avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ma obliga sa fac declaratie de impunere inaintea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ma obliga sa fac declaratie de impunere inaintea intabularii cladirii

Buna ziua

M-au anuntat de la primarie ca trebuie sa fac declaratia de impunere pentru o cladire la care tocmai i-am pus acoperisul si lucrez la finisaje. Nu e terminata inca, mai trebuie sa ii pun geamurile sa fac izolatia pe exterior si nu o pot inca intabula. In acest moment am doar autorizatia de construcite.
Autorizatia de constructie e valabila, dar nu am facut inca procesul verbal de receptie finala, nu am adeverinta existenta constructie si nu e intabulata inca.
Cei de la directia fiscala a primariei vor sa ma oblige sa fac declaratia de impunere inainte ca eu sa fi terminat construcia(finisajele) si sa o fi intabulat.
E legal acest lucru? Nu cred ca e corect sa platesc impozit pe o cladire care nu e gata. Ca sa nu mai spun ca nu avem nici un fel de utilitate pe strada (trebuie sa le aduc eu de la 200 m apa, canal, gaz, curent) si zona e in grupa 3 de impozitare
Cel mai recent răspuns: cetateana , utilizator 10:45, 4 Iunie 2009
Eu nu inteleg cum va obliga... Cum sa ma oblige cineva sa declar ca vreau sa dau bani de azi?...
Ia intrebati dv. ce anume acte va trebuie ca sa declarati cladirea? Ca va trebuie actele de proprietate si fara procesul-verbal de receptie finala, autorizatia nu face nici cat o ceapa degerata... :))

Le solicitati in scris, asa: eu, cu o casa in curs de construire, avand in vedere comunicarea verbala cu doamna/domnul X din cadrul AFP Y, va solicit sa-mi comunicati actele necesare declararii constructiei in scop de plata impozit, tinand cont ca este vorba despre o casa construita in regim propriu (sau cum o fi ea)...

Dupa ce primiti raspunsul care trebuie sa spuna si de procesul acela verbal... le raspundeti: cu parere de rau va informez asupra faptului ca imobilul constructie nu este inca terminat, in masura de a fi intocmit procesul-verbal de receptie finala.
Avand in vedere acest lucru, voi declara constructia in termenul legal de dupa obtinerea acestui ultim act.
Cu multumiri... Constructorul.
Asa am sa fac.
Dar ma pun si sa citesc ce scrie in codul fiscal, ca zic ei, ar spune acolo ca trebuie platit impozitul in momentul in care apare acoperisul pe o cladire.
Normal ar trebui sa platiti daca se incheie procesul verbal de receptie. Daca dvs. spuneti ca acesta nu s-a facut si inca autorizatia este in vigoare, eu nu cred ca va pot obliga la plata.
Nu acoperisul sau geamurile sunt importante. Importante sunt autorizatia si procesul verba de receptie a lucrarii ( pana la urma in baza acestui proces verbal se va calcula si impozitul).
Atat timp cat sunteti in termenul prevazut de autorizatie, si lucrarile nu sunt finalizate apreciez ca nu se poate face proces verbal de receptie.
Codul fiscal precizeaza ca se datoreaza impozit pentru " cladirile executate integral"( fara sa spuna ce inseamna asta) inainte de expirarea termenului prevazut in autorizatie de la data intocmirii p-v de receptie dar nu mai tarziu de 15 zile de la data terminarii efective a lucrarilor.

Normal dvs. trebuie sa aflati ce inseamna terminarea efectiva a lucrarilor sau cine stabileste acest aspect.
Am sa mai citesc maine, acum e prea tarziu.

av. Ileana Schwarz
Pai asta incerc si eu sa inteleg. Ce inseamna "cladire executate integral"?
Normal ar fi o cladire pentru care s-a semnat procesul verbal de receptie finala a lucrarii. Si nu e semnat. Ca nu e gata cladirea
Revin. Acum am gasit.
art. 37 alin 2 Legea 50/1991
lucrarile de constructie autorizate se considera finalizate daca s-au realizat toate elementele prevazute in autorizatie si daca s-a efectuat receptia la finalizarea lucrarilor.(...) Receptia la terminarea lucrarilor se face cu participarea reprezentantului administratiei publice, desemnat de emitentul autorizatiei de construire.

In cazul dvs., deocamdata nu au de ce si nici nu au cum sa va oblige la plata impozitului.
S-ar putea sa revina si eventual sa constate ca s-au "realizat elementele prevazute in autorizatie".

av. Ileana Schwarz

Alte discuții în legătură

Expirare autorizatie constructie prelungita Irina Iacob Irina Iacob Buna seara, In anul 2008 am obtinut autorizatie de constructie casa pe 3 ani. In anul 2011 am prelungit autorizatia cu perioada maxima, respectiv inca un an. ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie noua nicaedith nicaedith Buna seara! constructia este spre finalizare, este vorba despre o casa, tencuita pe interior cu usi si geamuri puse, acoperis si gardul facut. Momentan ... (vezi toată discuția)
Consecinte neintabulare cladire noua furgim furgim Ce se intampla daca dupa ca am obtinut autorizatia de constructie si am ridicat cladirea nu o intabulez? Nu vreau sa o vand sau sa garantez vre-un credit cu ... (vezi toată discuția)