accesat), dar ar fi posibil să conţină reglementări care modifică prevederile L.50/91.
ART. 254 Dobandirea, instrainarea si modificarea cladirilor
din Codul Fiscal 2008-2009/TITLUL. IX Impozite si taxe locale/CAP. II Impozitul si taxa pe cladiri1 adnotare
(1) In cazul unei cladiri care a fost dobandita sau construita de o persoana in cursul anului, impozitul pe cladire se datoreaza de catre persoana respectiva cu incepere de la data de intai a lunii urmatoare celei in care cladirea a fost dobandita sau construita.
(5) Orice persoana care dobandeste, construieste sau instraineaza o cladire are obligatia de a depune o declaratie fiscala la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale in a carei raza de competenta se afla cladirea, in termen de 30 de zile de la data dobandirii, instrainarii sau construirii.
Si care e momentul construirii unei cladiri? Cind e gata la rosu? Cind e gata finisata? Cind o intabulezi? Cind?
Constructia se considera finalizata atunci cand este semnat procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor .(chiar daca este la rosu,rosu= tencuita exterior,geamuri montate ,acoperis finalizat )=D>
Pai are acoperis, dar nu are geamuri si tencuiala exterioara. Si nu e semnat procesul verbal de receptie finala - tocmai din cauza ca nu sunt gata respectivele lucrari. Deci trebuie sau nu sa platesc impozit pe cladire in acest moment?
...rosu e rosu si gri e gri adica tencuita...finalizata inseamna tencuita , geamuri puse si acoperis...pana atunci nu e finalizata...de aceea multe constructii proprietatea cu predilectie a unei anumite etnii, desi finisate la interior sunt lasate la rosu pentru a nu fi impozitate...