avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bunicii impostori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bunicii impostori

Este vorba de bunicii materni ai unui tanar caruia i-a decedat mama acum cateva luni si care, s-a trezit ca in ziua in care s-a prezentat la notar pentru a-si face certificatul de mostenitor (dupa lungi negocieri cu bunicii materni pentru a-i da actul de proprietate al garsonierei mamei sale) deci, a aflat ca bunicii materni impreuna cu unchiul (fratele mamei decedate) deschisesera deja mostenirea avand un certificat de mostenitor in care el nu exista. A aflat cu stupoare ca mama sa a fost declarata de bunicii sai ca fiind necasatorita si fara copii. Notarul i-a recomandat sa mearga in instanta sa ceara anularea certificatului de mostenitor al bunicilor si unchiului sau. Bunicii i-au spus ca mai bine lasa lucrurile asa, si ii vor face un act de vanzare cumparare dupa ce trec garsoniera pe numele lor. Ce il sfatuiti? Bunicii si unchiul mai ales spun ca in instanta exista riscul ca ei sa fie cercetati de politie si ca, ma rog, sa nu le faca rau... Mai precizez ca mama sa era divortata de tatal sau de 15 ani, nu stiu daca asta are vreo relevanta...
Totusi eu ma gandesc ca e mai bine sa ii revina garsoniera prin mostenire...
Baiatul e foarte tanar, poate candva va dori sa isi ia o casa prin programul prima casa... odata ce isi "cumpara" chipurile o garsoniera mai poate beneficia de avantajul acesta?... Astept sugestiile d-voasta cu mult interes. Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
ionutnou, utilizator
O Doamne...
Ce oameni fara suflet, sange din sangele tau, cum sa faci asa ceva nepotului tau deja lovit de durere prin pierderea mamei, acesti oameni trebuie sa primesca ceea ce merita dupa sufletul lor hain.
Din pacate, la noi se poarta din ce in ce mai des inselatoria, minciuna si furtul de la nivel inalt, de sus in jos.
Am si eu doi nepoti de la cele doua fiice, dar mi-as da viata pentru ei dar ar fi nevoie.
Urmati sfaturile primite de urgenta, mai ales ca vor intra si martorii mincinosi pe care i-au adus bunicii la notar.
Va doresc mult succes si curaj, exista un Dumnezeu care va va apara.
Tinere, dute cauta-ti un avocat si recupereaza-ti drepturile in instanta. Acelasi lucru l-am patit si eu si m-am judecat 3 ani de zile, dar in final am gastigat. Am rabdat mult. Succes.
Conform NCC succesiunea poate fi acceptata in termen de 1 an de la data deschiderii.
nicu12 a scris:


godspeed a scris:

Daca notarul n-ar avea nicio legatura, nu ar exista institutia raspunderii sale disciplinare, civile sau penale. El va trebui sa-si dovedeasca buna-credinta in indeplinirea sarcinilor sale conform prevederikor Legii nr.36/1995 si dispozitiilor Codului Civil.
Dimpotrivă, sarcina dovedirii relei credinţe a notarului îi revine celui care o invocă.
Pe de alta parte, conf art.70 di aceeasi lege a notarilor publici :
(1)In cererea de deschidere a procedurii succesorale vor fi mentionate datele de stare civila ale defunctului, numele, prenumele si domiciliul mostenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu mentionarea valorii acestora, precum si a pasivului succesoral.

Ma indoiesc ca intr-o tara civilizata un notar nu poate obtine datele corecte de stare civila ale unui defunct cu acte de identitate si de proprietate in regula.
Acela este articolul 103 acum... ştiţi, legea a mai suferit ceva modificări şi completări de când aţi citit-o dumneavoastră şi până acum, s-a şi republicat chiar... poate ar trebui să vă documentaţi şi din altă parte, nu numai pe google...


Stimate domn notar Nicu12

Interventia Dvs. pe marginea acestui subiect trebuie sa fie, fara doar si poate, unul pertinent si autorizat; este domeniul Dvs.de activitate. Dar de-aici si pana la a lansa atacuri la persoana la adresa intervenientilor care nu au pretentia unui raspuns autorizat egaleaza cu gestul unui e.g. neurochirurg de a-si admonesta colegul generalist ca nu stie faptul ca „exista, de asemenea, receptori muscarinici presinaptici atat la nivelul sinapselor colinergice cat i la nivelul sinapselor adrenergice”, uitand ca daca el are probleme endocrinologice e.g., nu se trateaza singur printr-o lobotomie frontala ci, probabil apeleaza la un specialist.

Revenind la fondul problemei, da, intr-adevar articolul citat de mine este actualmente 103, dar continutul este acelasi. Nu toti avem acces acasa la programe specializate de legislatie actualizata, dar, scuzati-mi observatia, textul de lege neactualizat din care am citat este luat de pe site-ul OFICIAL al Uniunii Notarilor Publici din Romania ([ link extern ] .

Va inteleg tendinta de a minimaliza efectele neglijentei notarului in indeplinirea sarcinilor de serviciu, dar nicio meserie nu este scutita de eroare, si niciun practicant al vreunei meserii nu poate fi deasupra legii. Pentru cercetarea aspectelor care au dus la nefericitul deznodamant actual, eu consider ca nu avem toate datele.

Fapta bunicilor, din datele pe care le avem, poate fi incadrata penal fie la fals in declaratii si uz de fals, fie la inselaciune.
Cat despre calitatea procesuala a notarului, in jurisprudenta se intalnesc deseori formulari de genul „Potrivit art.3 din Legea nr.36/1995, a notarilor publici si a activitatii notariale, notarul public este investit sa îndeplineasca un serviciu de interes public, având statutul unei functii autonome. În urma exercitarii competentei generale, astfel cum este aceasta reglementata de dispozitiile art.10 din actul normativ mentionat, notarul public poate avea calitate procesuala pasiva numai în situatia formularii unei plângeri împotriva încheierii de respingere a cererii de autentificare a unui act juridic, nu si în situatia reglementata de art.88 din Legea nr.36/1995, constând în verificarea legalitatii si a temeiniciei certificatului de mostenitor.”
Acest lucru insa nu inseamna ca notarul nu poate raspunde disciplinar, civil sau penal, in conditiile legii, pentru activitatea sa profesionala defectuoasa, in care “este investit sa îndeplineasca un serviciu de interes public, având statutul unei functii autonome.” Sunt cazuri in care s-a dovedit coparticiparea notarului la comiterea unor infractiuni de inselaciune. Nu stiu de unde aveti certitudinea ca in acest caz particular nu poate fi vorba de asa ceva, sau de fals intelectual, respectiv abuz in serviciu. Simpla declaratie falsa a bunicilor facuta in fata notarului public nu este de natura sa serveasca la producerea consecintei juridice, in lipsa mijloacelor de proba ( martori, acte de stare civila verificate de notar, etc), in baza carora notarul public stabileste calitatea de mostenitor. Sunteti siguri ca acel notar a depus toate diligentele in acest sens?

Nu demult am aflat stupefiata, e.g., ca un anumit notar a emis un certificat de vacanta succesoral la doua luni de la data decesului defunctului, deci inainte de expirarea termenului de acceptare a succesiunii de catre cei cu vocatie succesorala, fara macar sa astepte raspunsul autoritatii publice locale privitor la identificarea posibililor succesori (care existau, bine-nteles) pe baza datelor din registrul agricol, serviciul de evidenta a populatiei, etc. Ce parere aveti de aceasta speta?

Si in incheiere, caile de reparare ale prejudiciului sunt doua, conform art. 119 din Legea nr.36/1995 RA: fie calea instantei, prin cererea de anulare a certificatului de mostenitor , fie rezolvare amiabila la notar, ambele avand ca efect eliberarea unui alt certificat de mostenitor. Daca insa se doreste si atragarea raspunderii penale a celor vinovati, se poate formula plangere penala.

Imi mentin avertizarea conform careia aceasta interventie nu are pretentia unui raspuns autorizat in materie de succesiuni. Deci "nu trage dom' Nicu12...sunt eu, Godspeed" :)
Tanarul in cauza sa mearga la Impozite si taxe, sa ceara sa se puna interdictie pe rolul bunicilor si al unchiului, care au declarat probabil deja acel Certificat de mostenitor al defunctei. Ar trebui sa vorbeasca direct cu un sef de serviciu, lasand o cerere cu nr. Inregistrare, in cazul in care din neatentie s-ar elibera Certificatul fiscal necesar vanzarii sa ii poata trage la raspundere. La cadastru de asemenea trebuie facuta o cerere, dar nu stiu daca si aici se numeste interdictie pt a nu putea vinde. Fiind un proces de durata trebuie sa isi ia masurile necesare sa nu ii lase sa instraineze bunul care nu le apartine de drept. Probabil ca si notarul il poate ajuta...sa mearga sa vb cu dansul. Bafta si mult curaj!

Alte discuții în legătură

Cum poti sa intri in posesia mostenirii? ionutnou ionutnou Tanar de 20 si ceva de ani cu parintii divortati de mai mult de 10 ani, incredintat tatalui la divort, i-a decedat mama acum cateva luni. Tanarul a tinut ... (vezi toată discuția)
Unchiul meu a murit, mostenitori suntem eu si sotia lui tata (fratele defunctului)? andreistan andreistan Buna ziua, Unchiul meu, fratele tatalui meu a decedat in 2012, tatal meu a decedat in 2009, ramanand in viata sotia lui si eu. Unchiul a lasat o ... (vezi toată discuția)
Succesiune manuela39 manuela39 Buna ziua , As dori sa aflu cativa pasi pe care trebuie sa-i urmez cu referire la succesiunea in instanta / succesiunea la notar . Parintii mei au decedat ... (vezi toată discuția)